Politika

Lukašenko: NATO karu nevēlas, taču stāv pie mūsu robežām

© Foto : пресс-служба президентаBaltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko
Baltkrievijas prezidents Aleksandrs Lukašenko - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Nacionālās sapulces un Baltkrievijas tautas uzrunā Aleksandrs Lukašenko skāra militārās sadarbības tēmu Taškentas līguma ietvaros, kā arī par tās mijiedarbību ar NATO.

RĪGA, 22. aprīlis — Sputnik. Baltkrievijas prezidents savā ikgadējā uzrunā vēršoties pie Nacionālās sapulces un tautas, īpašu uzmanību pievērsa nacionālās drošības jautājumiem un valsts militārajai sadarbībai Taškentas līguma ietvaros.

Krievijas un Baltkrievijas kopīgās mācības - Sputnik Latvija
Lukašenko par mācībām "Rietumi 2017": mēs nevienam negrasāmies uzbrukt

Viņš uzsvēra, ka ik gadus kopā ar Krieviju tiek veikti vairāk nekā četrdesmit kopīgi operatīvās un militārās gatavības pasākumi. Rudenī ieplānotas liela mēroga mācības "Rietumi 2017", kuras Rietumos, pēc Aleksandra Lukašenko domām, ieskauj propagandas kampaņa.

"Paskatieties uz mūsu Eiropas kolēģu godīgumu. Kāda bija reakcija uz "Rietumiem 2017", kamēr es nesāku katru dienu par to runāt un mierināt Rietumus, ka neviens šeit neievedīs karaspēku un neatstās to. Mūs jau sāka biedēt ar to, ka ievedīs karaspēkus, mani atstādinās no amata, valsti apgriezīs kājām gaisā un iekļaus zināmas valsts sastāvā. Kādēļ tas tiek darīts? Lai pārtrauktu mūsu militāro un politisko vienotību, kas saglabājās ar Krievijas Federāciju pēc Padomju Savienības sabrukuma," — Lukašenko vārdus citē Sputnik Baltkrievija.

Lietuvas karavīri mācībās. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Ūdijas diversanti un pasauļu karš Lietuvā

Prezidents pievērsa uzmanību arī dialoga attīstībai ar NATO militāro bloku. Līdztekus kopīgai nepieciešamibai mazināt konfliktu attīstības risku mūsdienu pasaules situācijā Aleksandrs Lukašenko pievērsa īpašu uzmanību alianses militāro spēku kontingenta skaita augšanai pie Baltkrievijas valsts robežām un ar to saistītajām savstarpējās nesaprašanās problēmām ar rietumu valstīm.

"No mums prasa: jūs pārtrauciet, nekādas mācības nedrīkst notikt, tas ir izlēciens! Kāds izlēciens? Mēs taču neizvietojam pie jūsu robežām Ķīnas Tautas Republikas, Turcijas un tās pašas Krievijas militāros spēkus, ar kuriem mums ir vienots grupējums. Jūs gan to darāt. Kā jums nav kauna mums to pārmest! Kad mēs iekļāvām bruņojumā "Polonēzi", sacēlās tāda jezga! Kāpēc jūs pārdzīvojat? Ārkārtas gadījumā — nedod, Dievs, — mums taču vajag aizstāvēties. Mēs negribam karu, jūs taču noteikti to zināt, ka negribam. Arī jūs droši vien to negribat. Tad kāpēc jūs izvietojat savus spēkus pie mūsu robežām?" — vaicāja prezidents.

Ziņu lente
0