Kā Brexit sarežģīs dzīvi imigrantiem no ES

© AFP 2023 / JUSTIN TALLISLielbritānijas un Eiropas Savienības karogi
Lielbritānijas un Eiropas Savienības karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ES pilsoņiem, kuri vēlas pārcelties uz Lielbritāniju pēc Brexit, nāksies nopietni padomāt par to, kādu labumu viņi varētu sniegt šai valstij.

RĪGA, 8. septembris- Sputnik. Britu avīzes The Guardian mājaslapā publicēts Lielbritānijas Iekšlietu ministrijas dokuments, kas skaidro valsts plānus pēc izstāšanās no Eiropas Savienības, raksta baltnews.lv.

Saskaņā ar plānu, kas tika publicēts 82 lappušu dokumentā 2017. gada augustā, pēc Brexit Lielbritānija plāno noteikt ierobežojumus brīvai iebraukšanai darba imigrantiem no ES un viņu ģimenēm.

Города мира. Дублин - Sputnik Latvija
Analītiķis: Īrijai ir pienācis laiks sekot Lielbritānijas piemēram un izstāties no ES

Grozījumu priekšlikumi Lielbritānijas migrāciju politikā ierosināti ar mērķi aizsargāt valsts strādājošos pilsoņus. Īpaši tiek akcentēts, ka migrācijai jābūt noderīgai ne tikai pašiem migrantiem, bet arī valsts pilsoņiem.

Dokumentā tiek piedāvāti soļi ieceļošanas ierobežošanai mazkvalificētiem darbiniekiem, viņiem tiks dota iespēja iesniegt iesniegumu par uzturēšanās atļaujas saņemšanu uz laiku līdz diviem gadiem.

Tiem, kas tiks atzīti par "augsti kvalificētiem", tiks atļauts iegūt uzturēšanās atļauju uz laiku līdz pieciem gadiem. Attiecīgi tas liks migrantiem uzrādīt savus dokumentus par izglītību un nostiprināt prasmes.

Turklāt ir norādīts radu limits, kuri var ierasties kopā ar darba migrantu, tie ir laulātie, bērni vecumā līdz 18 gadiem un seniori, kas ir viņa apgādībā.

Visiem interesentiem braukt strādāt uz Lielbritāniju nāksies uzrādīt uz robežas pasi, nevis tās valsts personas apliecību, no kuras cilvēks ieceļo, kā tas notiek tagad. Šo noteikumu iecerēts ieviest uzreiz pēc Brexit 2019. gada 29. martā.

Dokumentā atzīmēts, ka par šo jauninājumu visiem obligāti paziņos.

Города мира. Лондон - Sputnik Latvija
Britu politiķis sašutis par ES izturēšanos pārrunās par Brexit

Migrācijas politikas plānu grozīšana notiks trijos posmos, teikts dokumentā: pirmajā posmā tiks aprēķināts migrantu skaits, tad sekos migrācijas ierobežošanas pasākumu ieviešanas periods, vēlāk tiks galīgi pieņemti jauni likumi.

Otrā posma īstenošanai IeM paredz divu gadu laika periodu, pēc tam, kad valsts izstāsies no ES.

Dokumentā uzsvērts, ka visi šie soļi tiks sperti nevis tādēļ, lai pilnībā apturētu migrāciju, bet ar mērķi pasargāt valsts ekonomiku un tās pilsoņu tiesības.

Tāpat uzsvērts, ka britu darba devējiem jāpieņem darbā savus tautiešus, kuriem nepieciešams darbs, jo tas ir svarīgi konkurētspējīgas ekonomikas celšanā.    

Ziņu lente
0