Brisele steidz parakstīt vienošanos ar Vašingtonu

© AP Photo / Virginia MayoФлаги США и ЕС в Брюсселе
Флаги США и ЕС в Брюсселе - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Briselē sācies kārtējais sarunu raunds par brīvo tirdzniecību ar ASV. Eiropas Komisija cer, ka līgumu izdosies parakstīt līdz janvārim. Taču ES valstu vidū nav vienprātības.

RĪGA, 12. jūlijs — Sputnik. Eiropas Savienība vēl joprojām cer parakstīt lielāko tirdzniecības līgumu ar ASV pirms Savienoto Valstu prezidenta Baraka Obamas prezidentūras termiņa beigām janvārī. Taču Eiropas Savienības valstu viedokļi nesakrīt jautājumā par dažādiem līguma punktiem, savukārt līguma iniciators — Apvienotā Karaliste — ir izstājusies no ES, vēsta Sputnik Igaunija.

Francijas premjerministrs Manuels Valss. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Francija iebilst pret brīvu tirdzniecību ar ASV, ja tā nesīs zaudējumus Eiropas Savienībai

Vairāk nekā simt ierēdņi piedalās 14. sarunu raundā par Transatlantiskās tirdzniecības un investīciju partnerības līgumu(TTIP), kas notiek šīs nedēļas laikā Briselē. Tiek apspriesti visi šā dokumenta punkti, kura mērķis, pēc autoru domām, ir apvienot divus lielākos ekonomiskus blokus pasaulē, atmetot visas tirdzniecības barjeras.

Ja viss notiks, kā ieplānots, pirmais vienošanās variants parādīsies vasaras beigās, kā ziņo Eiropas valstu mediji, atsaucoties uz saviem avotiem Eiropas Komisijā. Tiesa, šis notikums tika gaidīts jau šā gada aprīlī – kā iepriekšējo sarunu rezultāts. Pirms tam tika cerēts, ka dokuments būs gatavs 2015. gada decembrī, taču sākotnēji pabeigt darbu pie teksta bija ieplānots jau 2014. gadā.

Vīlušies Eiropas valstu līderi par vilcināšanos vainoja amerikāņus un pārmeta ASV entuziasma trūkumu. Vienlaikus ES tirdzniecības komisāre Sesīlija Malmstrēma uzskata, ka par galveno šķērsli kļuvis dažu ES politiķu populisms. Gandrīz 3,5 miljoni eiropiešu ir parakstījuši petīciju, kurā iebilst pret TTIP un CETA (līdzīgs līgums ar Kanādu), gandrīz 2 tūkstoši pilsētu, pašvaldību un reģionu visā Eiropā ir paziņojuši, ka nepieļaus noteikumu par brīvo tirdzniecību ar ASV stāšanos spēkā savās teritorijās.

Protesta akcijas Eiropā pret Transatlantijas tirdzniecības līgumiem - Sputnik Latvija
ASV un ES vienošanās slepenie dokumenti

Pagājušajā nedēļā Eiropas Komisijas ēka un vairākas citas ēkas Briselē bija apzīmētas ar grafiti, kas solīja EK locekļiem dažnedāžādas nepatikšanas, ieskaitot kastroļu koncertus un citus pilsoniskās nepakļaušanās aktus.

Daži Eiropas politiķi un iedzīvotāji iebilst pret vienošanos ar ASV galvenokārt slepenības atmosfēras dēļ, ko izraisīja iepriekšējā Eiropas Komisijas prezidenta portugāļa Žozē Manuela Barrozu rīcība. Daudzi uzskata, ka līgums piespiedīs eiropiešus  atteikties no saviem iedzīvotāju sociālās aizsardzības principiem, novedīs pie patērētāju tiesību pārkāpumiem un pārpildīs Eiropas tirgu ar ģenētiski modificētiem produktiem. ES ekonomisti savukārt apgalvo, ka līgums nesīs Eiropai milzīgu peļņu.

Ziņu lente
0