Mediji uzzinājuši par izdzēsto Daily Mail rakstu, kas veltīts ASV plāniem organizēt ķīmisko uzbrukumu Sīrijā

© Sputnik / Валерий Мельников / Pāriet pie mediju bankasPasaules pilsētas. Damaska
Pasaules pilsētas. Damaska - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tīklā publicēta britu izdevuma nodzēstā raksta "keša" versija, kas stāsta par ASV plāniem organizēt ķīmisko ieroču uzbrukumu, lai uzkrautu par to atbildību Bašaram Asadam un aktivizētu koalīciju.

RĪGA, 8. aprīlis — Sputnik. Mediji uzzinājuši, ka britu avīze Daily Mail savā mājaslapā nodzēsusi rakstu ar nosaukumu "ASV plāno organizēt ķīmisko uzbrukumu Sīrijā, lai atbildību par to uzkrautu Asada režīmam".

2013. gadā publicēto materiālu sagatavojusi Luīza Boila. Raksts tika nodzēsts dažas dienas pēc publikācijas. Tīklā saglabājās tikai raksta "keša" versija.

ASV uzbrukums aviācijas bāzei Sīrijā - Sputnik Latvija
Viedoklis
Eksperti: ASV gatavojas lielam karam

Materiāla autore atsaucas uz divu augsti stāvošu Lielbritānijas militārās kompānijas Britam Defence darbinieku nopludināto saraksti. Atzīmēts, ka Vašingtona ideju atbalstījusi. Elektroniskās vēstules liecina, ka Baltais nams devis "zaļo gaismu" ķīmiskajam uzbrukumam Sīrijā, par ko atbildība tiktu uzkrauta valsts prezidentam Bašaram Asadam. Rezultātā aktīvākas kļūtu starptautiskās koalīcijas darbības, teikts rakstā.

Sarakste liecina, ka ar Balto namu saskaņoto "shēmu" varētu finansēt Katara caur pretošanās kustības dalībniekiem Sīrijā, lai izmantotu ķīmiskos ieročus.

Izdevums publicēja Britam stratēģiskās attīstības direktora Deivida Guldinga vēstules ekrānuzņēmumu, kas adresēta kompānijas dibinātājam Filipam Dautijam.

"Fil… Mums ir jauns piedāvājums. Atkal par Sīriju. Katarieši piedāvā interesantu darījumu un zvēr, ka Vašingtona ideju ir atzinusi," — teikts vēstulē.

"Mums jānogādā ķīmiskie ieroči Homsā. Tiem jābūt līdzīgiem padomju paraugiem no Lībijas, kuri ir Asada rīcībā, — teikts vēstulē. — Viņi vēlas, lai mēs pārsviestu savu ukraiņu personālu, kam jāprot runāt krieviski, un jāizdara videouzņēmums. Atklāti sakot, es neuzskatu, ka tas ir labs piedāvājums, taču viņi piedāvā milzīgu naudu. Ko teiksiet?"

Materiālā atzīmēts, ka kompānija Britam Defence vēl nav komentējusi izdevuma pieprasījumu par saraksti.

Ceturtdienas naktī ASV prezidents Donalds Tramps paziņoja, ka devis pavēli izdarīt raķešu triecienu aerodromam Sīrijā, no kura it kā esot noticis uzbrukums ar ķīmiskajiem ieročiem. Pentagons ziņoja, ka raķešu trieciens mērķēts uz Šairata aerodromu Homsas provincē. Informācija liecina, ka trieciens izdarīts ar spārnotajām raķetēm, ar ko bruņoti ASV JKS kuģi. Pentagons norādīja, ka palaistas 59 raķetes.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins - Sputnik Latvija
Krievija ASV triecienus Sīrijā uzskata par agresiju pret suverēnu valsti

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ASV uzbrukumu Sīrijai nosauca par agresiju pret suverēnu valsti pretēji starptautiskajām tiesiskajām normām, pie tam ar izdomātu ieganstu, informēja viņa preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Šis Vašingtonas solis kaitē tās attiecībām ar Krieviju un rada nopietnu šķērsli terorisma apkarošanai paredzētās starptautiskās koalīcijas izveidē, uzsvēra Peskovs.

Pie tam Sīrijas armijas virspavēlnieki noraidīja jebkādas apsūdzības par ķīmisko ieroču pielietojumu Idlibas provincē un par vainīgajiem ķīmisko uzbrukumu veikšanā uzskata kaujiniekus un to atbalstītājus. Krievijas Aizsardzības ministrija ziņoja, ka Sīrijas aviācija izdarīja triecienu teroristu munīcijas noliktavai Han-Šeihūnas apdzīvotās vietas apkaimē Idlibas provincē, kur atradās uz Irāku nogādājamo ķīmisko ieroču arsenāli. Incidentu jau izmeklē ANO un Ķīmisko ieroču aizliegšanas organizācija, taču pagaidām viņi nav publicējuši nekādus secinājumus par iespējamiem notikušā vaininiekiem.

Preses sekretārs uzsvēra, ka "Sīrijas armijai nav ķīmisko ieroču krājumu". "Visu Sīrijas bruņoto spēku ķīmisko ieroču krājumu iznīcināšanas fakts ir fiksēts un apstiprināts OPCW, specializētā ANO specvienībā," — viņš atgādināja.

Idlibas pilsētā Sīrijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kremlis un Krievijas ĀM snieguši komentārus par ķīmiskajiem uzbrukumiem Idlibas pilsētā Sīrijā

"Turklāt, pēc Putina domām, situāciju pasliktina tas, ka ķīmisko ieroču izmantošana no teroristu puses tiek pilnībā ignorēta," — paziņoja preses sekretārs.

Pēc Krievijas Aizsardzības ministrijas rīcībā esošajiem datiem, tikai 23 raķetes no ASV JKS eskadras kuģiem sasniegušas Šairatas aviobāzi Sirijā. Kur nokritušas pārējās 36 raķetes, nav zināms, brīfingā paziņoja Krievijas Aizsardzības ministrijas oficiālais pārstāvis ģenerālmajors Igors Konašenkovs.

Triecienā iznīcināta materiāltehnisko vērtību noliktava, mācību korpuss, ēdamtelpa, sešas lidmašīnas MiG-23, kas atradās remonta angāros, kā ari radiolokācijas stacija.

Amerikāņu uzbrukums Sīrijas aviobāzei tika gatavots ilgu laiku pirms piektdienas notikumiem, informēja Konašenkovs.

ANO Drošības padome. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievija un Ķīna bloķējušas ANO Drošības padomes rezolūciju par sankcijām pret Sīriju

"Jau ir nepārprotami redzams, ka amerikāņu spārnoto raķešu trieciens Sīrijas aviobāzei tika gatavots ilfu laiku pirms šīsdienas notikumiem. Tāda trieciena sagatavošanai jāveic plašs pasākumu komplekss izlūkošanas, plānošanas un lidojumu uzdevumu sagatavošanas jomās, kā arī raķešu sagatavošanai pilnai starta gatavībai," — paskaidroja ģenerālmajors. Konašenkovs uzsvēra, ka "ikvienam speciālistam ir skaidrs, ka lēmums izdarīt raķešu triecienu Sīrijā bija pieņemts Vašingtonā ilgu laiku pirms notikumiem Han Šeihūnas apdzīvotajā vietā — tie kalpoja tikai formālam ieganstam, bet militārā spēka demonstrācija veikta tikai iekšpolitisku iemeslu dēļ."

Pentagons noliedz, ka triecienā aviācijas bāzei Sīrijā mērķi sasniegušas tikai 23 raķetes.

Ziņu lente
0