NYT: Krievijas zemūdenes izaicina ASV un NATO

© Sputnik / Igor Chuprin / Pāriet pie mediju bankasKrievijas zemūdene.Foto no arhīva
Krievijas zemūdene.Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Krievijai ir jaunas zemūdenes – labi bruņotas, klusas, ar pieredzējušu komandu. Tās arvien biežāk patrulē jūras un liek apšaubīt Rietumu zemūdens flotes pārākumu, ziņo amerikāņu karavīri.


RĪGA, 22. aprīlis — Sputnik. Krievijas jaunās dīzeļa un atomzemūdenes ir labāk apbruņotas un nemanāmākas. Palielinājusies arī to ekipāžas profesionalitāte, vēsta New York Times.

Admirālis Marks Fergusons pastāstīja, ka Krievijas zemūdenes sākušas patrulēt divreiz biežāk. Amerikāņu militārie analītiķi apgalvo, ka šie reidi rada īstu problēmu ASV un NATO.

"Mēs esam atgriezušies pie lielvalstu konkurences," — teica ASV admirālis Džons Ričardsons NYT.

Zemūdenes vienmēr ir bijušas "Krievijas kara flotes pērles", norādīja ASV Atlantijas padomes analītiķis Magnuss Nordenmans. Pēc viņa teiktā, ASV un NATO pēdējā laikā nav pievērsusi īpašu uzmanību pretzemūdeņu operācijām un rezultātā zināmā mērā zaudējušas iemaņas. Šajos apstākļos Krievijai ir izdevies atjaunot savu varenību.

Уничтожение ВКС России нефтеперерабатывающе­го завода - Sputnik Latvija
WP: analītiķi zīlē, kur Krievija izmantos armiju pēc Sīrijas

Vienlaikus NYT norāda, ka Krievijas un ASV zemūdens flotes pagaidām salīdzināt nevar. ASV zemūdeņu skaits ir lielāks, tās var darboties tālu no Amerikas krastiem un to kvalitāte pārsniedz krievu analogus, uzskata aptaujātie analītiķi.

Tomēr ASV uzskata, ka konflikta gadījumā Krievija varētu sabojāt zemūdens kabeļus, kuri nodrošina interneta sakarus praktiski visā pasaulē. Amerikāņi apgalvo, ka Maskava izstrādā zemūdens bezpilota aparātu ar kodolieročiem.

ASV Aizsardzības ministrijai tas ir vēl viens arguments par labu finansējuma palielināšanai zemūdens flotes un zemūdeņu iznīcināšanai paredzētā bruņojuma vajadzībām. ASV JKF pārstāvji uzsver, ka drīz vien KF zemūdeņu izsekošanai būs nepieciešams lielāks skaits kuģu, lidmašīnu un zemūdeņu. Pentagons piedāvāja piešķirt 8,1 miljardus dolāru deviņu "Virdžīnija" klases zemūdeņu iegādei, kas apbruņotas ar 40  raķetēm "Tomahauks".

ASV militāristi plāno iztērēt arī 20 miljonus dolāru Keflavikas bāzes modernizācijai Īslandē, kas ļaus izvietot šeit jaunu pretzemūdeņu lidmašīnu P-8A Poseidon. Šī bāze atrodas uz iedomātās līnijas, ko šķērso Krievijas zemūdenes, izejot Atlantijas okeānā.

Krievijas gaisa karaspēku lidmašīnas Hmeimimas bāzē Sīrijā. - Sputnik Latvija
Pēc kampaņas Sīrijā Maskava gūs peļņu apbruņojuma pārdošanas darījumos

Pentagons pašlaik izstrādā tehnoloģijas Krievijas zemūdeņu šifrēto pārrunu pārtveršanai un nesen sācis bezpilota kuģa zemūdeņu mednieka izmēģinājumus. Citas NATO valstis iepērk jaunas zemūdenes vai plāno pastiprināt savu zemūdens floti, uzsvērts rakstā.

"Mēs vēl neesam atgriezušies pie aukstā kara, taču tā sākums jau ir saskatāms," — laikrakstam sacīja pensionēts admirālis, bijušais NATO spēku virspavēlnieks Eiropā Džeimss Stavridis.

Visas zemūdenes ciemojas pie mums

Iepriekš par Krievijas zemūdenēm Latvijas ekskluzīvajā ekonomiskajā zonā vairākkārt ziņoja LR Nacionālie bruņotie spēki (NBS). 16. aprīlī 12 jūras jūdžu attālumā no teritoriāliem ūdeņiem tika konstatēta korvete "Stereguščij" un "Kilo" klases zemūdene. Nākamajā dienā, 17. aprīlī, NBS karavīri apmēram 25 jūras jūdžu attālumā no Latvijas teritoriāliem ūdeņiem identificēja "Kaštan" klases zemūdeni, bet 23 jūras jūdžu attālumā — korveti "Stereguščij". 18. aprīlī karavīri informēja par "Kilo" klases zemūdenes klātbūtni 21 jūras jūdzes attālumā no Latvijas teritoriālajiem ūdeņiem.

Ziņu lente
0