Putins uzņēma Erdoganu Sanktpēterburgā

© Sputnik / Сергей Гунеев / Pāriet pie mediju bankasKrievijas un Turcijas valstu vadītāju V.Putina un R.Erdogana tikšanās Sanktpēterburgā
Krievijas un Turcijas valstu vadītāju V.Putina un R.Erdogana tikšanās Sanktpēterburgā - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vladimirs Putins paziņoja, ka tikšanos ar Turcijas prezidentu vērtē kā vēlmi atjaunot dialogu, neskatoties uz sarežģīto iekšpolitisko situāciju Turcijā.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins un Turcijas valsts vadītājs Redžeps Tajips Erdogans tikās Konstantīna pils Grieķu viesistabā. Šī ir pirmā tikšanās kopš pērnā gada novembrī abu valstu attiecības nopietni pasliktinājās, vēsta Kremļa mājaslapa.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Viedoklis
Kāpēc Erdogans nav kļuvis par Suleimanu Lielisko

Tikšanās laikā abu valstu vadītāji apsprieda iespējas atjaunot visus divpusējās sadarbības virzienus, sākot no enerģētikas jautājumiem, piemēram, AES celtniecības un "Turcijas straumes" un pārtikas produktu piegādes līdz tūrismam un ierobežojumu atcelšanai, kam bija pakļautas Turcijas celtniecības kompānijas Krievijā. 

Apsveicot Erdoganu, Krievijas prezidents atzīmēja, ka agrākajos gados attiecības starp valstīm bija sasniegušas nebijušu līmeni.

"Taču pēc traģēdijas, kuras rezultātā pērnā gada novembrī gāja bojā mūsu karavīri, tās ievērojami pasliktinājās un degradēja," — atzīmēja valsts vadītājs.

Krievijas prezidents paziņoja, ka tikšanos ar Turcijas prezidentu vērtē kā vēlmi atjaunot dialogu. "Jūsu šīsdienas vizīte, neskatoties uz sarežģīto iekšpolitisko situāciju Turcijā, liecina, ka mēs visi vēlamies atsākt dialogu, atjaunot attiecības Turcijas un Krievijas tautu labā," — uzsvēra Putins.

Krievijas valsts vadītājs bija viens no pirmajiem, kurš piezvanīja Erdoganam un izteica atbalsta vārdus pēc nesenā valsts apvērsuma mēģinājuma Turcijā. Šodien viņš pavēstīja, ka Krievija vienmēr ir kategoriski iebildusi pret jebkādiem nekonstitucionālu darbību mēģinājumiem, un pauda cerību, ka Turcijas tauta kopā ar Erdoganu pārvarēs krīzi.

Erdogans paziņoja, ka Krievijas prezidenta zvans īsi pēc militārā dumpja ļoti iepriecinājis viņu un visu turku tautu. Viņš uzsvēra, ka viņa mērķis ir stiprināt demokrātiju savā valstī. 

Krievija ir pirmā valsts, kurp Erdogans devies vizītē pēc valsts apvērsuma mēģinājuma Turcijā šī gada jūlija vidū.

Kā Erdogans atvainojās par "triecienu mugurā"

Divpusējie sakari augstākajā līmenī, kā arī Maskavas un Ankaras sadarbība tika "iesaldēta" uz septiņiem mēnešiem pēc tam, kad 2015. gada 24. novembrī Turcijas GKS notrieca Krievijas kara lidmašīnu Sīrijas gaisa telpā. Krievija ieviesa pret Turciju sankcijas, apturēja sadarbību transporta, tūrisma un celtniecības jomās. 

Прямая линия с президентом России Владимиром Путиным - Sputnik Latvija
Tiešā līnija: Putins par Porošenko, Erdoganu, attiecībām ar ASV un sankciju atcelšanu

Turcijas varas iestādes vēl ilgi apgalvoja, ka lidmašīna notriekta pēc tam, kad pārkāpusi valsts gaisa telpu. Krievijas prezidents Vladimirs Putins nosauca Turcijas rīcību par "triecienu mugurā" no teroristu piekritēju puses.

Putina tikšanās ar Erdoganu kļuva iespējama pēc tam, kad Turcijas prezidents nosūtīja Putinam vēstuli un atvainojās par notriekto Su-24, izteica līdzjūtību sakarā ar bumbvedēja pilotu bojāeju un paziņoja, ka Turcija nav vēlējusies sabojāt attiecības ar Krieviju. Turcijas mediji ziņoja, ka vēstulē Putinam Erdogans izmantojis vārdu "atvainojiet" krievu valodā.

Savas vizītes priekšvakarā Erdogans paziņoja, ka ir gatavs sākt no nulles un vairākkārt nosaucis Putinu par "dārgo draugu".

Turcijas GKS karavīri, kuri piedalījās uzbrukumā Krievijas Su-24, tika arestēti kā valsts apvērsuma dalībnieki. Par savu līdzdalību lidotāja slepkavībā stāstīja Turcijas pilsonis Alparslans Čeliks. Nesen Turcijas prokuratūra atcēla pret Čeliku vērstās apsūdzības "pierādījumu trūkuma dēļ." Spēkā palika apsūdzības par ieroču nelikumīgu glabāšanu un nēsāšanu, tāpēc Čeliks joprojām ir arestēts, un lietas izmeklēšana turpinās.

Ziņu lente
0