ASV izlūkdienests: Pekina gatavojas izvietot raķetes Dienvidķīnas jūrā

© U.S. Missile Defense AgencyЗапуск баллистической ракеты
Запуск баллистической ракеты - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons uzskata, ka mākslīgo salu izveide Dienvidķīnas jūrā ir nelikumīga. Pekina informē, ka rīkojas likumīgi savas teritoriālās suverenitātes ietvaros.

RĪGA, 22. februāris — Sputnik. Ķīna ir gandrīz pabeigusi gandrīz 20 objektu būvdarbus mākslīgajās salās Dienvidķīnas jūrā. Tos iespējams izmantot liela darbības diapazona vadāmo zenītraķešu izvietošanai, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz aģentūras Reuters sniegto informāciju.

Aģentūra informē, ka betona konstrukcijas ar saliekamo jumtu tiek celtas vairākās Spratlija arhipelāga strīdīgajās salās. Pēc aģentūras informācijas avota – anonīmu ASV amatpersonu domām, to iespējams uzskatīt par militāru eskalāciju.

"Nedomāju, ka ķīnieši kaut ko būvētu Dienvidķīnas jūrā tāpat vien, turklāt šie objekti atgādina citus, kuros atrodas zenītraķešu baterijas, tāpēc rodas slēdziens, ka tie paredzēti tieši šim nolūkam (raķešu dislokācijai – red.),"- informēja ASV izlūkdienestu pārstāvis. Cita amatpersona atzīmēja, ka salās uzceltas 20 metrus garas un 10 metrus augstas būves.

Aģentūras sarunbiedrs pavēstīja, ka tamlīdzīgas celtnes rada nopietnus militāros draudus ASV spēkiem reģionā, jo tie ir viegli pamanāmi un ievainojami. Ierēdnis piebilda, ka, iespējams, būvdarbi rit ar mērķi pārbaudīt ASV prezidenta Donalda Trampa administrācijas reakciju.

Krievijas un Ķīnas JKS kuģi kopīgo manevru laikā - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kodolraķetes un tuksnesis: kāpēc ASV vērtē Krievijas un Ķīnas iespējas izdzīvot

"Loģiskā atbilde tiks sniegta politiski – veidā, kas nenovedīs pie militārās eskalācijas stratēģiski svarīgā reģionā," – informēja ierēdnis.

ASV valsts sekretārs Rekss Tilersons jau pirms stāšanās amatā pauda uzskatu, ka ASV pienākums ir nepārprotami informēt Ķīnu, ka tās darbības strīdīgajās salās Dienvidķīnas jūrā ir nepieņemamas. Viņš pavēstīja arī to, ka, pēc viņa domām, mākslīgo salu izveide Dienvidķīnas jūrā ir nelikumīga. Pekina informēja, ka rīkojas likumīgi savas teritoriālās suverenitātes ietvaros.

Ķīnai un vairākām citām valstīm reģionā – Japānai, Vjetnamai un Filipīnām – radās domstarpības jūras robežu un atbildības zonu jautājumā Dienvidķīnas un Austrumķīnas jūrās. Ķīna uzskata, ka Filipīnas un Vjetnama apzināti izmanto ASV atbalstu spriedzes eskalācijai reģionā. Šķīrējtiesa Hāgā 2016. gada jūlijā pieņēma lēmumu par to, ka Ķīnai nav pamata teritoriālām prasībām Dienvidķīnas jūrā. Tiesa nolēma, ka Spratlija salu strīdīgās teritorijas nav uzskatāmas par salām un neveido ekskluzīvu ekonomisko zonu. Ķīna Šķīrējtiesas lēmumu neatzina.

Ziņu lente
0