Krievu valoda joprojām ir populāra Baltijas valstu skolēnu vidū

© Sputnik / Alexander Kryazhev / Pāriet pie mediju bankasSkola. Foto no arhīva
Skola. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Populārākā svešvaloda ES skolās ir angļu valoda, otro vietu ieņem franču valoda, taču Baltijas valstīs, Slovākijā un Bulgārijā joprojām populāra ir krievu valoda.

RĪGA, 25. septembris — Sputnik. Par godu gaidāmajai Eiropas valodu dienai, kas tiek atzīmēta 26. septembrī, Eurostat noskaidroja, kādas svešvalodas apgūst skolēni Eiropas Savienībā.

Saeimas deputāts Andrejs Kļementjevs - Sputnik Latvija
Saeimas deputāts aicina Latvijas varas iestādes runāt krieviski

Vismaz vienu svešvalodu apgūst 84% skolēnu, 5% mācās divas un vairāk svešvalodas. Eiropas Savienībā ir 24 oficiālās valodas, plus nacionālo mazākumtautību valodas, taču pirmās svešvalodas izvēlē visa Eiropa ir vienisprātis — tā ir angļu valoda. Tikai četrās valstīs (Beļģijā, Luksemburgā, Ungārijā un Bulgārijā) angļu valodu apgūst mazāk nekā 90% skolēnu, bet Dānijā, Spānijā, Itālijā un Zviedrijā to mācās visi.

Otrajā vietā izrādījusies franču valoda — to visbiežāk izvēlas skolēni Luksemburgā, Kiprā un Rumānijā. Pie tam Baltijā tā nepavisam nav populāra: Latvijā franču valodu mācās tikai 1,4% skolēni.

Populāra ir arī vācu valoda, ko visbiežāk apgūst Luksemburgas, Dānijas, Polijas, Slovākijas un Nīderlandes skolās. To nemīl tikai Kipras (1,4%) un Spānijas (3,6%) skolēni.

Мигранты в очереди на поезд - Sputnik Latvija
Bēgļi Lietuvā ātri apguvuši krievu valodu

Toties starp svešvalodām, kas nav iekļautas ES oficiālo valodu sarakstā vispopulārākā ir krievu valoda. Par to jāpateicas Baltijas valstīm. Lietuvas vispārizglītojošajās skolās krievu valodu mācās 66,7% skolēni, līdzīgi ir arī rādītāji Latvijā (60%) un Igaunijā (65%).

Krievu valoda izrādījusies populāra Bulgārijā un Slovākijā. Starp citu, Latvija un Bulgārija ir vienīgās valstis ES, kur kā otrā svešvaloda visbiežāk tiek izraudzīta krievu valoda. Dīvaini, taču Igaunijā tā ir… igauņu valoda — nacionālajās skolās tā nav pamata apmācības valoda, tāpēc tiek uzskatīta par svešvalodu.

Čehijā krievu valodu apgūst 12% skolēnu, Polijā — 7,4%. Vairāk nekā pusē ES valstu krievu valodu apgūst mazāk nekā 1% skolēnu, turklāt deviņās valstīs to skolā apgūt nav iespējams.

Ziņu lente
0