Politika

Jaunā "ļaunuma impērija": profesors pastāstīja, ar ko Ķīna aizkaitinājusi ASV

© Sputnik / Нина Зотина / Pāriet pie mediju bankasПрофессор МГИМО и Высшей школы экономики, доктор исторических наук Сергей Лузянин
Профессор МГИМО и Высшей школы экономики, доктор исторических наук Сергей Лузянин - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tāpat kā savulaik Reigans nosauca Padomju Savienību par "ļaunuma impēriju", tāpat arī šodien Tramps cenšas aprakstīt Ķīnu kā valsti, kur viss ir šausmīgs – gan politika, gan ekonomika, gan vērtības.

RĪGA, 28. maijs – Sputnik. ĶTR un ASV attiecību krasā saasināšanās notikusi koronavīrusa pandēmijas fonā, abu valstu valdības nākušas klajā ar skarbiem paziņojumiem. Vašingtona apsūdz Ķīnu par nespēju apturēt koronavīrusa izplatīšanos, faktu slēpšanu un aizkavētu reakciju. Savukārt Ķīna uzskata, ka ASV tīšām cenšas nepieļaut abu valstu tirdzniecības darījuma izpildi.

Ķīnas un ASV attiecību saasināšanās iemesli ir dziļi, kompleksi un sistemātiski, paziņoja Maskavas valsts starptautisko attiecību institūta un Ekonomikas augstskolas profesors, vēstures zinātņu doktors Sergejs Luzjaņins videokonferences laikā ziņu aģentūrā "Rossija segodņa".

"Viens no redzamajiem iemesliem ir ASV prezidenta Donalda Trampa priekšvēlēšanu cerības, mēģinājums izmantot Ķīnu iekšējā elektorālajā cīņā. Pamata iemesli saistīti ar Vašingtonas un Pekinas ģeopolitisko sāncensību. Ķīna pirmā atbrīvojās no koronavīrusa pandēmijas un pirmā atjauno ekonomiku. Tas kļuvis par vēl vienu aizkaitinājuma faktoru ASV," atzīmēja Luzjaņins.

Eksperts uzskata, ka pandēmija saasinājusi vecās abpusējās pretrunas, kas iezīmējās jau valstu tirdznieciski ekonomiskās sadursmes ietvaros.

Президент США Дональд Трамп на саммите НАТО в Брюсселе - Sputnik Latvija
Viedoklis
ASV apdomā tādu atriebību, lai Ķīna apskaustu Krieviju

"Toreiz vija tehnoloģiskās pretrunas, kas saistītas ar tirdzniecības darījumu un savstarpējiem kompromisiem. Šodien Vašingtona paceļ tās augstākā un bīstamākā līmenī, papildina ar vērtību un civilizācijas idejām, apsūdzot visā Pekinu un Ķīnas Komunistisko partiju. Tāpat kā savulaik Reigans nosauca Padomju Savienību par "ļaunuma impēriju", tāpat arī šodien Tramps cenšas aprakstīt Ķīnu kā valsti, kur viss ir šausmīgs – gan politika, gan ekonomika, gan vērtības. Tās ir kompleksais amerikāņu vēstījums, absolūti nepamatots, taču ļoti bīstams," uzsvēra Luzjaņins.

Profesors atzīmēja, ka Trampa vēstījums rada milzu draudus pasaulei.

"Vašingtonas un Pekinas konfrontācija nav izdevīga ne pasaulei, ne Krievijai – kā Ķīnas stratēģiskajam partnerim. Protams, KF un ĶTR izmantos visus iespējamos instrumentus, lai stabilizētu situāciju, taču jāpatur prātā, ka ASV un Ķīnas konflikts attīstās... Pie tam Tramps cenšas norādīt, ka pastāv kaut kāda vienota pret Ķīnu vērsta fronte, kuras patiesībā nav un nebūs. Bloku sistēma atkāpjas pagātnē un pat ASV tuvas valstis nevēlas, lai tās ievilktu šajās pretrunās," paskaidroja Luzjaņins.

Взрыв ядерной бомбы - Sputnik Latvija
Politologs: aug kodolkara draudi

Marta beigās Ķīnas valdība informēja, ka koronavīrusa epidēmija valstī ir beigusies, fiksēti 84 102 infekcijas gadījumi, no kuriem 4638 beigušies letāli. ASV ieņem pirmo vietu pasaulē saslimušo (1 662 768 cilvēki) un mirušo (98 223) skaita ziņā. Koronavīrusa epidēmija, kas gada sākumā izplatījās no Ķīnas, aptvērusi gandrīz visu pasauli, fiksēti vairāk nekā 5,5 miljoni inficēto, no kuriem gandrīz 347 tūkstoši ir miruši, vairāk nekā 2,2 miljoni – izveseļojušies.

Ziņu lente
0