Viedoklis

"Rietumi 2017" – dāvana Baltijas rusofobiem

© Sputnik / Илья ПиталевСолдаты российской армии в строю
Солдаты российской армии в строю - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Histērija un "agresīvās Krievijas" sadomāto ļaundarību meklēšana ir tuvredzīgu politiķu metode, uzskata militārais eksperts, atvaļinātais militārās izlūkošanas augstākais analītikas virsnieks Villems Roda.

NATO ģenerālsekretāra Jensa Stoltenberga nesenie izteikumi ar mērķi nomierināt Baltijas valstis par šoruden ieplānotajām Krievijas un Baltkrievijas mācībām "Rietumi 2017", šķiet, atbrīvojuši mūs no vietējo politiķu histērijas. Alianse nesaskata nenovēršamus draudus ne mācībās, ne Krievijā. Un tomēr dažs labs Stoltenbergam nav noticējis.

Visām valstīm ir tiesības savā teritorijā organizēt savu bruņoto spēku mācības, un katrai valstij ir tiesības katram gadījumam un karavīru treniņa labad sekot tādām mācībām. Tāda ir armijas cilvēku domāšana un ierastā metode. Savukārt histērija un "agresīvās Krievijas" ļauno triku meklējumi – tuvredzīgu politiķu metode.

Smagais raķešu atomkreiseris Pjotr Veļikij - Sputnik Latvija
Viedoklis
Krievijas atomkreiseri cērt jaunu logu uz Eiropu

Vērienīgās mācības "Rietumi" Baltkrievijas teritorijā norit reizi četros gados, un līdz šim tās nav radījušas nekādas īpašas kaimiņvalstu bažas. Protams, neskaitot karavīrus, kam kaimiņu mācības sagādāja papildu klapatas atbilstoši viņu darba specifikai. Krievi un baltkrievi pārbauda savu bruņoto spēku kaujas gatavību teorētiskam uzbrukumam no Rietumiem. Kā mēdz teikt, agrāk tamlīdzīgas situācijas ir bijušas, un neviens nevēlas, lai tas atkārtotos. Turklāt karavīriem vienmēr jābūt gataviem uzbrukumam no visām pusēm, tāds ir viņu darbs – vienmēr būt gataviem uzbrukumam viņu valstij, pat ja tāda uzbrukuma risks tuvojas nullei.

Īpaši jāatzīmē, ka gatavošanos mācībām "Rietumi 2017" ne no Krievijas, ne Baltkrievijas puses nepavada nekādas runas par "draudiem no agresīvās un neprognozējamās NATO puses". Nekādas aliansei naidīgas propagandas, nekādu runu par to, ka mācības būtu iespējams izmantot provokācijām. Diemžēl nevaru teikt to pašu par Baltijas valstīm un visu NATO kopumā.

Atliek tikai atsaukt atmiņā Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites un valdības izteikumus.

Karaspēka un militārās tehnikas dislokācija pie kādas valsts robežām vienmēr noved pie atbilstošām darbībām, pie "noteiktiem pasākumiem", ko veic ģenerāļi otrpus robežām. NATO pasākumi, gan publiskotie, gan neafišētie, iekļaujas savstarpējās armiju "pieklājības" robežās, kas paredzēta tādiem gadījumiem: ne vairāk, ne mazāk, kā vien ierastās darbības "aiz ziņkārības" par kaimiņa prasmēm un militārajiem sasniegumiem vai "aiz nepieciešamības" demonstrēt pasākumus "mēs te neguļam, mēs visu redzam un arī šo un to pieprotam".

Krievija neatklāj visu

Izbiedētajiem un pat histēriskajiem saucieniem aiz profesionālajās spēlēs iegrimušo karavīru mugurām nav ne mazākās saiknes ar realitāti. Toties ir tieša saikne ar Krievijai naidīgu propagandu. Krievijai pārmet nepietiekamu atklātību un nevēlēšanos pielaist ārvalstu novērotājus visos gaidāmo mācību posmos. Lai arī tas pats Jenss Stoltenbergs savā paziņojumā par Krievijas un NATO neseno brīfingu, kas bija veltīts gaidāmajām mācībām "Rietumi 2017", atzīmēja, ka Krievija ir iesniegusi datus par lidmašīnu un kuģu, Krievijas un Baltkrievijas karavīru skaitu.

Krievijas un Baltkrievijas militārās mācības. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Polijas vēstnieks ASV pastāstījis par bažām sakarā ar mācībām "Rietumi 2017"

Spriežot pēc visa, alianse ir gandarīta ar atklātības līmeni, jo NATO ģenerāļi ļoti labi saprot, ka viņiem pateikts ir tikai tas, ko viņu kolēģi varēja pateikt, ņemot vērā nepieciešamību ievērot zvērestu un parakstu par noslēpumu neizpaušanu. Pārējo pieņemts uzzināt ar izlūklidmašīnu, datu pārraides pārtveršanas un aģentu palīdzību.

