The Guardian: 2017. gads Eiropai draud ar politisko "apokalipsi"

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Pāriet pie mediju bankasФлаг Евросоюза на фоне здания в Брюсселе
Флаг Евросоюза на фоне здания в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pārtrauktās pārrunas ar Turciju bezvīzu režīma jautājumā, iesaldētās apspriedes par valsts iestāšanos ES un asā kritika no eiroierēdņu puses var izprovocēt krīzi Briseles un Ankaras attiecībās.

RĪGA, 31. decembris — Sputnik. Eiropu 2017. gadā, iespējams, gaida politiskā "apokalipse": varas aprindu krahs, virkne teroraktu un jauns migrācijas vilnis provocēs Eiropas Savienībā krīzi, kuras pārvarēšanai Briselei varētu nepietikt spēka, uzskata izdevuma The Guardian komentētājs Džons Henlijs. Viņa teikto publicē aģentūra RIA Novosti.

Iepirkumu ratiņš. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Ekspertu prognozes pārtikas cenu svārstībām 2017. gadā

Autors uzskata, ka "apokaliptiskais scenārijs" Eiropā varētu izskatīties sekojoši: gada sākumā ES valstu specdienesti no jauna pieļaus kļūdu, un kādā no Vecās pasaules galvaspilsētām notiks terorakts. Augošo bezpalīdzības sajūtu terorisma priekšā pirmais izmantot holandiešu labējais politiķis Gerts Vilders, kura partijai ir lielas izredzes izcīnīt uzvaru parlamenta vēlēšanās Nīderlandē nākamā gada martā. 

Džons Henlijs uzsver, ka Eiropas drošības krīzes kontekstā Vildera stingrais kurss migrācijas jautājumos sniegs atbalstu holandiešu politiķim un nostiprinās viņa "Brīvības partijas" pozīcijas.

Raksta autors brīdina arī par Turcijas radīto apdraudējumu. Pārtrauktās pārrunas ar Turciju bezvīzu režīma jautājumā, iesaldētās apspriedes par valsts iestāšanos ES un asā kritika no eiroierēdņu puses var izprovocēt krīzi Briseles un Ankaras attiecībās. Turcijas valsts vadītāja ticamākā atbilde uz tālāko attiecību "atdzišanu" – Turcijas teritorijā izmitinātajiem bēgļiem tiks piešķirts "koridors" uz Eiropas valstim. Henlijs ir pārliecināts, ka šis solis var būtiski grozīt Eiropas Savienības politisko ainavu. Trīs miljoni bēgļu metīsies uz "pārtikušajām" Eiropas valstīm laikā, kad Francijā un Itālijā tuvojas vēlēšanas. Neapšaubāmi, šāda situācija nostiprinās ES pretinieku pozīcijas.

Графики - Sputnik Latvija
Iedzīvotājiem šķiet, ka Latviju nākamgad apdraudēs ekonomiskā lejupslīde, demogrāfiskās problēmas un bēgļi

Ja tā patiešām notiks, pie varas Francijā, Itālijā un Vācijā nāks eiroskeptiķi, raksta Henlijs. Pie tam Marina Lepēna jau ir paziņojusi, ka iniciēs referendumu par Francijas izstāšanos no ES, ja izcīnīs uzvaru prezidenta vēlēšanās. Pēc autora domām, viņas piemēram sekos arī Nīderlande, savukārt Itālijā "Piecu zvaigžņu kustība", domājams ierosinās itāļu liras atgriešanos.

"Būs ļoti nejauki, ja tas viss notiks," – pauž savu viedokli autors. Tomēr viņš ir pārliecināts, ka Eiropai neizdosies izvairīties no satricinājumiem. "Virs Eiropas pūš pārmaiņu vēji, un būtu dīvaini, ja mēs neieraudzīsim jaunus upurus – politiskās elites pārstāvjus," – raksta komentētājs. Tomēr Džons Henlijs cer, ka "apokaliptiskais" scenārijs nepiepildīsies, un nākamais gads būs daudz mierīgāks gan Eiropai, gan visai pasaulei.

Ziņu lente
0