Brexit mēģinājuši atcelt hakeri no Tadžikistānas

Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Izrādījies, ka lielākā daļa balsu, ar ko parakstīta petīcija par referenduma rezultātu atkārtotu izskatīšanu, ir radušās Tadžikistānas hakeru triku rezultātā, bet briti tagad lūdz izvērtēt Heistingsas kaujas iznākumu un futbola maču ar Islandi.

RĪGA, 30. jūnijs – Sputnik. Lielbritānijas parlamentā iesniegto petīciju par Brexit atcelšanu lielākoties parakstījuši hakeri no Tadžikistānas, Ganas un Ugandas, raksta Sputnik Tadžikistāna.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Kamerons: nenožēloju par referendumu, par izstāšanos no ES paziņosim savlaicīgi

Tūlīt pēc tam, kad tika izsludināti referenduma rezultāti par Lielbritānijas izstāšanos no Eiropas Savienības, britu parlamenta mājas lapā parādījās petīcija, kuras autors lūdza organizēt jaunu rederendumu. Tā aicina valdību izmantot noteikumu, kas nosaka: ja "par" vai "pret" Brexit nobalsojuši mazāk nekā 60%, un referendumā piedalījušies mazāk nekā 75% valsts iedzīvotāju, tas jāsarīko atkārtoti. Atgādināsim, ka referendumā piedalījās 72% valsts iedzīvotāju, un par izstāšanos no Eiropas Savienības nobalsoja 51,89% vēlētāju.

Šo peticīju parakstīja vairāk nekā 4 miljoni cilvēku, pie tam britu parlaments izskata visas petīcijas, kas saņēmušas vairāk nekā 100 tūkstošus balsu. Taču, kā noskaidrojās, lielāko daļu balsu "uzbūruši" hakeri no tādām valstīm, kā Tadžikistāna, Gana un Uganda.

Iļja Sačkovs, Group-IB   ģenerāldirektors (tā ir viena no vadošajām starptautiskajām kompānijām, kas novērš un izmeklē kibernoziegumus un krāpšanos ar mūsdienīgo tehnoloģiju palīdzību) uzskata, ka ļaundari ne mazākajā mērā nav saistīti ar minētajām valstīm – viņiem tikai bijis nepieciešams drošs attālinātās piekļuves serveris, jo hakeri nevar savas ieceres īstenot no savas IP adreses.

Pasaules pilsētas. Mančestra. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Petīciju par atkārtotu referendumu nelikumīgi parakstījuši 77 tūkstoši ārzemnieku

Speciālists precizēja, ka Tadžikistānas vietā tikpat labi varējusi būt jebkura cita valsts NVS teritorijā, jo ļaundari centušies sasniegt tikai vienu mērķi – slēpt savu īsto atrašanās vietu tā, lai pēdas nevestu uz viņu uzturēšanās valsti.

Jāpiebilst, ka arī paši briti pārpludinājuši parlamenta mājas lapu ar amizantām petīcijām, kurās lūguši atkārtoti izvērtēt dažnedažādu notikumu rezultātus. Piemēram, kāds pieprasīja sarīkot no jauna Heistingsas kauju, jo tās rezultāti esot bijuši neapmierinoši (Heistingsas kauja notika 1066. gadā; tā bija izšķirošā kauja normāņu uzbrukumā Anglijai un viens no svarīgākajiem notikumiem Lielbritānijas vēsturē).

Kādā citā petīcijā, kas tika iesniegta pirms brīža, kad kļuva zinami Anglijas un Islandes izlašu tikšanās rezultāti Eiropas čempionāta ietvaros, tika lūgts atkārtot spēli, ja Anglija zaudēs (Anglija patiešām zaudēja).

Diemžēl (vai par laimi) visām petīcijām parlamenta mājas lapā ir jāatbilst noteiktiem standartiem, un lielākā daļa amizanto petīciju jau ir dzēstas.

Ziņu lente
0