Sprādzienu sērija Briseles metro

© REUTERS / Yves HermanБельгийский солдат на станции метро в Брюсселе. Архивное фото
Бельгийский солдат на станции метро в Брюсселе. Архивное фото - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aptuveni 10 cilvēki gājuši bojā sprādzienā Briseles metro. Sprādzieni atskanējuši vismaz divās stacijās. Beļģijas galvaspilsētas metro ir slēgts.

RĪGA, 21. marts — Sputnik. Otrdien aptuveni 10 cilvēki gājuši bojā sprādzienā Briseles metro, ziņoja kanāls RTL. "Metro gājuši bojā aptuveni 10 cilvēki," — ziņoja televīzijas kanāls. Precīzus datus par to, kurā no metro stacijām cietuši iedzivotāji, kanāls nesniedza.

Agrāk tika publicēta informācija par sprādzieniem Mālbekas un Šūmaņa metro stacijās Briselē. Sprādzieni atskanējuši arī pilsētas lidostā.

Beļģijas krīzes centrs aicina Briseles iedzīvotājus un tūristus palikt tur, kur viņi atrodas.

Разбитые окна в аэропорту в Брюсселе после взрывов - Sputnik Latvija
Terorisma aktu sērija Briselē: sprādzienos lidostā un metro gājuši bojā 34 cilvēki

"Sabiedriskais transports Briselē nedarbojas. Metro un dzelzceļa stacijas ir slēgtas. Palieciet tur, kur atrodaties pašlaik," — publicēts centra profilā Twitter.
Otrdien Briseles lidostā aptuveni pl 08.00 pēc vietējā laika atskanēja divi sprādzieni. Dažādi avoti ziņo,  ka tajos bojā gājuši līdz 13 cilvēki, vairāki desmiti guvuši ievainojumus.

Vēl divi sprādzieni atskanēja metro – Mālbekas un Šūmaņa stacijās Briseles "eiropiešu" kvartālā.

Informāciju par to, ka sprādziens norībējis Mālbekas stacijā, kas atrodas "eiropiešu" kvartāla zonā, sniedza kompānija RTBF.

"Mūsu rīcībā esošie dati liecina, ka sprādziens atskanējis Mālbekas stacijā. Kustība šajā atzarojumā partraukta," – teikts ziņojumā.

Kompānija norāda, ka sprādzienā cietis vismaz viens cilvēks.

Tūlīt pēc paziņojuma par sprādzienu metro, uz dažam minūtēm stacijā Orta apstājās vilciens, kura tālākais maršruts ved pazemē. Nekādus paskaidrojumus vilciena pasažieri nesaņēma. Pēc tam, kad garām pabrauca vilciens pretējā virzienā, sastāvs turpināja ceļu, taču nākamajā stacijā tas atkal stāvējis vairākas minūtes.
Otrs sprādziens atskanēja metro stacijā Šūmaņa laukums. Pašlaik norit pasažieru evakuācija.

Pēc sprādzieniem stacijā tiek slēgts Briseles metro, teikts Briseles transporta kompānijas STIB/MIVB paziņojumā.

"Visas metro stacijas tiek slēgtas," – šāda informācija tika publicēta Briseles sabiedriskā transporta operatora profilā sociālajā tīklā Twitter.

#brusselsunderattack #brussels #malbeek #stib

Фото опубликовано Francesco Calledda (@fracalledda) Мар 22 2016 в 1:38 PDT

No rīta tika publicēta informācija par diviem sprādzieniem Briseles lidostā, kas atskanējuši  aptuveni 8 no rīta pēc vietējā laika (pl. 7 no rīta pēc Grīnviča).

"Pirms brīža bija jauns sprādziens Briseles metro – centrālajā stacijā Bruxelles Central," — savā profilā Facebook ziņoja EP deputāts no Latvijas Andrejs Mamikins.

Pēc sprādzieniem apturēta vilcienu Eurostar kustība Briselē, ziņoja operators. Slēgtas visas stacijas Beļģijas galvaspilsētā.

Uz autotrases A1, kas ved no Parīzes uz Briseli, Pikardijas reģionā izvietoti žandarmērijas kordoni. Garāmbraucošo transportu tie nepārmeklē.

No rīta divi sprādzieni atskanējuši Briseles lidostā. No ēkas evakuēti cilvēki. Sociālajos tīklos parādījušās fotogrāfijas no notikumu vietas. Tajās redzami dūmi, kas paceļas no termināla ēkas – sprādzienā cietusi tās augšdaļa.

Teroristisko aktu organizatori vēl nav zināmi. Aģentūra Reuter ziņo, ka pirms sprādziena atskanējuši šāvieni un kliedzieni arābu valodā.

Beļģijas valdības komunikē norāda, ka sprādzieni Briseles starptautiskajā lidostā ir notikuši terorisma akta rezultātā.

Pēc šiem sprādzieniem Beļģijas varas iestādes izsludinājušas augstāko, ceturto terorisma draudu līmeni visā valstī, ziņoja TV kanāls RTL, atsaucoties uz valsts IeM pārstāvja vārdiem.

"IeM pārstāvis norādīja, ka no šī brīža spēkā stāsies ceturtais terorisma draudu līmenis," – paskaidroja kanāla RTL korespondents.

Ceturtais terorisma draudu – nopietna un neizbēgama riska – līmenis Briselē tika ieviests novembrī pēc teroristiskajiem aktiem Parīzē.

Pirms četrām dienām Briselē tika aizturēts Salahs Abdeslams – galvenais aizdomās turamais par uzbrukumiem Parīzē novembrī. Pašlaik Abdeslams sniedz liecības. Pirms dažām dienām Beļģijas ārlietu ministrs Didjē Reinderss paziņoja, ka Abdeslams plānojis jaunus terorisma aktus Beļģijā.

Senators: sprādzieni Parīzē un Briselē izplānoti vienā centrā

Sprādzieni Briselē un pērnie terorisma akti Parīzē plānoti vienā centrā. Iespējama to atkārtošanās citās Eiropas valstīs, uzskata Federācijas Padomes Aizsardzības un drošības komitejas priekšsēdētāja vietnieks Francis Klincevičs.

"Viss  norisinās gandrīz tāpat kā Parīzē. Tā pati taktika – vēlme ievainot pēc iespējas vairāk cilvēku, dažādās vietās, radīt masveida paniku. Ir skaidrs, ka abas operācijas plānotas vienuviet," – žurnālistiem paskaidroja Klincevičs.

Pēc senatora domām, abas šīs operācijas "lai cik baismīgi tas skan, ir sava veida mēģinājums". Šovasar Francijā notiks Eiropas čempionāts futbolā, atgadināja Klincevičs.

Kur iespējams saņemt informāciju

Savukārt cilvēki Latvijā par saviem tuviniekiem aicināti interesēties Konsulārajā departamentā pa tālruni 67016364. Par sprādzieniem Briseles lidostā: jaunāko informāciju Latvijas iedzīvotāji Briselē var uzzināt zvanot pa vēstniecības tālruni 0032477182435.

Ziņu lente
0