Terorisma aktu sērija Briselē: sprādzienos lidostā un metro gājuši bojā 34 cilvēki

© REUTERS / Francois LenoirРазбитые окна в аэропорту в Брюсселе после взрывов
Разбитые окна в аэропорту в Брюсселе после взрывов - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Briseles lidostā notikuši vismaz divi sprādzieni, viens – metro. Atbildību uzbrukumu sērijā uzņēmušies "Islāma valsts" teroristi.

RĪGA, 22. marts — Sputnik. Briselē notikušo terorisma aktu upuru skaits sasniedzis 34 cilvēkus. 20 cilvēki gājuši bojā sprādzienos metro Mālbekas stacijā, lidostā – 14 bojāgājušie, ziņo televīzijas kanāls VRT.

Agrāk tika saņemta informācija par 28 upuriem. Ievainojumus teroristu uzbrukumu rezultātā guvuši vairāk nekā 150 cilvēki. Briseles glābšanas dienesta preses sekretārs pastāstīja Sputnik, ka 24 cilvēki guvuši plašus apdegumus, vēl 11 ir nopietni ievainoti.

Sprādziens noticis pie aviokompānijas American Airlines reģistrēšanās zonas. Aculiecinieki stāsta par dūmu mākoņiem lidostas ēkas apkaimē. Ēkas fasādē izsisti vairāki stikli.  Wall Street Journal avots ziņo, ka spridzekļi iedarbināti pie bagāžas apskates zonas Briseles lidostā. Valsts varas iestādes uzskata, ka spridzekļus, iespējams, aktivizējis nāvinieks. Trešais sprādziens noticis metro vagonā Mālbekas stacijā.

Vietējā parlamenta deputāts Žoržs Dallmans ziņoja Tele Brusseles, ka pirmais sprādziens atskanējis jau pl. 7.40 no rīta, un pl. 7.58 norībējuši vēl divi sprādzieni.

Beļģijas ĀM vadītājs Jans Jambons paskaidroja, ka Briseles Starptautiskās lidostas izlidošanas zonā otrdienas rītā atskanējuši divi sprādzieni, ziņoja kompānija RTBF.

Бельгийский солдат на станции метро в Брюсселе. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sprādzienu sērija Briseles metro
Dispečeri aiztur reisus, kam vajadzētu piezemēties tuvākajā laikā. Lidmašīnas dodas uz Antverpenes lidostu.

Eiropas Aeronavigācijas drošības organizācija ir slēgusi lidostu. Apturēta vilcienu kustība Briseles lidostas rajonā, kur atskanējuši sprādzieni. Visas pieejas lidostai ir slēgtas.
Beļģijas valdība sapulcējusi operatīvo sēdi sakarā ar sprādzieniem Briseles lidostā. Televīzijas kanāls RTBF ziņo, ka, acīmredzot, notikuši terorisma akti.

Eiropas Parlamenta deputāts no Latvijas Andrejs Mamikins paziņoja, ka lidostā atskanējuši trīs sprādzieni. Viņš precizēja, ka tieši šajā lidostā ierodas  AirBaltic un Brussels Airlines reisi no Rīgas.

Kur iespējams saņemt informāciju

Savukārt cilvēki Latvijā par saviem tuviniekiem aicināti interesēties Konsulārajā departamentā pa tālruni 67016364. Par sprādzieniem Briseles lidostā: jaunāko informāciju Latvijas iedzīvotāji Briselē var uzzināt zvanot pa vēstniecības tālruni 0032477182435.

Parīzes terorisma aktu pēdas

Atgādināsim, ka pagājušajā nedēļā Briselē tika aizturēts Salahs Abdeslams – galvenais aizdomās turamais par uzbrukumiem Parīzē 2015. gada novembrī. Pašlaik Abdeslams sniedz liecības un atzinis savu līdzdalību uzbrukumos.

Salahs Abdeslams pastāstīja beļģu izmeklētājiem, ka gatavojies uzspridzināties pie stadiona Stade de France, taču pēdējā brīdī pārdomājis.

Sestdien Beļģijas prokuratūra izvirzījusi Abdeslamam un viņa iespējamam līdzzinātājam oficiālās apsūdzības par teroristiska akta veikšanu un slepkavību, kā arī par līdzdalību teroristiskā organizācijā.

Salahs Abdeslams ir dzimis Briselē, saņēmis Francijas pilsonību. Viņš tika arestēts piektdien policijas operācijas laikā Briseles piepilsētā. Aizturēšanas laikā viņš guva ievainojumu kājā un tika ievietots slimnīcā. No tās viņu izrakstīja jau sestdien un nogādāja cietumā.

Līdz ar Abdeslamu apsūdzība izvirzīta vīrietim, kas izmantojis Monira Ahmeda Alaadža un Amina Čukri vārdus. Arī viņš tiek apsūdzēts par līdzdalību teroristiskā organizācijā.

Apsūdzības izvirzītas arī vīrietim vārdā Abids A. Viņš tika aizturēts piektdien mājā, kur uzturējās Abdeslams. Viņš tiek apsūdzēts par palīdzību teroristiem.

Informācija liecina, ka apsūdzības par noziedznieku slēpšanu izvirzītas sievietei vārdā Džamila M. Domājams, Abdeslamam palīdzējusi ģimene. Piektdien policijas operācijas laikā tika arestēti pieci aizdomās turamie.

Domājamā atriebība

Galvenais Briseles lidostā notikušo sprādzienu mērķis – demonstrēt teroristu iespējas un gatavību veikt jaunus uzbrukumus, uzskata Tuvo Austrumu un Centrālās Āzijas valstu pētījumu centra eksperts Semjons Bagdasarovs.

"Spriežot pēc visa, situācija ar terorismu Beļģijā un Francijā ir slikta. Nav iespējams vienā mirklī iztīrīt pagrīdē aizgājušos džihādistus. Domājams, sprādzieni lidostā ir atriebība par to, ka arestēts Salahs Abdeslams, galvenais aizdomās turamais lietā par uzbrukumiem Parīzē pagājušā gada novembrī. Tomēr teroristu galvenais mērķis ir demonstrēt, ka viņi joprojām spēj rīkoties un viņus iebiedēt neizdosies," – paskaidroja Bagdasarovs.


Ziņu lente
0