ASV JKS virsnieki izpauduši noslēpumus apmaiņā pret prostitūtām un greznām ballītēm

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV Tieslietu ministrija uzrādījusi apsūdzības astoņiem 7. ASV Jūras kara flotes karavīriem, kuri pārdevuši Singapūras magnātam slepenu informāciju apmaiņā pret dārgām pusdienām, dāvanām un seksa ballītēm greznās viesnīcās. Kopumā skandalozajā lietā iesaistīti aptuveni 200 cilvēki.

RĪGA, 15. marts — Sputnik. ASV Tieslietu ministrija publiskojusi notiesājošo spriedumu admirālim un septiņiem virsniekiem skandalozā krimināllietā "Resnais Leonards", kas saistīta ar kukuļņemšanu periodā no 2006. līdz 2014. gadam, vēsta laikraksts The Washington Post.

ASV JKS admirālis, atvaļinātais izlūkdienesta galvenais virsnieks Brūss Lavless, kā arī atvaļināti flotes kapteiņi un pulkvedis tiek apsūdzēti kara noslēpumu izpaušanā apmaiņā pret "dāsnām dāvanām" — dārgām pusdienām restorānos par 18 tūkstošiem dolāru, prostitūtām un uzturēšanos greznās viesnīcās. Tiek atzīmēts, ka viņi darbojušies Singapūras aizsardzības darbuzņēmēja Leonarda Glena Frensisa interesēs ("Resnais Leonards"), kurš atzinis sevi par vainīgu desmitiem miljonu dolāru izkrāpšanā no ASV Jūras kara spēkiem.

Lidmašīna Lockheed C-5M Super Galaxy Rīgas lidostā - Sputnik Latvija
Amerikāņu desants: Latvijā ieradušies ASV karavīri un helikopteri

Saskaņā ar apsūdzību Singapūras firmas Glenn Defence Marine Asia vadītājs uzdāvinājis virsniekiem, piemēram, "25 tūkstošu dolāru vērtus pulksteņus, cigārus Cohiba par 2 tūkstošiem dolāru par kasti, dārga konjaka pudeles par 2 tūkstošiem dolāru un apmaksājis viesnīcu numurus par 600 dolāriem par nakti". Turklāt Frensiss organizējis kuģa Blue Ridge un citu Japānā bāzēto 7. JKS flotes kuģu karavīriem seksa ballītes.

Savukārt virsnieki piedāvājuši Frensisam slepenus datus, kas ļāvuši viņa firmai iegūt no ASV JKS desmitiem miljonu dolāru.

Apsūdzētie tika arestēti dažos ASV štatos — Kalifornijā, Teksasā, Floridā, Kolorādo un Virdžīnijā. Atvaļinātais ģenerālis Lavless tika apcietināts Koronado Kalifornijā, viņam piemērots mājas arests. Kopumā krimināllietā ir iesaistīti aptuveni 30 apsūdzētie, paziņoja Kalifornijas apgabala federālā prokurore Alana Robinsone. Turklāt aizdomās tiek turēti vairāk nekā 200 cilvēku. Pašlaik 10 cilvēki atzinuši sevi par vainīgiem. Robērs Žilbo tika notiesāts pagājušā gada jūnijā pēc atzīšanās viltus liecību došanā par viņa darījumiem ar Frensisu. Tiesas spriedums tiks paziņots aprīlī.

День Лачплесиса - Sputnik Latvija
"Saldais slazds" igauņu gaumē: Tallinā satraucas par NATO karavīru likteni

Aizturētas arī citas amatpersonas: 7. flotes virspavēlnieka administrācijas vadītājs, 60 gadus vecais Deivids Ņūlends no Sanantonio, 58 gadus vecais atvaļinātais kapteinis Džeimss Dolans no Pensilvānijas, atvaļinātais kapteinis Deivids Losmens no Floridas štata un atvaļinātais kapteinis Donalds Hornbeks, kurš dzīvo Lielbritānijā. FIB arestējis arī pensionēto JKS pulkvedi no Honolulu Enriko de Gusmenu, leitnantu Stīvenu Šedu no Kolorado Springsas un 48 gadus veco pensionēto virsnieku Robertu Gorsaču no Virdžīnijas.

Apsūdzībā norādīts, ka Frensiss cienājis Ņūlendu, Gusmenu un Hornbeku dārgā restorānā Oak Door Tokijā.

"Astoņu ēdienu pusdienas veidoja trifeļu zupa, salāti ar langustu, melnais kaviārs, pīļu aknas ar bumbierēm un artišokiem, Duvras bute, grilēta marmora gaļa, dārgo sieru asorti un bezē torte ar saldējumu. Pie katra ēdiena tika pasniegts šampanietis vai vīns," — teikts apsūdzības materiālos.

Frensiss bija arestēts starptautiskās operācijas laikā 2013. gadā, pirms diviem gadiem viņš atzinies lietā par kukuļdošanu un sazvērestību. Saskaņā ar tiesas materiāliem, viņš sadarbojies ar varas iestādēm. 2011. gadā ar noziedzīgu mahināciju palīdzību Frensiss izcīnījis uzvaru ASV JKS izsludinātajā konkursā par kuģu apkalpošanu ostās no Krievijas Tālajiem Austrumiem līdz Austrālijai. Pēc viņa aresta līgumi tika lauzti.

Ziņu lente
0