"Netradicionālie" bēgļi: kādas problēmas gaida Eiropā LGBT bēgļus

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Seksuālā orientācija un dzimuma identitāte ir pietiekams pamats patvēruma saņemšanai Eiropas Savienībā, taču LGBT bēgļi bieži cieš seksuālās un cita veida vardarbības rezultātā.

RĪGA, 16. aprīlis — Sputnik. Daudzi cilvēki ar netradicionālu seksuālo orientāciju un nenoteiktu dzimuma piederību bieži meklē patvērumu citās valstīs, taču tur saskaras ar papildu riskiem, vēsta Sputnik Lietuva, atsaucoties uz Lietuvas lesbiešu, geju, biseksuāļu un transpersonu biedrība (LGBT).

Šīs nianses pieminētas Eiropas Savienības LGBT bēgļu Pamattiesību aģentūras ziņojumā.

Флаг ЛГБТ на флагштоке - Sputnik Latvija
The Washingon Post: transpersonu tiesības Eiropas valstīs

Tā kā seksuālā orientācija un dzimuma identitāte ir pietiekams pamats patvēruma saņemšanai saskaņā ar Apvienoto Nāciju Organizācijas Konvenciju par bēgļu statusu Eiropas Savienībā, "netradicionālās" orientācijas bēgļi bieži maina dzīvesvietu un pārceļas uz Eiropas valstīm.

Piemēram, ziņojumā atzīmēts, ka brauciena laikā un uzturoties valstī patvēruma meklējumos LGBT bēgļi bieži pakļauti vajāšanas, seksuālās un cita veida vardarbības riskam. Pēc ziņojuma autoru domām, ierēdņiem, kuri nodarbojas ar bēgļu lietām, bieži vien ir stereotips priekšstats par seksuālo orientāciju un dzimuma identitāti. Šāda pieeja varot ietekmēt bēgļu reģistrāciju, patvēruma piešķiršanas noteikumus un galīgo lēmumu par tā piešķiršanu. Dokumentā īpaši uzsvērts fakts, ka vietās, kur tiek ierādīts miteklis LGBT bēgļiem, bieži vien neesot sarūpēti droši apstākļi dzīvošanai un specializēta medicīniskā palīdzība, turklāt vardarbības un uzmākšanās gadījumi netiek izskatīti sistemātiski.

Американский предприниматель и филантроп Джордж Сорос - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kā Džordžs Soross mēģina mainīt pasauli

Saskaņā ar ziņojuma rezultātiem tiek izdarīts secinājums: valstīm nepieciešams aktīvāks darbs no nepieciešamās informācijas sniegšanas un precīzu noteikumu izstrādes viedokļa LGBT bēgļu tiesību un vajadzību jautājumos.

Dažādi vērtējumi liecina, ka, piemēram, Lietuvā LGBT sabiedrības locekļi veido 5% iedzīvotāju. Seksuālā orientācija kaimiņvalstī nav iekļauta kriminālatbildības sfērā. Likumā paredzēta aizsardzība pret diskrimināciju no seksuālās orientācijas viedokļa, taču ne laulība ne citas civilo attiecību formas likumā nav paredzētas.

Ziņu lente
0