Nord Stream 2 dalībnieki nevēlas konfliktēt ar Eiropu

© JOHN MACDOUGALL / AFPNord Stream
Nord Stream - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Naftas un gāzes koncerna OMV valdes loceklis Rainers Zele paudis cerību par to, ka ieinteresētās Eiropas valstis, ieskaitot Baltijas valstis, atbalstīs cauruļvada projektu.

RĪGA, 12. maijs — Sputnik. Gāzes vada "Ziemeļu straume 2" gāzes vada celtniecības projekta dalībnieki nevēlas konfliktēt un cer uz visu projektā ieinteresēto valstu atbalstu, paziņoja Austrijas naftas un gāzes koncerna OMV valdes loceklis Rainers Zele.

"Vairākas ES valstis atbalsta šī cauruļvada projektu. Pirmkārt, tā ir Vācija, kurai, ja viņa <..> interesējas par šo projektu, vajadzētu to veidot Eiropas kontekstā. Mēs, kā projekta Nord Stream 2 investori, ļoti nevēlamies konfliktēt ar Eiropu, bet gan pārliecināt valstis, kam radušās bažas," — Zeles teikto citē RIA Novosti.

Viņš piebilda, ka cer uz to, ka Eiropas valstis "atbalstīs projektu Nord Stream 2", un to starpā būs arī "Baltijas reģiona valstis".

2016. gada martā Čehijas, Igaunijas, Ungārijas, Latvijas, Polijas, Slovākijas, Rumānijas premjerministri un Lietuvas prezidente protestēja pret "Ziemeļu straumes 2" īstenošanu. Pēc viņu domām, projekts nes ģeopolitiskās destabilizācijas risku. Pie tam Vācija, līdz kurai gāzes vads tiek būvēts, nepārprotami norāda, ka "Ziemeļu straume 2" ir ekonomisks projekts — šo viedokli jūnijā pauda Vācijas kanclere Angela Merkele.

Камеры запуска поршней в начале нитки газопровода Северный поток - Sputnik Latvija
Gotlandes sala vēlas noraidīt "Ziemeļu straumi 2"

Ventspils osta un divi tās termināļi Noord Natie Ventspils Terminals un Eurohome Latvija saņēmuši piedāvājumu iesaistīties "Nord Stream 2" gāzes vadu vidējā posma būvniecībā, nodrošinot cauruļu uzglabāšanu un piegādi caur ostu. Šonedēļ Latvijas valdība slēgtā sēdē pieņēma lēmumu neatbalstīt Ventspils dalību projektā.

Pēc Rinkēviča vārdiem, valsts teritorijas izmantošanu Nord Stream 2 būvdarbiem esot iespējams izmantot, lai piesegtu Krievijas specdienestu izlūkošanas pasākumus Latvijas teritorijā, kas ievērojami apgrūtināšot ātru un savlaicīgu lēmumu pieņemšanu valsts aizsardzības struktūras dislokācijas un attīstības jautājumos.

Projekts "Ziemeļu straume 2" paredz divu gāzes vadu izbūvi, kuru kopējā jauda sastādītu 55 miljardus kubikmetru gāzes gadā. Plānota gāzes vadu izbūve no Krievijas piekrastes pāri Baltijas jūrai līdz Vācijai. Jaunu gāzes vadu paredzēts būvēt līdzās "Ziemeļu straumei".

Ziņu lente
0