29.martā Lielbritānija uzsāks šķiršanās procesu ar Eiropu

© AFP 2023 / JUSTIN TALLISLielbritānijas un Eiropas Savienības karogi
Lielbritānijas un Eiropas Savienības karogi - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānija premjeres Terēzes Mejas ofiss oficiāli paziņoja ES, ka 29.martā uzsāks izstāšanās procesu no savienības.

RĪGA, 21.marts — Sputnik. Lisabonas līguma 50.pants, kas nosaka izstāšanās kārtību no ES, kā tiek ziņots oficiālajā Lielbritānijas valdības preses paziņojumā, tiks iniciēts 29.martā. Kopš šī brīža sāksies neizbēgami grūtas divus gadus ilgas pārrunas starp Londonu un Briseli, ziņo Sputnik Igaunija.

Gaidāms, ka abas puses izvirzīs viena otrai finansiālas pretenzijas, kuru apmērs sasniedz miljardiem eiro. Lielbritānijas valsts sekretārs Brexit lietā Deivids Deiviss šīs pārrunas nosaucis par "svarīgākajām mūsdienu karalistes paaudzei".

Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй покидает Даунинг-Стрит 10 в Лондоне - Sputnik Latvija
Politika
Terēza Meja pēc Brexit uzsākšanas pieprasīs no Briseles 11 miljardus dolāru

Daudzas ES valstis, tostarp Igaunija iepriekš paziņoja, ka gribētu "šķiršanās" procesu padarīt pēc iespējas draudzīgāku, bet turpmākās attiecības ar Londonu — savstarpēji izdevīgas un plāniem bagātas. Brisele jau ir informējusi, ka ir gatava pārrunu uzsākšanai ar Lielbritāniju. Šo pārrunu vadītāja loma no kontinenta puses tikusi franču diplomātam MišelamBarnjē.

Divus gadus pārrunām

2016. gada jūnijā notikušajā referendumā par turpmāko dalību ES, lielākā Lielbritānijas pilsoņu daļa nobalsoja par sabiedroto saikņu izbeigšanu ar kontinentālo Eiropu, kas izraisīja šoku Eiropas galvaspilsētās.

Saskaņā ar ES dalībvalstu parakstītā Lisabonas līguma 50. pantu, sabiedroto saikņu izbeigšanai noteikts divus gadus ilgs termiņš, kad savienības konstitūcijas projekts netika apstiprināts nacionālajos dalībvalstu parlamentos. Šī perioda laikā ir jāapspriež no ES izstājušās valsts un savienības līdzāspastāvēšanas nosacījumi. Saskaņotās vienošanās jāapstiprina Eiropas Parlamentam, kā arī nacionālajiem savienības parlamentiem.

Ziņu lente
0