Politika

Polijas prezidents gatavs ierosināt referendumu par bēgļu izmitināšanu valstī

© AP Photo / Liis TreimannPolijas prezidents Andžejs Duda
Polijas prezidents Andžejs Duda - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Polijas prezidents Andžejs Duda pavēstījis, ka referendums jautājumā par bēgļu izmitināšanu varētu notikt vienlaikus ar parlamenta vēlēšanām 2019. gadā.

RĪGA, 9. jūnijs — Sputnik. Polija varētu organizēt referendumu par bēgļu uzturēšanos tās teritorijā, ja Eiropas Savienība turpinās spiedienu šajā jautājumā, ceturtdien preses konferencē Varšavā paziņoja Polijas prezidents Andžejs Duda, vēsta Sputnik Baltkrievija.

"Ja spiediens turpināsies, es vērsīšos Senātā ar ierosinājumu iniciēt referendumu," — uzsvēra Duda.

Viņš piebilda, ka referendumu būtu iespējams organizēt 2019. gadā, kad valstī noritēs parlamenta vēlēšanas. Pie tam viņš norādīja, ka pats piekrīt valdības viedoklim un noraida bēgļu izmitināšanu Polijas teritorijā.

"Valdības viedoklis ir viennozīmīgs: nepiekrītam bēgļu piespiedu izmitināšanai Polijas teritorijā. Es domāju tāpat," — uzsvēra Polijas valsts vadītājs.

Bēgļi telšu nometnē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Politika
Lietuvas IeM aicinās migrantus apmesties valstī

Iepriekš Polija atteicās uzņemt savā teritorijā migrantus saskaņā ar ES programmu bēgļu izmitināšanai. Valsts premjerministre Beāta Šidlo atzīmēja, ka tāds ir Polijas valdības oficiālais viedoklis. Pie tam valdības vadītāja uzsvēra, ka valsts neatsakās palīdzēt bēgļiem dažādu humāno programmu ietvaros.

Līdzīgu viedokli migrantu jautājumā paudusi arī Ungārija, tāpēc Eiropas Savienības migrācijas, iekšlietu un pilsonības komisārs Dimitris Avramopuls maija vidū norādīja, ka pret abām valstīm, iespējams, tiks ieviestas sankcijas, ja tās nepiekritīs piedalīties migrantu izmitināšanas programmā.

Pirms diviem gadiem ES valstu IeM vadītāji ar balsu vairākumu atbalstīja vēl 120 tūkstošu bēgļu (neskaitot iepriekš saskaņoto 40 tūkst. patvēruma meklētāju izmitināšanu) sadali 23 valstīs no 28 ES dalībvalstīm.

Ziņu lente
0