Politika

Skandāls Eiropas Parlamentā: Polija iebilst pret Donaldu Tusku

© AP Photo / Darko VojinovicDonalds Tusks
Donalds Tusks - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vienīgā valsts, kas iebilst pret Donalda Tuska atkārtotu ievēlēšanu Eiropas Padomes priekšsēdētāja postenī, ir viņa dzimtene – Polija, savukārt par sāncensi kļuvis kolēģis no Eiropas Tautas partijas.

RĪGA, 7. marts — Sputnik. Eiropas Tautas partijas (ETP) vadītājs Manfrēds Vēbers piedraudējis izslēgt no partijas poļu politiķi, kurš balotējies Eiropas Padomes priekšsēdētāja postenim, ziņo Euractiv.

Vēbers paziņojis, ka diplomāts Jaceks Sariušs-Voļskis tiks izslēgts no ETP, lielākās partijas Eiropas parlamentā, ja neatsauks savu kandidatūru postenim, ko patlaban ieņem cits Polijas pārstāvis — bijušais valsts premjerministrs Donalds Tusks.

3D-проект канала через Балтийскую косу - Sputnik Latvija
Polijas politiskā reitinga celšana uz ekoloģijas rēķina
Gaidāms, ka 9. martā Tusks tiks atkārtoti ievēlēts Eiropas Padomes priekšsēdētāja postenī. Līdz šim citi pretendenti savas kandidatūras netika izvirzījuši (saskaņā ar tradīciju, EP priekšsēdētāja krēslā var sēsties pašreizējais vai bijušais valdības vadītājs).

Tuska kandidatūru atbalstījušas visas ES dalībvalstis, izņemot Poliju. Valsts valdošā partija "Likums un taisnīgums", ko vada Tuska politiskais oponents Jaroslavs Kačinskis, kategoriski iebilst pret viņa atkārtotu ievēlēšanu. Brisele jau vairākkārt ir kritizējusi Poliju par centieniem ierobežot Konstitucionālās tiesas varu un žurnālistu tiesības, turklāt Tusks šajās debatēs nostājās ES pusē, radot partijas "Likums un taisnīgums" sašutumu.

Sestdien Polija izvirzīja Eiropas Padomes priekšsēdētāja postenim EP deputātu Jaceku Sariušu-Voļski, bijušo Eiropas Parlamenta prezidentu.

Polijas nacionālās aizsardzības ministrs Antonijs Mačerevičs - Sputnik Latvija
Polija bloķē Jauno Zīda ceļu

Diplomāti ir pārliecināti, ka ar Tusku saistītais skandāls nevienu neiepriecina, it īpaši laikā, kar ES cenšas atjaunot vienotību un uzticēšanos pēc Brexit. Mazpazīstamā Sariuša-Voļska iespējas izcīnīt uzvaru ir niecīgas.

Balsojumā nevienai no valstīm nav veto tiesību, un jautājumu var atrisināt balsu vairākums. Piemēram, 2014. gadā Eiropas Padome iecēla Žanu Klodu Junkeru Eiropas komisijas vadītāja postenī, neskatoties uz toreizējā Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona skaļajiem iebildumiem. Taču ES valstu līderi labprāt ievēlētu EP prezidentu vienbalsīgi, nevis rīkot balsošanu.

Ziņu lente
0