Polija apstrīdējusi Eiropas tiesā pienākumus uzņemt bēgļus

© AFP 2023 / Adem AltanМинистр иностранных дел Польши Витольд Ващиковский
Министр иностранных дел Польши Витольд Ващиковский - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas varas iestādes vairākkārt paziņojušas, ka iestājas pret piespiedu bēgļu pārvietošanu, taču ir gatavas sniegt palīdzību migrantiem gadījumā, ja tie brīvprātīgi izteiks gribu dzīvot valsts teritorijā.

RĪGA, 18. jūlijs – Sputnik. Polijas varas iestādes apstrīdēja Eiropas tiesā savus pienākumus uzņemt bēgļus migrantu izmitināšanas programmas ietvaros ES valstīs, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz republikas ĀM vadītāja Vitolda Vaščikovska interviju avīzei Rzeczpospolita.

Jūnijā Eiropas Komisija pieņēma lēmumu uzsākt procedūru, kas varētu novest pie sankciju ieviešanas pret Čehiju, Poliju un Ungāriju sakarā ar to, ka šo valstu valdības pārkāpj vienošanās par Itālijā un Grieķijā izmitināto bēgļu izmitināšanu ES teritorijā.

"Lieta apstrīdēta Eiropas tiesā, gaidām lēmumu," — paziņoja Vaščikovskis, atbildot uz jautājumu, vai, pēc viņa viedokļa, pret Poliju varētu tikt noteiktas sankcijas. "Relokācijai bija jānotiek starp 2015. un 2017. gadu. Tā netika veikta, neviens to nav veicis. Savienībai nav sodīšanas instrumentu šim gadījumam," — piebilda viņš.

Iepriekš Polija atteicās uzņemt savā teritorijā migrantus saskaņā ar ES programmu bēgļu izmitināšanai. Valsts premjerministre Beāta Šidlo atzīmēja, ka tāds ir Polijas valdības oficiālais viedoklis. Pie tam valdības vadītāja uzsvēra, ka valsts neatsakās palīdzēt bēgļiem dažādu humāno programmu ietvaros.

Флаг Польши - Sputnik Latvija
Politologs: Polija kļūst par Eiropas slimnieku

Līdzīgu viedokli migrantu jautājumā paudusi arī Ungārija, tāpēc Eiropas Savienības migrācijas, iekšlietu un pilsonības komisārs Dimitris Avramopuls maija vidū norādīja, ka pret abām valstīm, iespējams, tiks ieviestas sankcijas, ja tās nepiekritīs piedalīties migrantu izmitināšanas programmā.

Pirms diviem gadiem ES valstu IeM vadītāji ar balsu vairākumu atbalstīja vēl 120 tūkstošu bēgļu (neskaitot iepriekš saskaņoto 40 tūkst. patvēruma meklētāju izmitināšanu) sadali 23 valstīs no 28 ES dalībvalstīm.

Ziņu lente
0