Politika

Lietuvas IeM aicinās migrantus apmesties valstī

© REUTERS / Pascal RossignolBēgļi telšu nometnē. Foto no arhīva
Bēgļi telšu nometnē. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lietuva nosūtīs savu pārstāvi uz Itāliju, kur viņš varēšot aicināt migrantus pārcelties uz Lietuvu, sniedzot informāciju par cenām, dzīves līmeni un peļņas iespējām.

RĪGA, 31.maijs — Sputnik. Lietuvas IeM pārstāvji piedalīsies migrantu pārbaudes procedūrā Itālijā, vēsta Sputnik Lietuva ar atsauci uz Lietuvas ministrijas preses dienestu. Sadarbības vienošanos pānots parakstīt tuvākajā laikā.

Ministrijas delegācija iekšlietu ministra Misūna vadībā atrodas Itālijā, lai risinātu jautājumu par ātrāku bēgļu nosūtīšanu uz Lietuvu.

Iepriekš Itālijas varas iestādes neļāva citu valstu pārstāvjiem piedalīties speciālajā bēgļu atlases procedūrā.

"Vienošanās ļaus panākt augstus bēgļu pārvietošanas kritērijus. Mūsu prioritāte ir drošība," — atzīmēja iekšlietu ministrs Eimutis Misūns.

Šī gada piecu mēnešu laikā Itālijā ieradās apmēram 60 000 migrantu. Tostarp palielinājies migrantu skaits no Bangladešas, kuri izmanto Lībiju kā vārtus nokļūšanai Eiropas Savienībā. Visas ES dalībvalstis apņēmušās uzņemt bēgļus no valstīm, kurās notika karadarbība, taču, pēc Misūna vārdiem, nepieciešams atdalīt kara bēgļus un ekonomiskos migrantus.

"Mūsu pārstāvis sniegs objektīvu informāciju par Lietuvu, kā to dara Grieķijā: par dzīves līmeni, cenām, peļņas iespējām. Kara bēgļiem Lietuvai ir jākļūst par labu patvērumu, savukārt ekonomiskie migranti meklē iespēju nokļūt bagātākajās ES valstīs," — teica Misūns.

Saskaņā ar Eiropas Savienības vienošanos, Lietuvai līdz 2016.gada septembrim bija jāizvieto pie sevis 1105 bēgļu. Jau ir uzņemti 254 patvēruma saņēmēji: 229 cilvēki no Grieķijas un 25 — no Turcijas. No tiem 142 cilvēki jau ir aizbraukuši uz citām ES valstīm. Šobrīd Lietuvas pašvaldībās dzīvo 18 cilvēku, kuri atbraukuši no Grieķijas: 11 cilvēku Viļņā, pieci Kauņā un pa vienam cilvēkam Jonavā un Ķēdaiņos.

Лагерь беженцев Табановце в Македонии около македоно-сербской границы - Sputnik Latvija
Vācijas laikraksts informē, ka ceļojumu uz Eiropu gaida 5,95 miljoni bēgļu

Turklāt jāatgādina, ka gandrīz puse lietuviešu, saskaņā ar aptaujas datiem, iestājās pret bēgļu uzturēšanos valstī, un vēl 49% pieļāva to uzņemšanu, taču ar sava veida nosacījumiem.

Lēmums par bēgļu uzņemšanu Lietuvā bija politisks un tika pieņemts pēc Briseles spiediena. Republikas varas iestādes plāno uzņemt līdz 2018.gada janvārim 796 bēgļus, kuri pagaidām uzturas Itālijā, Grieķijā un Turcijā.

Līdz šim brīdim no Itālijas uz Baltijas republiku ir ieradušies 17 migranti, no Grieķijas 267 cilvēki.
Iepriekš Misūns uzsvēra, ka Lietuva mēģina īstenot paredzēto bēgļu kvotu, jeb 1105 cilvēkus. Pēc viņa viedokļa, Lietuva varot netikt galā ar pienākumiem, taču tā mēģinās darīt visu iespējamo.

Viņš pauda cerību uz to, ka gadījumā, ja Viļņa nespēs izpildīt bēgļu izvietošanas programmas pienākumus, Eiropas Savienība neieviesīs sankcijas pret Lietuvu. Līdzīgi citām Eiropas Savienība, Lietuva cer uz bēgļu uzņemšanas termiņu pagarinājumu.

Ziņu lente
0