Merkele paskaidroja, kāpēc pagarinātas pret Krieviju vērstās sankcijas

© Sputnik / Григорий Сысоев / Pāriet pie mediju bankasVācijas kanclere Angela Merkele. Foto no arhīva
Vācijas kanclere Angela Merkele. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Pēc Vācijas kancleres domām ierobežojumu atcelšanai nav pamata, ņemot vērā to, kā Maskava pilda Minskas protokolus. Krievijas valdība šādu nostādni uzskata par absurdu.

RĪGA, 29. jūnijs — Sputnik. Eiropa vēl joprojām uzskata, ka pret Krieviju vērsto sankciju atcelšana ir saistīta ar Minskas protokolu izpildi.

Uzstājoties brīfingā par Eiropas Padomes sēdes rezultātiem, Vācijas kanclere Angela Merkele paziņoja, ka pret Krieviju vērsto sankciju pagarināšana ir saistīta ar Minskas protokolu īstenošanas līmeni.

Politologs un ekonomists, Ekonomikas augstskolas Vispasaules ekonomikas un politikas fakultātes dekāna vietnieks Andrejs Suzdaļcevs - Sputnik Latvija
Viedoklis
Sankciju mīts. Krievija spēj izdzīvot jebkādos apstākļos

"Mēs: gan Francijas prezidents Fransuā Olands, gan arī es vēlreiz šodien ziņojām par Minskas protokolu īstenošanas līmeni. Tādējādi mēs norādījām, ka diemžēl sankciju pagarināšana, ņemot vērā izpildes līmeni… ir nepieciešama. Tātad nekas nekavē sankciju pagarināšanu," – pavēstīja Merkele.

Eiropas Savienības dalībvalstu pastāvīgie pārstāvji 21. jūnijā pieņēma lēmumu pagarināt ekonomisko ierobežojumu darbību vēl uz sešiem mēnešiem. Lēmuma apstiprināšāna Eiropas Padomē aizkavējās. Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers atzina, ka ES aug neapmierinātība ar sankciju pagarināšanu. Viņš uzsvēra, ka vienprātību šajā jautājumā būs grūtāk sasniegt nekā pirms gada.

Nepamatota saruna

Eiropa uzskata, ka pret Krieviju vērsto sankciju atcelšana ir saistīta ar Minskas protokolu izpildi. Krievijas valdība norādīja, ka tāda nostādne ir absurda, jo valsts nav iesaistīta Ukrainas konfliktā un pati ir ieinteresēta pēc iespējas ātrāk atrisināt pašreizējo situāciju. Krievijas ārlietu ministrs Sergejs Lavrovs uzsvēra, ka sankciju atcelšanas kritēriji nav apspriesti agrāk un netiks apspriesti nākotnē.

Sergejs Lavrovs norādīja, ka šī nostādne tikai stimulē Ukrainas valdību nesodīti sabotēt Minskas protokolā iekļauto pasākumu īstenošanu. Krievijas Ārlietu ministrijas vadītājs piezīmēja, ka Krievijas un ES attiecības ir kļuvušas par Ukrainas valdības bezatbildīgās politikas ķīlnieku.

Vaira Vīķe-Freiberga. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Vīķe-Freiberga apšauba ES ieviesto sankciju efektivitāti

Krievijas un Rietumu attiecības pasliktinājās sakarā ar situāciju Ukrainā. 2014. gada 17. martā, pēc referenduma par Krimas atgriešanos Krievijas sastāvā ES valstis ieviesa individuālas sankcijas, lai "pretotos Ukrainas teritoriālās vienotības un neatkarības apdraudējumam."

2014. gada jūlijā ES un ASV pēc sankcijām pret fiziskām personām ieviesa sektorālos pasākumus, kas skar veselas ekonomikas nozares. Rezultātā Krievija ierobežoja pārtikas preču importu no valstīm, kas pievienojās pret to vērstajām sankcijām. 2015. gada jūnijā Krievija tūlīt pēc ES lēmuma pagarināja pārtikas embargo uz gadu – līdz 2016. gada 5. augustam.

Ziņu lente
0