Šteinmeiers iesaka padomāt par iespēju pakāpeniski atcelt sankcijas pret Krieviju

© AFP 2023 / TOBIAS SCHWARZVācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers. Foto no arhīva
Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Vācijas ārlietu ministrs saista šo procesu ar progresu Minskas vienošanos izpildē.

RĪGA, 31. maijs — Sputnik. Kā ziņo RIA Novosti, Vācijas ĀM vadītājs Franks Valters Šteinmeiers ieteicis padomāt par iespēju pakāpeniski atcelt sankcijas pret Krieviju. Vācijas ĀM vadītājs saistīja šo procesu ar progresu Minskas vienošanos izpildē.

"Mans pagājušās nedēļas ieteikums – būtiska progresa gadījumā (no Minskas vienošanos izpildes viedokļa — red.) — padomāt par iespēju pakāpeniski atcelt sankcijas," — teica ministrs pirmdien, uzstājoties Krievijas – Vācijas forumā "Potsdamas tikšanās" Berlīnē.

Pagājušajā nedēļā, apmeklējot Rīgu, Šteinmeiers atzina, ka Eiropas Savienībā aug iebildumi pret sankciju pagarināšanu. "Sasniegt kopējo pozīciju šajā jautājumā būs grūtāk nekā pirms gada," — teica ministrs.

NATO militārās mācības Operation Summer Shield. Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Politika
Šteinmeiers paziņojis, ka dialogs ar Krieviju ir nepieciešams

Iepriekš Vācijas vicekanclers, ekonomikas un enerģētikas ministrs Zigmārs Gabriels ierosināja turpināt dialogu par pakāpenisku sankciju atcelšanu.

"Mūsu pieredze liecina, ka izolācija ilgā perspektīvā neko nedod. Galu galā palīdz tikai dialogs," — sacīja Gabriels, tiekoties ar Krievijas tirdzniecības un rūpniecības ministru Denisu Manturovu Rostokā.

Savukārt Kijeva asi reaģēja uz šo vicekanclera ierosinājumu. "Pieredze liecina, ka sankcijas ir efektīvas tikai tad, ja izpildīti visi nosacījumi. Gadījumā ar Krieviju starptautiskajai kopienai ir nepieciešama stratēģiskā pacietība, vienotība un pārliecība," — teica Ukrainas vēstnieks Vācijā Andrejs Meļņiks.

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons jau informēja par to, ka G7 valstis ir vienojušās pagarināt sankcijas pret Krieviju.

"Nedrīkstam aizmirst, ka Ukraina ir Krievijas agresijas upuris, tāpēc "septītnieks" ir skaidri paziņojis, ka pašreizējās sankcijas ir jāsaglabā spēkā līdz pilnīgai Minskas vienošanos izpildei," — sacīja britu premjers.

2015. gadā jautājumā par ES sankciju pagarināšanu pret Krieviju skeptiski izteicās Itālijas un Ungārijas valdības. Šogad ierobežojumu mīkstināšanu vai atcelšanu atbalsta jau piecas ES dalībvalstis — Ungārija, Kipra, Grieķija, Itālija un Slovākija, iepriekš informēja RIA Novosti avots Eiropas diplomātiskajās aprindās.

Sankciju jautājums tiks apspriests 28.-29. jūnijā samitā.

Ziņu lente
0