Bēgļa-izvarotāja tiesas prāva izraisījusi strīdus Vācijā

© pixabayTiesneša āmurs
Tiesneša āmurs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vakar sākās bēgļa tiesas prāva, kurš Vācijā noslepkavoja jaunu sievieti ; traģēdijā vaino migrācijas politiku, Vācijas kancleri Angelu Merkeli, kā arī Grieķijas varas iestādes.

RĪGA, 6. septembris — Sputnik. Strīdi par Vācijas migrācijas politiku sākās tad, kad bēglis, kurš ieradās valstī bez dokumentiem, pērnā gada oktobrī izvaroja un nogalināja jaunu sievieti, raksta The Local.

Huseins K. tiek vainots 19 gadus vecās studentes izvarošanā un noslepkavošanā, kura pērnā gada oktobrī ar veslosipēdu atgriezās no ballītes Fraiburgā. Viņš tika arestēts septiņas nedēļas vēlāk — notikuma vietā atrada viņa DNS, kā arī viņu pamanīja ārējās novērošanas videokameras.

Младенец в корзинке - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eiropa 2050: demogrāfiska pašnāvība un ekonomiskā izaugsme

Viņa tiesas prāva sākās vakar, tiesas lēmums gaidāms decembrī. Sabiedrības lielās intereses dēļ, tiesas sēžu laikā tiks ievēroti stingri drošības pasākumi.

Tiesas priekša stāv daudz neatrisinātu jautājumu. Nav zinām, no kurienes Vācijā ieradies apsūdzētais (viņš saka, ka no Afganistānas). 2015. gadā viņš ieradās Vācijā bez dokumentiem, viņš apgalvoja, ka ir nepilngadīgs, tādēļ tiesai būs jāatrisina arī viņa vecuma jautājums. Pēc bēgļa vārdiem, nozieguma pastrādāšanas brīdī viņam bija tikai 17 gadi, taču vecuma novērtēšanas ekspertīze liecina, ka viņam nevar būt mazāk par 21 gadu.

Viens no visneviennozīmīgākajiem faktiem šajā krimināllietā izrādījies tas, ka 2013. gadā Huseinam K. tika piespriests 10 gadu cietumsods Grieķijā par to, ka viņš nogrūda jaunu sievieti no klints malas Korfu salā. Taču, 2015. gada oktobrī viņš tika nosacīti priekšlaicīgi atbrīvots ar nosacījumu, ka ieradīsies policijā katru mēnesi. Neskatoties uz to, viņš pazuda divus mēnešus pēc atbrīvošanas.

Grieķijas varas iestādes izsludināja viņu nacionālajā meklēšanā, taču ne starptautiskajā — ne Interpols, ne Šengenas informācijas sistēma (SIS) netika brīdinātas. Vācijas iekšlietu ministrs Tomas Demezjērs paziņoja, ka, ja Grieķija būtu izsludinājusi Huseinu K. starptautiskajā meklēšanā, tad viņu aizturētu Vācijas Drošības dienesti kādas pārbaudes laikā.

Migranti laivā - Sputnik Latvija
Līdz 2065. gadam 40% Itālijas iedzīvotāju veidos migranti

Vācijas kriminālpolicija nosauca šo situāciju par Grieķijas varas iestāžu "acīmredzamo izgāšanos". Tas, ka bēgļa dati netika paziņoti SIS, noveda pie tā, ka Vācijas policija neaizturēja viņu kā meklējamo noziedznieku, kad viņš lūdza patvērumu valstī.

Huseins K. lūdza patvērumu Vācijā 2015. gada novembrī, dažus mēnešus pēc tā, kad valdība atvēra robežu bēgļiem, un tai laikā, kad desmitiem tūkstošiem cilvēku ieradās valstī katru dienu.

Fraiburgas slepkavība sakūdīja antimigrantu noskaņojumus valstī. Partija "Alternatīva Vācijai" un galēji labējā kustība PEGIDA (Patriotiskie eiropieši pret Rietumu islamizāciju) izmantoja to savos nolūkos, vainojot notikušajā kancleri Angelu Merkeli un paziņojot, ka noziegums kļuva par "nekontrolējamās migrācijas" rezultātu.

Kritikas trieciens nonāca arī līdz sabiedriskajai teleradiokompānijai ARD, kura nepaziņoja ne par meitenes slepkavību, ne par Huseina K. arestu, kaut gan citas telekompānijas to izdarīja. Atbildot uz kritiku, ARD paziņoja, ka parasti neziņo par noziegumiem.

Ziņu lente
0