Mediji uzņēmuši video Ukrainas tankus Donbasā

© Youtube / Kaa PythonТанки Вооруженных сил Украины вошли в жилые районы Авдеевки
Танки Вооруженных сил Украины вошли в жилые районы Авдеевки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
BBC korespondents publicējis video, kurā starp dzīvojamajām mājām Avdejevkā redzami Ukrainas tanki. Vienlaikus Minskas vienošanās nosaka, ka smagais bruņojums jāatvelk no saskares līnijas.

RĪGA, 3. februāris — Sputnik. BBC korespondents Kijevā Toms Barridžs savā lapā Twitter publicējis video, kurā redzami Ukrainas Bruņoto spēku tanki starp dzīvojamajām mājām Avdejevkā, ziņo RIA Novosti.

"Avdejevkā mēs sastapām Ukrainas karavīrus un tankus, kuri, domājams, bija cīņas gatavībā, un dzirdējām, ka apšaudes pārtraukšanas režīms netiek ievērots," – žurnālists pavēstīja Twitter tīklā.

Lietotāji piezīmēja, ka starp tankiem atrodas automašīna un EDSO misijas pārstāvji.

"Būs interesanti palasīt nākamo EDSO atskaiti," – atzīmēja lietotājs Russia.

​ Komentāros atzīmēts, ka Ukrainas bruņoto spēku tanki nevar tur atrasties, it īpaši dzīvojamajā zonā – to nosaka Minskas protokoli.

Ceturtdien vērības cienīgu materiālu no Avdejevkas demonstrēja arī Ukrainas telekanāls "Inter".

Odesas vietnes "Taimer" redaktors Jurijs Tkačovs savā lapā Facebook paziņoja, ka mediji ierēdni no Mariupoles attēlojuši kā Avdejevkas iedzīvotāju. Tkačova informācijas avots norādījis, ka telekanāla korespondente nesekmīgi centās starp vietējiem iedzīvotājiem atrast tos, kas piekritīs piedalīties sižetā un izteiks pateicību Ukrainas armijai. Uz viņas lūgumu neviens nav atsaucies, un žurnāliste bijusi spiesta izmantot ierakstā "īpaši apmācītu" ierēdni no Mariupoles.

"Viens no maniem pastāvīgajiem sarunbiedriem Avdejevkā man šo to palūdza, un es viņa lūgumu izpildīšu, lai arī ne pilnībā. Viņš lūdza sirsnīgi pasveicināt "Inter" korespondenti, kura vakar vai aizvakar staigāja pa Staruhu un meklēja tos, kas gribētu pateikties Ukrainas armijai. Gribētāju nebija, tāpēc "Avdejevkas iedzīvotājas" lomā galu galā nācās uzstāties īpaši apmācītai ierēdnei no Mariupoles," – pastāstīja Tkačovs.

Sociālo tīklu lietotāji sameklēja hostingā YouTube ierakstu, kurā, domājams, uzņemta ierēdne. Tajā redzama cienījama vecuma sieviete, kura ar asarām acīs lūdz Ukrainas BS "nenodot" Avdejevku.

Pretrunā Minskas protokoliem

Iepriekš zemessargi un Ukrainas kareivji paziņoja, ka situācija Donbasā saasinās. Konfliktējošās puses apsūdzēja viena otru par apšaudes intensitātes palielināšanos zonā starp Doņecku, Jasinovataju un Avdejevku, kā arī par centieniem doties uzbrukumā.

Ukrainas Aizsardzības ministrija apgalvo, ka pēdējās diennakts laikā militārās operācijas zonā Donbasā gājuši bojā divi zemessargi un 17 guvuši ievainojumus.

Porošenko - Sputnik Latvija
Porošenko vēlas atcelt sankcijas pret Krieviju un organizēt referendumu par dalību NATO

"Kaujinieki cietuši smagus zaudējumus – divi kaujinieki nogalināti, 17 guvuši ievainojumus," – ceturtdien brīfingā paziņoja Ukrainas AM oficiālais pārstāvis militārās operācijas Aleksandrs Motuzjaniks.

