ASV priekšvēlēšanu fināls: favorīti nostiprina līderpozīcijas

© REUTERS / SHANNON STAPLETONСторонники кандидата в президенты США от Демократической партии Хиллари Клинтон
Сторонники кандидата в президенты США от Демократической партии Хиллари Клинтон - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Baraks Obama apsveica Hilariju Klintoni – viņa ir kļuvusi par demokrātu partijas kandidāti, tomēr viņas sāncensis Bērnijs Sanderss atsakās atzīt sevi par zaudētāju. Republikāņu partijā viss ir skaidrs – Donalda Trampa uzvara šaubas neizraisa.

RĪGA, 8. jūnijs — Sputnik. ASV priekšvēlēšanu sacīkstes favorīti – bijusī valsts sekretāre Hilarija Klintone un Donalds Tramps, uzvarot primārajās vēlēšanās vairākos štatos, nostiprināja savas līderu pozīcijas cīņā par valsts vadītāja krēslu. Tomēr arī Klintones pretinieks, senators Bērnijs Sanderss atsakās atzīt sakāvi.

Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Tramps draud Klintonei ar cietumu

Valsts prezidents Baraks Obama jau apsveica Klintoni ar uzvaru demokrātu priekšvēlēšanās. Viņas sāncensis, miljardieris Donalds Tramps, jau sen ir nodrošinājis sev tiesības kļūt par kandidātu no republikāņu partijas.

ASV prezidenta vēlēšanas notiks 8. novembrī. Saskaņā ar jaunākajām aptaujām, Klintone apsteidz Trampu par 11 procentiem — par viņu balsotu 46% potenciālo vēlētāju, par miljardieri — tikai 35%. Turklāt 19% amerikāņu vēl nav izlēmuši, kam atdot savu balsi.

Daiļrunīgie skaitļi

Primāro vēlēšanu pēdējais balsojums noritēja vairākos štatos.

Lielākajā štatā — Kalifornijā Klintone paziņoja par savu "vēsturisko uzvaru" dažas minūtes pirms iecirkņu slēgšanas. Kā liecina telekanāls Fox News, tagad Kalifornijā apstrādāti aptuveni 25% biļetenu. Tramps saņēmis 77,7%, bet Klintone — 63,5%.

Хиллари Клинтон. - Sputnik Latvija
Klintone: Trampa ievēlēšana par ASV prezidentu radīs sajūsmu Kremlī

Citos štatos, kur balsošana notika otrdien,  vēlēšanu iecirkņi tika slēgti krietni vien agrāk, tāpēc šeit apstrādāti gandrīz visi biļeteni.

Klintones sāncensis Sanderss  uzvarēja tikai Ziemeļdakotā — par viņu savas balsis atdeva 64,2% vēlētāju. Republikāņu partijas priekšvēlēšanās tur nenotika.

Dienviddakotā Trampu atbalstīja divas trešdaļas atbalstītāju. Demokrātu balsis sadalījās gandrīz vienādi: par Klintoni balsoja 51,5% vēlētāju, par Sandersu — 48,5%.

Arī Ņūdžersijā, saskaņā ar Fox News datiem, uzvarēja Klintone ar 63,3% balsu. Sandersu tur atbalstīja 36,7% vēlētāju. Tramps saņēmis 80% balsu.

Ņūmeksikā par Trampu ir iestājušies 72,8% republikāņu. Klintoni atbalstīja 52,8% demokrātu, Sandersu — 47,2%.

Montānā pagaidām saskaitīta sptuveni puse balsu. Pagaidām par Trampu balsojuši 73,1%, bet Klintone guvusi pavisam nelielu pārsvaru pār Sandersu — 48,4% pret 46,9%.

Apsveikumi un mierinājumi

Hilarija Klintone vērsusās pie Sandersa, kuru līdz ar bijušo  valsts sekretāri izvirzīja demokrātu partija.

"Es apsveicu Bērniju Sandersu ar brīnišķīgu priekšvēlēšanu kampaņu. Viņš iedvesmoja miljoniem cilvēku, it īpaši jauniešus," — sacīja Klintone.

Миллиардер Дональд Трамп - Sputnik Latvija
Amerikā Tramps ir populārāks nekā Klintone

Politiķe uzsvēra, ka būtisku pretrunu ar Sandersu viņai nav, un viņu debates bija ļoti noderīgas ASV Demokrātu partijai.

ASV prezidents Baraks Obama savukārt apsveica Sandersu ar "iedvesmojošu kampaņu" un solīja drīzumā tikties ar viņu Baltajā namā.

Runājot par Klintones uzvaru, Obama paziņoja, ka "viņas vēsturiskā kampaņa iedvesmojusi miljoniem cilvēku". Valdības vadītājs apsveica bijušo valsts sekretāri ar to, ka viņa saņēmusi pietiekamu deputātu atbalstu, lai tiktu izvirzīta prezidenta postenim no Demokrātu partijas.

Taču pats Sanderss, uzstājoties pēc balsošanas beigām, paziņoja, ka atsakās atzīt sakāvi priekšvēlēšanās.

Ziņu lente
0