NATO bijušais ģenerālsekretārs aicina ASV kļūt par "pasaules žandarmu"

© Sputnik / Alexandr MaksimenkoBijušais NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens. Foto no arhīva
Bijušais NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Bijušais NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens aicina ASV kļūt par "pasaules žandarmu", lai "vestu aiz sevis brīvo pasauli" un pretotos Krievijai.

RĪGA, 21. septembris — Sputnik. Bijušais NATO ģenerālsekretārs Anderss Fogs Rasmusens aicina kļūt ASV par "pasaules žandarmu", lai "vestu aiz sevis brīvo pasauli" un pretotos Krievijai, vēsta RIA Novosti.

Генеральный секретарь НАТО Андерс Фог Расмуссен - Sputnik Latvija
Bijušais NATO ģenerālsekretārs: Baltijas valstīs iespējams hibrīdkarš

Savā rakstā laikrakstam The Wall Street Journal Rasmusens paziņojis, ka Krievijas prezidents Vladimirs Putins ierosinājis "atteikties no NATO".

"Tikko apsēžamies pie galda, un Vladimirs Putins teica, ka NATO, ko es vadīju tolaik, vairs nav nekādas jēgas, tāpēc no tā vajadzētu atteikties," — apgalvo bijušais alianses ģenerālsekretārs.

Pēc Rasmusena teiktā, vizītes laikā Maskavā 2009. gada decembrī viņš jutis, ka Krievijas prezidents "izaicina pasaules kārtību, ko veiksmīgi izveidoja ASV pēc Otrā pasaules kara". Jāpiebilst, ka bijušais NATO vadītājs uzskata, ka brīvo pasauli apdraud ne vien Krievija, bet arī Lībija, kas pēc sabrukuma kļuva par "terorisma mītni", Ķīna, kas "trenē muskuļus" un Ziemeļkoreju, kas draud ar "kodolieroču triecienu".

"Mūsu savstarpēji saistītajā pasaulē pieņemts runāt par "globālo ciematu ". Taču tagad ciems deg, bet kaimiņi kaujas uguns liesmu fonā. Mums vajadzīgs policists lai visu sakārtotu; un ugunsdzēsējs, kurš spētu apdzēst konflikta uguni. Vajadzīgs kāds gudrs un pareizi domājošs mērs, lai vadītu atjaunošanas procesu," — uzskata bijušais alianses ģenerālsekretārs.

Военнослужащие на фоне эмблемы NATO - Sputnik Latvija
Ukraina pievienosies NATO valstu preču un pakalpojumu iepirkumu sistēmai

Viņaprāt, no visām pasaules dižvalstīm tikai Amerikai ir "pietiekams uzticības kredīts", lai izstrādātu stabilus risinājumus šīm problēmām: Krievija ir apsēsta ar domām par impērijas atjaunošanu, kura izgaisusi kopā ar PSRS", Ķīna "joprojām ir reģionāls spēlētājs", Eiropa ir "vāja, un tai nav līdera, bet "vecas dižvalstis" — Francija un Lielbritānija ir "pārāk mazas, lai spēlētu to globālo lomu, kas tām bija piešķirta savulaik".

Turklāt Amerikai ir nepieciešamā "materiālā un morālā autoritāte", lai nepieļautu "pasaules pārvēršanos haosā," — piebilda NATO bijušais sekretārs.

Dānis Anderss Fogs Rasmusens vadīja Ziemeļatlantijas aliansi periodā no 2009. līdz 2014.gadam. Starptautiskā koalīcija NATO vadībā 2011. gadā īstenoja militāro operāciju Lībijā pret tās līderi Muamaru Kadāfi. Pēc dažiem datiem, operācijas laikā tika nogalināti 25 tūkstoši cilvēku, ievainoti 60 tūkstoši.

Ziņu lente
0