Krievijas Drošības Padomes sekretārs: Kijeva vairs nevarēs izpildīt Minskas protokolus

© Sputnik / Sergei Guneyev / Pāriet pie mediju bankasKrievijas Drošības Padomes sekretārs Nikolajs Patruševs
Krievijas Drošības Padomes sekretārs Nikolajs Patruševs - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijas Drošības Padomes sekretārs Nikolajs Patruševs uzskata, ka situācija Kijevā faktiski netiek kontrolēta, turklāt varasiestādes nav gatavas atteikties no spēka pielietošanas Donbasā.

RĪGA, 19. maijs — Sputnik. Kijeva, domājams, vairs nespēs izpildīt Minskas protokolus, situāciju Ukrainā faktiski neviens nekontrolē, intervijā "Rossijskaja gazeta" norādīja Krievijas Drošības Padomes sekretārs Nikolajs Patruševs.

"Februārī apritēja divi gadi kopš brīža, kad ar milzīgām pūlēm tika izstrādāts pakāpenisks plāns situācijas mierīgai noregulēšanai Donbasā. Konflikta pusēm (Kijevai, LTR un DTR) vajadzēja nekavējoties sākt tā īstenošanu. Šobrīd to izdarīt ir grūtāk, domājams, Kijeva vairs nevarēs izpildīt Minskas protokolus — situāciju Ukrainā faktiski neviens nekontrolē, pašreizējam prezidentam pat nav monopola spēka pielietošanai," — atgādināja politiķis.

Patruševs pauda viedokli, ka Kijevas varasiestādes nav gatavas atteikties no spēka pielietošanas Donbasā.

"Porošenko noraida kompromisus krīzes pārvarēšanai, ko piedāvā dažādi sabiedriskie un politiskie darbinieki. Acīmredzams ir tas, ka dažādi Kijevas valdības atzarojumi nav gatavi atteikties no spēka metodēm jautājumos par situācijas normalizāciju valsts dienvidaustrumos," — piebilda Patruševs.

Pāvels Kļimkins un Maikls Penss - Sputnik Latvija
ASV viceprezidents atgādinājis Ukrainas ārlietu ministram Minskas protokolus

Krievijas Drošības Padomes sekretārs intervijā uzsvēra, ka nekādu alternatīvu situācijas politiskam noregulējumam nav.

2014. gada aprīlī Ukrainas varasiestādes uzsāka militāru operāciju pret pašpasludinātajām Luganskas un Doņeckas Tautas Republikām, kuras pasludināja neatkarību pēc valsts apvērsuma februārī 2014. gada februārī. ANO informē, ka par konflikta upuriem kļuvuši aptuveni 10 tūkstoši cilvēku.

Situācijas noregulēšana tiek apspriesta kontaktu grupas sēdēs Minskā, kura no 2014. gada septembra pieņēmusi jau trīs dokumentus, kas reglamentē konflikta deeskalācijas pasākumus. Taču pat pēc pamiera noslēgšanas konflikta pušu starpā turpinās apšaudes. Saskaņā ar Minskas protokoliem Kijevai līdz 2015. gada beigām bija jāveic Konstitucionālā reforma, kuras galvenie elementi bija decentralizācija un likums par Doņeckas un Luganskas rajonu īpašo statuss, taču līdz šim Ukrainas valdība nav izpildījusi šo vienošanās punktu.

Ziņu lente
0