Politika

Terēza Meja pēc Brexit uzsākšanas pieprasīs no Briseles 11 miljardus dolāru

© REUTERS / Neil HallПремьер-министр Великобритании Тереза Мэй покидает Даунинг-Стрит 10 в Лондоне
Премьер-министр Великобритании Тереза Мэй покидает Даунинг-Стрит 10 в Лондоне - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Lielbritānijas valdība informē, ka prasība tiks izvirzīta, kad spēkā stāsies Lisabonas līguma 50. pants par izstāšanos no Eiropas Savienības.

RĪGA, 12. marts — Sputnik. Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja pieprasīs no Briseles 9 miljardus sterliņu mārciņu – britu aktīvus, kas glabājas Eiropas Investīciju bankā (EIB) pēc Brexit procedūras sākuma, informē RIA Novosti, atsaucoties uz izdevumu Sunday Times.

Lielbritānijas premjerministre Terēza Meja - Sputnik Latvija
Meja vēlas atteikties no 60 miljardu eiro izmaksas Eiropas Savienībai pēc Brexit

Lielbritānijas valdība pārstāvju rīcībā esošā informācija liecina, ka prasība tiks izvirzīta, kad spēkā stāsies Lisabonas līguma 50. pants par izstāšanos no Eiropas Savienības. Vaithola amatpersonas ir pārliecinātas: Eiropas Savienības pienākums ir izmaksāt Lielbritānijai tās daļu EIB fondos. Norādīts, ka Londonai pieder 16% bankas kapitāla – 10 miljardi eiro. Atbilstošo tiesisko slēdzienu sastādījis jurists Mārtins Houvs, un tas nodots departamentā, kas risina ar izstāšanos no ES saistītos jautājumus (DExEU).

Iepriekš Lielbritānijas valdības juristi secināja, ka pēc izstāšanās no ES valstij ir tiesisks pamats neizmaksāt Eiropas Savienībai 60 miljardus eiro, ko paredz iepriekš noslēgtās vienošanās.

Iepriekš Lielbritānijas telekanāls Sky News, atsaucoties uz saviem informācijas avotiem, ziņoja, ka valsts parlamenta Lordu palāta līdz 13. martam varētu apstiprināt likumprojektu par Brexit bez grozījumiem, kas ļaus valdībai nekavējoties sākt izstāšanās procedūru.

Otrdien, 14. martā paredzēta Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas uzstāšanās parlamenta Kopienu palātā ar atskaiti par šonedēļ notikušo ES līderu samitu. Šo uzrunu premjerministre varētu izmantot, lai pavēstītu par Brexit iniciāciju.

Ziņu lente
0