Google zina, kāpēc Latvija ir "tik nabaga"

© AFP 2023 / li xinGoogle. Foto no arhīva
Google. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Čehu valodnieks un matemātiķis veicis eksperimentu: viņš ievadīja meklētājā jautājumu "Kāpēc (valsts nosaukums) ir" un pierakstīja pirmo rezultātu, ko piedāvāja sistēma.

RĪGA, 18. oktobris — Sputnik. Čehu valodnieks un matemātiķis Jakubs Marians veica Google automātisko ieteikumu salīdzinošo analīzi par valstīm angļu valodā.

Google и Хиллари Клинтон. - Sputnik Latvija
Eirodeputāts pieļauj iespēju, ka Google varētu palīdzēt Hilarijai Klintonei

Viņš ievadīja meklēšanas rindā standarta frāzes: "kāpēc (valsts nosaukums) ir" (Why is…) un pierakstīja pirmo rezultātu, ko viņam piedāvāja meklētājs.

Šī eksperimenta rezultātā noskaidrojās, ka meklētājs piedāvā lietotājiem uzzināt, kāpēc Latvija līdz ar Spāniju, Ukrainu Portugāli un Bulgāriju, ir "tik nabadzīgas". Mazliet labāk paveicās Moldovai — to"Google" parādīja kā vienkārši "nabagu". Savukārt Norvēģiju, Vāciju un Luksemburgu meklētājs uzskata par "ļoti bagātām" valstīm, bet Slovēniju — vienkārši par "bagātu".

Tomēr, spriežot pēc Google, Latvijas kaimiņienēm ir savas problēmas — lietotājiem tiek piedāvāts noskaidrot, kāpēc Igaunija ir tik "ateistiska", bet Lietuva — "maza". Interesenti var noskaidrot arī to, kāpēc Krievija "bombardē Sīriju", un kāpēc Baltkrievija ir "baltā Krievija" (White Russia).

Vissliktāk klājas Andoras pilsoņiem — automātiskais ieteikums tīri filozofiski jautā, kāpēc šo valsti uzskata par "valsti". Toties labākā situācija ir Dānijā — pirmā atsauce, kas parādās par to, ir jautājums, kāpēc tā ir " pasaulē laimīgāka zeme".

Automātiskie meklēšanas ieteikumi nav pastāvīgi, un mainās atkarībā no iepriekšējo jautājumu popularitātes.

Google zina labāk

Европейские страны на карте - Sputnik Latvija
Bērziņš, Kazlauskas un Ivanovs - populārākie uzvārdi Baltijā

Pagājušajā mēnesī Google ieteikumi radīja īstu skandālu. Pētnieku grupa, ko vadīja Hārvardas profesors, psiholoģijas doktors Roberts Epstains, izpētīja lielu skaitu meklēšanas pieprasījumu par ASV prezidenta amata kandidātiem Hilariju Klintoni un viņas oponentu Donaldu Trampu. Lai ekspertiments būtu pārliecinošs, zinātnieki pieprasījumus ievadīja no dažādiem datoriem.

Rezultāti bija pārsteidzoši — Google piedāvāto variantu sarakstā par Klintoni netika iekļauti vārdi ar negatīvu konotāciju, lai arī citi "meklētāji" piedāvā Demokrātiskās partijas kandidātei tādus epitetus kā "mele", "noziedzniece" un "ļaundare".

Lai arī ASV un Eiropā populārākais meklētājs Google noraida aizdomas par to, ka tas atbalsta Klintoni, fakti ir pietiekami daiļrunīgi — ar automātiskās pievienošanas funkcijas palīdzību tiek veidots noteikts prezidenta kandidāta tēls.

© Foto : Jakub MarianMape ar Google pieprāsījumiem "Kāpēc...?"
Карта с запросами Google Почему...? - Sputnik Latvija
Mape ar Google pieprāsījumiem "Kāpēc...?"
Ziņu lente
0