Bērziņš, Kazlauskas un Ivanovs - populārākie uzvārdi Baltijā

© Foto : pixabayЕвропейские страны на карте
Европейские страны на карте - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Matemātiķis un valodnieks no Čehijas negaidīti atklājis, ka Baltijas valstīs populārākie uzvārdi ir Ivanovs (Igaunija), Bērziņš (Latvija) un Kazlauskas (Lietuva).

RĪGA, 11. augusts – Sputnik. Čehu matemātiķis un valodnieks Jakubs Marians publicējis savā blogā Eiropas karti ar populārākiem uzvārdiem Eiropas kontinenta valstīs. Par to ziņo El Pais.

Analizējot statistikas datus, kas ir atklātā piekļuvē, kā arī pilsētu un privāto sakaru tīklu tālruņu katalogus, eksperts secināja, ka Baltijas valstīs biežāk sastopamie uzvārdi ir Ivanovs, Bērziņš un Kazlauskas.

Intervijā spāņu laikrakstam viņš pastāstījis, ka gadījumā ar Igauniju viņam nācās saskarties ar neapmierināto lasītāju negatīviem pētījuma komentāriem.

"Ir cilvēki, kuri visur meklē politisku zemtekstu. Piemēram, es saņemu negatīvu komentāru ar prasību novākt no kartes populārāku Igaunijas uzvārdu Ivanovs, jo tas esot etnisko krievu uzvārds, kuri pēc komentētāja uzskata pavisam nav igauņi," — stāsta valodnieks.

Viņš piebilda, ka šajā gadījumā atliek vien paraustīt plecus. "Ko vēl es varu padarīt?" — jautāja Marians.

Taču ar to pretenzijas pret materiāla autoram nav beigušās. Piemēram, daži sociālā tīkla Facebook lietotāji no Spānijas brīnījās, kāpēc lingvista kartē Krimā ir atzīmēta Ukrainas sastāvā, nevis Krievijā. "Tā ir nepareiza karte," — tā rakstīja kāds komentētājs.

Kartes veidošanas laikā tās autors ir veicis interesantus novērojumus.

Латвийский паспорт - Sputnik Latvija
Aizliegtie vārdi

Piemēram, Īslandē tēva vārds kļūst par bērna vārda daļu. Tā, ja tēvu sauc Jons Einarsons, tad dēla uzvārds būs nevis Einarsons, bet Jonsons, bet meitas uzvārds būs Jonsdotira.

Lietuvā sieviešu uzvārds mainās atkarībā no tā, vai sieviete ir precējusies vai viņai ir vecāku uzvārds. Attiecīgi, zinot cilvēka uzvārdu, var izdarīt secinājumus par viņa laulību statusu.

Zviedrijā, Norvēģijā un Dānijā gandrīz visi uzvārdi ir tēva vārda atvasinājumi ar sufiksu "son": Eriksons, Johansons.

Spānijā tāpat vairums uzvārdu veidojas, pievienojot sufiksu "es" tēva vārdam: Fernando-Fernandes, Gonzalo — Gonzales … Kaut gan izplatītāks uzvārds Garsija ir izņēmums (Spānijā tos ir 1,5 miljoni).

Latvijas pilsoņa pase. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Jau rudenī Latvijā tiks aizliegti krievu vārdi

Francijā bieži tēva vārds kļuva par dēla uzvārdu: Robērs, Tomā. Tomēr šeit izplatītāks uzvārds Martens arī ir izņēmums, tas ir atvasinājums no svēta Mārtiņa no Tūras vārda — viena no cienītākām franču svētiem, kurš savukārt tika nosaukts par godu Marsam — romiešu kara dievam.

Krievijā daudzi uzvārdi atbild uz jautājumu "kā?" — Petrovs, Volkovs … Tajā pašā laikā Krievijā izplatītākais uzvārds čehu lingvista kartē ir Smirnovs.

Ukrainā uzvārdi bieži veidojas no ciltstēva profesijas: kalējs, skroderis. Vācijā lielākoties uzvārdi nāk no profesijām.

Valodnieka blogā ir arī citas kartes, kur akcents tiek likts nevis uz uzvārdiem, bet uz dažādu valstu valodām.

Šobrīd Mariana pētījumi aptver tikai Eiropas valstis, bet nākotnē viņš gatavojas paplašināt savas darbības ģeogrāfiju. "Manos plānos ir izveidot arī citās zemeslodes kartes," — viņš apsolīja.

Ziņu lente
0