Zviedrijas premjerministrs stāsta par nozīmīgākajiem draudiem valstij

© REUTERS / Lucas JacksonПремьер-министр Швеции Стефан Левен выступил на Генеральной Ассамблее ООН в Нью-Йорке
Премьер-министр Швеции Стефан Левен выступил на Генеральной Ассамблее ООН в Нью-Йорке - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Situācijas analīzi premjers veicis sakarā ar ikgadējo konferenci "Tauta un aizsardzība", kas šodien sāk darbu Zviedrijas ziemeļos.

RĪGA, 8. janvāris – Sputnik. Zviedrijas premjerministrs Stefans Lēvens formulējis galvenos draudus valsts drošībai, informē RIA Novosti.

Situācijas analīzi premjers veicis sakarā ar ikgadējo konferenci "Tauta un aizsardzība", kas šodien sāk darbu Zviedrijas ziemeļos. Tā pulcē politiķus, zinātniekus, valsts bruņoto spēku un kara rūpniecības pārstāvjus, kā arī Zviedrijas sabiedriskās organizācijas.

Draudu analīzi un valdības stratēģiju iedzīvotāju aizsardzībai politiķis publicējis savā rakstā, kas publicēts avīzē "Dagens nyheter".

Pirmajā vietā Lēvens stāda militāros draudus, taču vienlaikus pauž pārliecību, ka atsevišķs bruņots uzbrukums Zviedrijai ir maz ticams.

"Taču nekad nav iespējams izslēgt krīzes un militāros incidentus. Nepievienošanās militāri politiskajām aliansēm mums nāk par labu un sekmē stabilitāti un drošību Ziemeļeiropā," – raksta Lēvens.

Лесные братья - Sputnik Latvija
Aftonbladet: kā Zviedrija atbalstīja "mežabrāļus" Baltijā

Viņš pauž uzskatu, ka drošība reģionā esot īpaši pasliktinājusies pēc "Krimas nelikumīgās pievienošanas Krievijai."

Līdz ar citām pazīmēm, kas liecina par situācijas pasliktināšanos no reģionālās drošības viedokļa pēdējos gados, Zviedrijas premjerministrs pieminēja "ziņojumus par ārvalstu darbību zem ūdens Zviedrijas teritoriālajos ūdeņos" un to, ka "mēs saskaramies ar būtisku militārās aktivitātes palielināšanos ap Baltijas jūru."

Pēc viņa vārdiem, pašreizējā starptautiskā situācija liek paplašināt Zviedrijas starptautisko sadarbību militārajā un drošības sfērā, kā arī nostiprināt nacionālo aizsardzību. Otrajā vietā valdības stratēģijā pieminēts informācijas drošības apdraudējums un kiberdraudi.

"Nesen ASV varas iestādes ziņoja, ka viņu rīcībā esošā informācija ļauj secināt, ka pagājušās prezidenta vēlēšanas saskārušās ar nepieļaujamu Krievijas ietekmi. Arī Zviedrija var saskarties ar tamlīdzīgiem ietekmes mēģinājumiem," – raksta Lēvens.

Valdības sarakstā minēti arī terorisma un vardarbīga ekstrēmisma draudi. Pret šo apdraudējumu Zviedrija izmanto stratēģiju, kuras pamatā ir teroristiskās darbības apgrūtināšana un novēršana, un šim darbam nepieciešamas noteiktas finanses, vēsta Zviedrijas premjerministrs.

Ziņu lente
0