Wall Street Journal par CIP lomu ASV plānos Sīrijā

© Sputnik / Michael AlaeddinSīrijas karavīti no teroristiem atbrīvotajā Alepo karaskolu teritorijā. Foto no arhīva
Sīrijas karavīti no teroristiem atbrīvotajā Alepo karaskolu teritorijā. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
ASV prezidenta Baraka Obamas militārie padomnieki un izlūkošanas pārstāvji jau kopš februāra aicina prezidentu izstrādāt alternatīvu plānu Sīrijas opozīcijas atbalstam, vēsta The Wall Street Journal.

RĪGA, 30. septembris — Sputnik. ASV administrācija apspriež iespēju nodrošināt papildu bruņojuma piegādi Sīrijas opozīcijai, lai apturētu valdošā režīma spēku uzbrukumu Alepo, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz avīzi The Wall Street Journal.

Официальный представитель МИД РФ России Мария Захарова - Sputnik Latvija
Krievijas ĀM reaģē uz ASV draudiem par teroraktiem Krievijas pilsētās
Izdevums informē, ka centrālo vietu diskusijā par amerikāņu "plānu B" Sīrijā ieņem Centrālās Izlūkošanas pārvaldes (CIP) un tās reģionālo partneru loma — tiek apspriests jautājums, vai būtu vērts dot CIP un ar to saistītajiem dumpinieku grupējumiem sankciju apšaudīt valdības karaspēka artilērijas pozīcijas.

Baltais nams kategoriski iebilst pret pārnēsājamo zenītraķešu kompleksu piegādi opozīcijas spēkiem, tomēr administrācijas pārstāvji informē, ka pašreizējās diskusijās runa ir par mazāk mobilu kompleksu piegādi — šādā gadījumā iespēja, ka ieroči nokļūs teroristu rokās, būtu mazāka.

Līdz ar iniciatīvām, kas saistītas ar CIP, Vašingtona izvērtē iespēju piegādāt augstas precizitātes ieročus ar savu reģionālo partneru, piemēram, Turcijas un Saūda Arābijas palīdzību.

"Dažas amatpersonas uzskata, ka brīdis (šādu soļu speršanai — red.) ir palaists garām, un administrācijai ir jāizskata jautājums par tiešu ASV karadarbību pret Asada režīmu," — norāda raksta autors.

Pie tam pret ierosinājumu uzsākt tiešu militāru iejaukšanos iebilst daudzi Baltā nama pārstāvji, kurus uztrauc konflikta saasināšanās ar Krieviju.

Флаг США - Sputnik Latvija
ASV vērtē iespējas risināt konfliktu Sīrijā ar spēku

ASV prezidenta Baraka Obamas militārie padomnieki un izlūkošanas pārstāvji jau kopš februāra aicina prezidentu izstrādāt alternatīvu plānu Sīrijas opozīcijas atbalstam, vēsta Wall Street Journal.

Pie tam no 2013. gada oficiāli darbojas slepena programma bruņotas palīdzības sniegšanai Sīrijas dumpiniekiem.

Galvenie "spēka scenārija" īstenošanas piekritēji ir CIP direktors Džons Brennans un ASV aizsardzības ministrs Eštons Kārters, piebilda The Wall Street Journal.

Trešdien ASV Valsts departaments informēja, ka valsts sekretārs Džons Kerijs telefona sarunā informējis Krievijas ārlietu ministru Sergeju Lavrovu par to, ka Vašingtona gatavojas apturēt divpusējās sarunas Sīrijas jautājumā, tostarp arī par kopīga pamiera īstenošanas centra izveidi, ka Krievija nekavējoties nespers soļus, lai pārtrauktu uzbrukumu Alepo un atjaunotu karadarbības pārtraukšanas režīmu.

Ziņu lente
0