Baltijā sākušās Krievijas un Ķīnas JKF vēsturiskās mācības

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasОтряд из трех кораблей ВМС Китая прибыл в Балтийск
Отряд из трех кораблей ВМС Китая прибыл в Балтийск - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievija un Ķīna norāda, ka abu valstu mācībām Baltijas jūrā "Jūras sadarbība 2017" ir miermīlīgs raksturs. Manevriem vērīgi seko arī NATO.

ĪGA, 23. jūlijs — Sputnik. 22. jūlijā Baltijas jūrā sākušās Krievijas un Ķīnas mācības "Jūras sadarbība 2017". Manevros, kuri ilgs līdz 28. jūlijam, tiks izmantoti aptuveni 10 dažādu klašu kuģi no abām valstīm, vairāk nekā 10 lidmašīnas un helikopteri, informē Sputnik Igaunija.

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasTrīs Ķīnas JKF kuģi ieradušies Baltijskā
Отряд из трех кораблей ВМС Китая прибыл в Балтийск - Sputnik Latvija
Trīs Ķīnas JKF kuģi ieradušies Baltijskā

Mācību atklāšanas svinīgajā ceremonijā Krievijas JKF virspavēlnieka vietnieks viceadmirālis Aleksandrs Fedotenkovs uzsvēra, ka manevri "Jūras sadarbība 2017" nav vērsti pret kādu valsti – to mērķis ir uzlabot Krievijas un Ķīnas mijiedarbību kuģniecības, tostarp arī civilās flotes drošības jautājumos.

"Ķīnas jūrniekiem Baltija ir absolūti jauns rajons. Pārgājiens šurp jau ir liels sasniegums, ceļā šurp viņi pavadīja 40 diennaktis. Baltijai ir savas īpatnības: blīva kuģniecība, manevrēšanas grūtības. Liels sasniegums ir arī rast mijiedarbību, organizēt pārvaldes sistēmu kopējo mācību gaitā. Pie tam mēs apgūstam jaunus taktiskās mijiedarbības paņēmienus. Tas ir jauns posms mūsu sadarbībā," –viceadmirāļa vārdus citēja RIA Novosti.

© Sputnik / Игорь Зарембо / Pāriet pie mediju bankasTrīs Ķīnas JKF kuģi ieradušies Baltijskā
Отряд из трех кораблей ВМС Китая прибыл в Балтийск - Sputnik Latvija
Trīs Ķīnas JKF kuģi ieradušies Baltijskā

Mācību aktīvais posms sāksies 24. jūlijā. Manevru scenārijs paredz, ka Krievijas un Ķīnas speciālo uzdevumu vienības koordinēs un īstenos kopīgu operāciju ar mērķi atbrīvot "teroristu" ieņemtu kuģi, turklāt KF un ĶTR kuģi piedalīsies "avarējuša kuģa" meklēšanas un glābšanas operācijā. Praksē tiks izskatīti kuģu konvojēšanas jautājumi, rezervju papildināšana jūrā, kopīgas pretzemūdeņu, pretgaisa un pretkuģu aizsardzības organizēšana.

Учения батальона морской пехоты Каспийской флотилии - Sputnik Latvija
Jūras kājnieki no Krievijas un Ķīnas piedalās kopīgās mācībās

Сita starpā jūrnieki īstenos virsūdens un gaisa mērķu apšaudes.

Pēc mācībām Ķīnas kuģi dosies uz Sanktpēterburgu, kur vienotā ierindā ar Krievijas jūrniekiem piedalīsies Krievijas JKF dienas svētkos. Pēc tam pasākums turpināsies Vladivostokā Starptautisko Armijas spēļu ietvaros.

Signāli Rietumiem

Ķīnas JKF kuģu pārvietošana tik lielā attālumā kopīgām mācībām demonstrē unikālu gatavību sadarbībai ar Maskavu kopīgo draudu novēršanai, uzskata militāro zinātņu doktors, 1. ranga kapteinis Konstantins Sivkovs.

"Šo mācību nozīme ir milzīga: pirmo reizi vēsturē Baltijskas karadarbības rajonā sākusies Krievijas JKF un Ķīnas JKS kopīgas karadarbības iemaņu apgūšana. Tas nozīmē, ka, pirmkārt, Ķīna orientējas uz atbalstu Krievijai ne tikai Klusā okeāna rajonā, bet arī nepieciešamības gadījumā var nosūtīt savus karakuģus uz Atlantijas rajonu, lai sniegtu palīdzību Maskavai, pie tam izmantojot Ziemeļu jūras ceļu," – uzsvēra eksperts.

Sivkovs izteica pieņēmumu, ka šīs mācības varētu norādīt, ka Šanhajas sadarbības organizācija no ekonomiskā formāta pakāpeniski pārveidojas par pilnvērtīgu militāri politisko aliansi 

Ķīnai varētu būt arī komerciāla interese

Ķīnas karogs. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Igaunija var zaudēt investīcijas no Ķīnas
Ķīnas iesaistīšanās militārajās mācībās lielā mērā saistīta arī ar komerciālajām interesēm, uzskata Somijas Ārpolitikas institūta vecākā pētniece Elīna Sinkonena, ziņo Yle. Saskaņā ar Ķīnas militārpersonu sniegto informāciju, kuģi apgūst komerciālo pārvadājumu aizsardzības un nodrošināšanas metodes, un Baltijas jūra tam ir ļoti piemērota.

Pētniece atgādināja, ka Ķīna vērienīgā projekta "Jaunais zīda ceļš" ietvaros vēlas investēt Eiropā un piedalīties, piemēram, ostu celtniecībā Lietuvā un citās Eiropas valstīs.

Mācības Baltijas jūrā notiek arī politiskā dimensijā, kas saistīta ar Krievijas un Ķīnas augošo sadarbību drošības politikas sfērā, atzīmēja Sinkonena.

Ziņu lente
0