Somijā ierosināts izvietot bēgļus slēgtās nometnēs

© REUTERS / Leonhard FoegerBēgļi. Foto no arhīva
Bēgļi. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Somijā izteikts ierosinājums turēt visus bēgļus slēgtās nometnēs, līdz tiek izskatīti viņu pieteikumi, tātad vismaz 100 dienas.

RĪGA, 27. maijs — Sputnik. Partijas "Patiesie somi" (parlamenta deputātu skaita ziņā otrā lielākā partija — red.) priekšsēdētāja posteņa kandidāti Sampo Terho un Jussi Halla-aho paziņojuši, ka atbalsta Ungārijas ieteikto bēgļu uzturēšanas modeli — slēgto nometņu izmantošanu, vēsta Sputnik Igaunija, atsaucoties uz izdevumu Yle.

Ungārijā patvēruma meklētāji tiek izmitināti slēgtās nometnēs uz laiku, kamēr tiek izskatīti viņu pieteikumi.

"Ieslodzījums būtu pārāk spēcīgs vārds, taču mums jābūt pārliecinātiem par to, kur tieši atrodas patvēruma meklētāji, — paziņoja Terho. — Viņiem nevar būt iespējas uzturēties valstī, ja noraidīts patvēruma piešķiršanas lūgums, jo tieši tas apdraud drošību."

"Bēgļu izmitināšana slēgtās nometnēs uz laiku, kad tiek izskatīti viņu pieteikumi, un īpaši pēc tam, kad viņiem atteikts patvērums, ir pilnīgi pamatota. Ziemeļvalstis jau ir paspējušas pamanīt, ka lielākā daļa cilvēku, kam atteikts patvērums, vienkārši pazūd," — politiķi atbalstija viņa kolēģis Jussi Halla-aho. Viņa teikto citē portāls Yle.

Migranti - Sputnik Latvija
Vācu eksperts par migrantu "ieguldījumu" noziedzībā

Patlaban pagaidu izmitināšanas centros tiek turēti tikai bēgļi, kuri izdarījuši noziegumus, vai cilvēki, kuri, pēc policijas domām, var slēpties pirms deportācijas. Patlaban Somijā ir tikai divi deportējamo migrantu centri. Vienā no tiem ir 30 vietas, otrā — 40, un centri ir pārpildīti.

Partija "Patiesie somi" pieprasa migrantu plūsmas samazināšanu valstī un imigrācijas ierobežošanu. Partija iesaka paātrināt adaptāciju un sociālo integrāciju, atņemot finansiālo atbalstu viņu kultūras saglabāšanai.

Pēc parlamenta vēlēšanām 2015. gadā partija saņēma 4 vietas valdībā. Partijas līderis Timo Soini kļuva par ārlietu ministru, Jussi Nīninste ieņēma aizsardzības ministra portfeli.

Divu gadu laikā Somija saskaņā ar ES kvotu izmitinājusi valstī 1433 cilvēkus un līdz septembra beigām, domājams, paspēs nogādāt valstī vēl 645 imigrantus, ko paredz kvota. Imigrantu patvēruma piesķiršanas lūgumu izskatīšana varasiestādēs aizņem aptuveni 100 dienas, bez pieaugušo uzraudzības palikušo bērnu dokumenti tiek izskatīti ātrāk.

Somija pieņem bēgļus arī saskaņā ar ANO kvotām. Šogad tā paredz 750 cilvēku pieņemšanu. Ar bēgļu kvotām nodarbojas ANO Bēgļu lietu komisariāts (UNHCR). Pateicoties ANO kvotai, bēgļi saņem legālu iespēju nokļūt Eiropā, nevis doties laivās pāri Vidusjūrai, riskējot ar savām dzīvībām.

Ziņu lente
0