Tātad pārmetumi Krievijai par mācību nianšu neizpaušanu daļēji ir pamatoti. Atkārtošu vēlreiz: mācību "Rietumi 2017" mērķis ir uzlabot bruņoto spēku sadarbību NATO uzbrukuma gadījumā, tātad militāro vienību darbības pret iedomāto agresoru noritēs atbilstoši datiem par iespējamo uzbrukuma raksturu jeb, citiem vārdiem sakot, izlūkošanas datiem. Protams, krieviem un baltkrieviem nav ne mazākās vēlēšanās dāvāt NATO novērotājiem iespēju kaut ko uzzināt par savas informētības līmeni.

Mācību atsevišķu posmu raksturu, īpatnības un slepenības līmeni nosaka arī tas, ka Baltkrievija faktiski ir vienīgā pēcpadomju valsts, kas izveidojusi sabiedroto attiecības ar Krieviju un nav nokļuvusi NATO ietekmē. Krievija ir ieinteresēta saglabāt šādu stāvokli, bet aliansei, protams, ir cits viedoklis par Baltkrievijas nākotni.

Vienīgais risks – jūrnieku un pilotu nervi

Kā jau teica Jenss Stoltenbergs, Krievija neslēpj tādu informāciju par mācībām, kā to norises vieta, katra posma laiks, izmantotās tehnikas, karavīru un virsnieku skaits, viņu ekipējums, karaspēka kustības virziens mācību gaitā un to sagatavošana. Lielākā daļa mācību posmu noteikti būs pieejami arī NATO oficiālajiem novērotājiem, kuri noteikti demonstrēs īpašu modrību, ņemot vērā Krievijas un alianses nelabvēlīgās attiecības. NATO dēvē Krieviju par stratēģisko pretinieku, izaicinājumu un draudiem. Izmantots pat termins "ienaidnieks".

Taču, kā zināms, ienaidniekus neuzaicina novērot militārās mācības un, pats par sevi saprotams, nedemonstrē bruņoto spēku apmācības metodes un taktiskos piemērus.

No profesionālo karavīru viedokļa daži NATO ģenerāļi pārkāpj pieņemtos pieklājības noteikumus savās runās par risku, ko mācības "Rietumi 2017" nes Polijai un Baltijas valstīm. Protams, tik pieredzējuši virsnieki ir labi informēti, ka tamlīdzīgas karaspēka mācības kaimiņiem nav bīstamas.

Vienīgais faktors, kas varētu radīt īpašu risku "Rietumu 2017" gaitā, ir Krievijas lidmašīnu un kuģu palielinātā kustības intensitāte starptautiskajā gaisa telpā un ūdeņos. Ņemot vērā spriedzi reģionā, pat sīks nejaušs incidents var mācību laikā izvērsties par nopietnu notikumu un izraisīt bīstamu konfliktu. Tādos gadījumos daudz kas būs atkarīgs no NATO, no virsniekiem, kuri komandēs reģionā sapulcētos alianses lidmašīnas un kuģus. Tādā pašā mērā tas attiecas arī uz Krievijas karavīriem. Ļaunprātīgu provokāciju iespēja ir ļoti maza no abām pusēm.

Подземелья Хельсинки - Sputnik Latvija
WSJ: somi gatavo "pazemes pilsētu" kara gadījumam ar Krieviju

Tā kā "Rietumi 2017" paredz vairāku jaunu taktisko paņēmienu apgūšanu, gaidāma jaunu bruņojuma paraugu un nodrošinājuma līdzekļu parādīšanās rajonā, karaspēkiem būs jānodemonstrē savas jaunās iemaņas un iespējas. Tas viss neizbēgami sacels traci Rietumu medijos jau pēc mācībām. Parādīsies runas, ka tā esot bijusi spēka demonstrācija, ieroču žvadzināšana, Krievijas nesto draudu pierādījums. Rietumvalstu propagandistiem nāktos pateikties Krievijas ģenerāļiem par jaunu materiālu, kas dos iespēju klāstīt par Maskavas agresiju un neprognozējamību.

Taču, ja runāsim nopietni un ar pilnu atbildības sajūtu, mācības "Rietumi 2017" nerada nekādu jaunu spriedzi Krievijas un NATO attiecībās un atklāta militārā konflikta iespēju nepalielina. Vienkārši tāds nu ir karavīru darbs.

Autora domas var neatbilst redakcijas viedoklim.

Ziņu lente
0