Eksperts: izmeši atmosfērā ASV ieņem otro vietu pasaulē – pēc Ķīnas

© RIA NovostiMaskavas Valsts universitātes ASV pētniecības fonda direktors Jurijs Roguļovs
Maskavas Valsts universitātes ASV pētniecības fonda direktors Jurijs Roguļovs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidents Donalds Tramps pavēstīja, ka Savienotās Valstis atsakās no Parīzes klimata konvencijas, kas parakstīta 2015. gadā.

RĪGA, 3. jūnijs — Sputnik. ASV prezidents Donalds Tramps nolēmis atteikties no Parīzes klimata konvencijas. Ar šo lēmumu viņš vēlas demonstrēt, ka aizsargā ASV intereses un pilda savus solījumus atteikties no valstij neizdevīgiem līgumiem.

Valsts izstāšanās no Parīzes klimata konvencijas ir demonstratīvs žests — šādu viedokli Sputnik radio ēterā pauda Maskavas Valsts universitātes ASV pētniecības fonda direktors Jurijs Roguļovs.

ASV prezidents Donalds Tramps - Sputnik Latvija
"Melnā" diena "zaļajiem": ASV izstājas no klimata glābšanas vienošanās

ASV prezidents Donalds Tramps pavēstīja, ka Savienotās Valstis atsakās no Parīzes klimata konvencijas, kas parakstīta 2015. gadā. Pēc viņa vārdiem līguma izpilde ASV maksātu līdz 2,7 miljonus darba vietu zudumu līdz 2025. gadam, turklāt IKP zaudējumi sasniegtu 3 triljonus dolāru.

Klimats patiešām mainās, un starptautiskā sabiedrība cenšas vienoties, koordinēt darbības, ietekmēt šo procesu, uzsvēra eksperts.

ASV ir lielākā ekonomika pasaulē. Izmešu apjoma ziņā atmosfērā tās ieņem otro vietu pasaulē — pēc Ķīnas. Taču pie tam Ķīnā ekonomika atrodas attīstības līmenī, tāpēc valsts saistības no izmešu ierobežošanas viedokļa ir saudzējošas, paildzinātas uz daudziem gadiem. Savukārt Savienotās Valstis uzņemas lielākās saistības, lai arī pārkāpj tās. Šīs pastiprinātās saistības izraisījušas Trampa sašutumu.

"Savienotās valstis atgriezušās pie vienpusēju darbību politikas. Ieveda karaspēku Irākā, un ANO neprotestēja, pēc tam tieši tāpat ASV atkāpās no pretraķešu aizsardzības līguma," — atgādināja Roguļovs.

Turpinot "klimata" tēmu, eksperts stāsta, ka ASV varētu, neatkāpjoties no klimata konvencijas, izvērtēt un grozīt dažas saistības, taču Trampam bija vajadzīga atkāpšanās no vienošanās — politisks solis. Prezidents vēlas parādīt sevi kā vienkāršās tautas aizstāvi, kurš pilda savus priekšvēlēšanu solījumus — pārskatīt ASV neizdevīgas vienošanās.

"Taču Amerika ir lielākā ekonomika. ASV visiem jārāda piemērs, taču iznāk gluži citādi," — noslēgumā secināja Jurijs Roguļovs.

Ziņu lente
0