Politika

Pentagons veido jūras dronu, lai sekotu zemūdenēm Baltijas jūrā

© Sputnik / Igor Chuprin / Pāriet pie mediju bankasБалтийский флот проводит учения по спасению подводной лодки
Балтийский флот проводит учения по спасению подводной лодки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Kuģim "Jūras mednieks" ir sarežģīta hidroakustiskā sistēma, kas spēj noteikt klusas zemūdenes un torpēdas. Tā ekspluatācija izmaksās 15-20 tūkstošus dolāru dienā.

RĪGA, 12. aprīlis — Sputnik. Jauns Pentagona izstrādājums ļaus ASV Jūras karaspēkiem "medīt" neredzamas zemūdenes, vēsta RIA Novosti, atsaucoties uz Business Insider.

Ar jūras dronu ACTUV (Antisubmarine Warfare continuous Trail Unmanned Vessel) izstrādāšanu nodarbojas korporācija DAPRA. Pagājušajā nedēļā tika prezentēts pirmais šīs sērijas kuģis, ar nosaukumu "Jūras mednieks".

Robotizēts ACTUV ir neliels aptuveni 40 metru garš kuģis ar 140 tonnu kravnesību. Kuģis spēj izvairīties no šķēršļiem un attīsta ātrumu līdz 50 kilometriem stundā.

Zemūdene, Foto no arhīva - Sputnik Latvija
Varen auksts karš: Londona sūtīs zemūdenes uz Arktiku

Kuģis aprīkots ar sarežģītu hidroakustisko sistēmu, kas spēj noteikt klusas zemūdenes un torpēdas. Saņemto informāciju ACTUV pārsūt vadības centram un tuvākajiem ASV JKF kuģiem.

Drona ekspluatācija izmaksās 15-20 tūkstošus dolāru dienā.

"Tas nav dārgi salīdzinājumā ar sistēmām un komandu uz borta," — komentēja ASV aizsardzības ministra vietnieks Roberts Vorks. Piemēram, lidmašīnu bāzes kuģa darba diena izmaksā 1,1 miljonu dolāru.

Pēc Vorka teiktā, ACTUV tiks izmantots visos reģionos, kur darbojas ASV JKF.

"Kuģi var izmantot Dienvidķīnas jūrā, Baltijas jūrā, Persijas līcī. To var ekspluatēt Atlantijas vai Klusā okeāna vidū. Tādi kuģi būs visur," — teica Vorks.

Drons jau tika izmēģināts, taču tā darba testēšana atklātā jūrā turpinās vēl divu gadu garumā. Izmēģinājumi sāksies 2016. gada vasarā pie Kalifornijas krastiem. Ja viss ritēs veiksmīgi, kuģa ekspluatēšana var tikt uzsākta 2018. gadā.

Ziņu lente
0