Krievijas "Trojas zirgs" Somijas ostā

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasBurukuģis "Krūzenšterns" Baltijas jūrā
Burukuģis Krūzenšterns Baltijas jūrā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Eksperti uzskata: Somija noraizējusies par to, ka uz "Krūzenšterna" slēpjas operācijai gatava Krievijas īpašo uzdevumu vienība, un aizliegusi kuģim apmeklēt ostu.

RĪGA, 31. augusts — Sputnik. Krievija "būtu maksimāli izmantojusi situāciju", ja Somija būtu ielaidusi treniņu burukuģi "Krūzenšterns" ostā Ālandu salās, paziņoja Somijas Ārpolitikas institūta eksperts Čārlijs Saloniuss-Pasternaks, vēsta Somijas izdevums Hufvudstadsbladet. Rakstu pilnā apjomā pārpublicējis portāls InoSMI.

Парусник Крузенштерн - Sputnik Latvija
Burinieks "Krūzenšterns" pavadīs Baltijas jūrā 101 dienu

"Krūzenšterns" — četru mastu barka, Krievijas mācību burukuģis, kas reģistrēts Kaļiņingradas ostā. Patlaban tas atrodas mācību reisā. Uz tā atrodas komanda — 70 cilvēki un 164 kursanti.

Iepriekš Somijas Galvenais štābs, nepaskaidrojot iemeslus, aizliedza "Krūzenšterna" kapteinim ieiet Mariehamnes pilsētas ostā Ālandu salās.

Somijas parlamenta Aizsardzības komisijas priekšsēdētājs Ilka Kanerva paziņoja, ka Ģenerālštāba lēmums atbilst valsts drošības politikas ārpolitikas vektoriem.

Čārlijs Saloniuss-Pasternaks pamatoja Somijas lēmumu ar to, ka valsts vēlējusies izvairīties no preses uzbrukumiem, kura būtu "maksimāli izmantojusi situāciju" un stāstījusi, ka somi ielaiduši salās Krievijas karaspēkus.

Zviedru eksperts drošības politikas jautājumos Tomass Riess atzīmēja, ka aizdomas izraisot Krievijas nodoms nokļūt Somijas teritorijā vienlaikus ar mācībām "Rietumi 2017".

Krievijas un Baltkrievijas kopīgās mācības. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Rudens leģendas: pieci mīti par mācībām "Rietumi 2017"

Vēl vairāk, Riess uzskata, ka "Krūzenšterns" varējis kļūt par Krievijas "Trojas zirgu" un atvest speciālo uzdevumu vienības, kuras "būtu ieņēmušas Ālandu salu lidostu un ostu, sagatavojot nopietnāku spēku izsēšanos". Tiesa, eksperts gan norādīja, ka tādu notikumu iespēju uzskata par maz ticamu.

Pie tam Saloniuss-Pasternaks arī iepriekš spriedelēja par to, ka Krievija varētu ieņemt Ālandu arhipelāga salas. Pēc Krimas atgriešanās eksperts rakstīja, ka gadījumā, ja Krievija ieņemtu pat tikai divas salas, tā varētu ar mūsdienu bruņojuma palīdzību kontrolēt visu Baltijas jūru.

Arī jautājumā par incidentu ar Krievijas mācību burukuģi viņš paziņoja, ka Krievijas specoperācijas īstenošanas iespēja tomēr esot bijusi, taču piezīmēja, ka šoreiz, domājams, krievu iecere "bijusi citāda".

Ziņu lente
0