Pašpasludinātās Luganskas Tautas Republikas milicija fiksēja Ukrainas bruņoto spēku militārās tehnikas kolonnas pārvietošanos pie saskares līnijas Donbasā, ceturtdien informēja LRT Aizsardzības ministrijas oficiālais pārstāvis Andrejs Maročko.

"No apdzīvotās vietas Žoltoje puses apdzīvotās vietas Sčastje virzienā novēroja bruņutehnikas kolonnas pārvietošanās, kurā identificētas desmit kājnieku bruņumašīnas un astoņas kravas automašīnas ar munīciju," – informēja Maročko brīfingā.

Ukrainas AM iepriekš informēja par uzbrukumu Donbasā. "Lai nu būtu kā būdams, taču metru pēc metra, soli pēc soļa, iespēju robežās mūsu puiši ir varonīgi pavirzījušies (uz priekšu – red.)," – paziņoja Ukrainas aizsardzības ministra vietnieks Igors Pavlovskis.

Maskava informēja, ka Ukrainas darbības rada satraukumu. To uzsvēra Krievijas prezidenta preses sekretārs Dmitrijs Peskovs. Pie tam Krievijas rīcībā esošā informācija apliecina, ka uzbrukumu Avdejevkas rajonā sākušas Ukrainas "neatkarīgās vienības" ar Ukrainas BS palīdzību.

Ukrainas Bruņoto spēku karavīrs bruņumašīnā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Krievijas pārstāvis EDSO: Ukraina uzbrūk saskares līnijai Doņeckā

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs trešdien aicināja puses nekavējoties pārtraukt karadarbību Ukrainas austrumos un pauda nopietnas bažas sakarā ar pēdējiem notikumiem reģionā.

"Mēs aicinām nekavējoties atgriezties pie pamiera noteikumiem un izvest smago bruņojumu saskaņā ar Minskas protokoliem," – norādīja Stoltenbergs.

Arī ANO Drošības padome trešdien aicināja nekavējoties atjaunot apšaudes pārtraukšanas režīmu Ukrainas austrumos.

Krievijas Federācijas Padome trešdien sēdē aicināja Ukrainas Augstāko Radu "pielikt punktu Ukrainas karavīru noziedzīgajām darbībām valsts dienvidaustrumos," kur viņi pārgājuši uzbrukumā, pārkāpjot Minskas protokolus.

Bažas par vardarbību Ukrainas austrumos paudušas arī ASV, kā arī aicinājušas ievērot pamieru – šo informāciju sniedza Valsts departamenta pārstāvja vietas izpildītājs Marks Toners.

Krievijas senators Aleksejs Puškovs savā mikroblogā Twitter tīklā atgādināja, ka visi, tostarp arī Vācijas valdība ir informēta: cīņas pie Avdejevkas un situācijas saasināšanās valsts austrumos ir Ukrainas bruņoto spēku roku darbs.

Viņš norādīja, ka Ukrainas AM pārstāvja paziņojums arī apliecina: karadarbību Donbasā sākusi Kijeva.

"Ukrainas aizsardzības ministra vietnieks atzina: uzbrukumā Donbasā devušies tieši Ukrainas BS. Tas apliecina, ka karadarbību sākusi Kijeva," – rakstīja Puškovs savā lapā.

Kijeva iepriekš vairākkārt apsūdzēja Maskavu par iejaukšanos Ukrainas iekšējās lietās. Krievija noraida šo apsūdzību un norāda, ka tā ir nepieņemama. Maskava vairākkārt paziņojusi, ka nav iesaistīta Ukrainas iekšējā konfliktā un vēlas panākt iespējami ātrāku politiskās un ekonomiskās krīzes izbeigšanos Ukrainā.

2014. gada aprīlī Ukrainas valdība sāka militāro operāciju pret pašpasludinātajām Doņeckas un Luganskas Tautas Republikām, kas pasludināja neatkarību pēc valsts apvērsuma Ukrainā. Jautājums par situācijas noregulēšanu Donbasā tiek apspriests kontaktu grupas sēdēs Minskā. Kijeva, ASV un ES iepriekš vairākkārt apsūdzēja Maskavu par iejaukšanos Ukrainas iekšējās lietās. Krievija noraida šo apsūdzību un norāda, ka tā ir nepieņemama.

Ziņu lente
0