Politika

Oto Ozols: Kariņa vizīte uz Minsku deva Lukašenko zaļo gaismu

© Photo Valsts KancelejaПремьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш
Премьер-министр Латвии Кришьянис Кариньш - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Premjerministra Krišjāņa Kariņa tikšanās ar Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko pusgadu pirms vēlēšanām bijusi kļūda, uzskata publicists.

RĪGA, 13. oktobris – Sputnik. Par vienu Baltkrievijas notikumu iemesliem kļuva Latvijas premjerministra Krišjāņa Kariņa vizīte uz Minsku 2020. gada janvārī, paziņoja radio Baltkom ēterā žurnālists un publicists Oto Ozols.

Акция протеста в Минске после президентских выборов - Sputnik Latvija
Politika
Latvija un Igaunija atsauca vēstniekus no Baltkrievijas

Kariņš paviesojās Minskā šī gada janvārī un gaidīja Baltkrievijas prezidenta atbildes vizīti aprīlī, taču Lukašenko tā arī neatbrauca. Starp sarunas tēmām bija Baltkrievijas tranzīts (kuru Lukašenko tagad grasās pārvest uz Krieviju) un savstarpēja pasaules čempionāta hokejā rīkošana (no kura Latvija tagad grasās atteikties).

Pēc Ozola sacītā, Kariņa vizīte pārliecināja Baltkrievijas prezidentu Aleksandru Lukašenko tajā, ka Eiropa neliks šķēršļus viņa pārvēlēšanai.

"Tas viss pasvītro mūsu ĀM netālredzību. Daudzi eksperti uzskata, ka tieši šī vizīte padeva zīmi Lukašenko, ka viņš atkal varēs falsificēt vēlēšanas. It kā Lukašenko uztvēra to kā signālu no Eiropas, tātad, dari kā vienmēr. Zīmē savas vēlēšanas, mēs to atkal norīsim ekonomisko interešu dēļ. Daudzi uzskata, ka tā ir acīmredzama kļūda no Latvijas ĀM puses. Ka bija jāatturas pirms vēlēšanām un pēc tam jau jāskatās – kas un kā," sacīja Ozols.

Tāpat viņš izkritizēja Latvijas ĀM vadītāju Edgaru Rinkēviču, kurš, pēc viņa teiktā, nekad nepieņem patstāvīgus lēmumus.

Здание Сейма Латвии - Sputnik Latvija
Latvijai nevajag dot padomus Baltkrievijai un KF: radioklausītājs kritizē valdību

"Neizteikšos rupji par cilvēkiem, kuri vienmēr peld pa vēju. Mūsu ĀM vienmēr skatās, kur pūš vējš, un dara tāpat. Rinkēvičs nav no tiem politiķiem, kuri paši taisa politiku, viņš vienmēr sekos kaut kādiem konjunktūras apsvērumiem," paziņoja Ozols.

Krīze attiecībās starp Minsku un Baltijas valstīm izcēlās pēc Baltkrievijas prezidenta vēlēšanām, kurās, saskaņā ar CVK datiem, uzvarēja Lukašenko ar 80,1% vēlētāju atbalstu. Baltijas valstis apsūdzēja Baltkrievijas varasiestādes balsojuma rezultātu falsificēšanā un ieviesa sankcijas pret 101 ierēdni, ieskaitot Lukašenko.

Minska veica simetriskus atbildes pasākumus, kā arī piedāvāja Lietuvai un Polijai samazināt savu diplomātisko klātbūtni republikā. Varšava, Viļņa, Rīga, Tallina un Berlīne atsauca savus vēstniekus no Minskas uz konsultācijām.

Ziņu lente
0