Politika

Urbanovičs kritizē Pabriku: kam atņemt naudu militārā budžeta labad

© Sputnik / Sergey MelkonovЯнис Урбанович ("Согласие") перез зданием Сейма
Янис Урбанович (Согласие) перез зданием Сейма - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Aizsardzības ministrs Artis Pabriks ierunājies par nepieciešamību audzēt valsts militāro budžetu pandēmijas radītājs ekonomiskās krīzes pašā karstumā.

RĪGA, 27. maijs — Sputnik. Saeimas deputāts Jānis Urbanovičs ("Saskaņa") pavērojis aizsardzības ministra fotogrāfiju rapša laukā un atsaucis atmiņā valsts uzpūsto militāro budžetu.

Šī gada aprīlī Nacionālo bruņoto spēku vietnē tika publicēta aizsardzības ministra Arta Pabrika ("Attīstībai/Par!") intervija, kurā viņš cita starpā paziņoja: "Labāk būtu, ja kādu laiku finansējums nozarei būt virs 2% no IKP. Tas ļautu palīdzēt attīstīties gan Latvijas ekonomikai, gan ļautu veidot tik ļoti nepieciešamās nacionālās rezerves."

Леонид Калниньш у памятника Оскарсу Калпаксу - Sputnik Latvija
2% no IKP ir absolūti par maz: Latvijas militārpersonas vēlas vairāk naudas aizsardzībai

Pagājušajā nedēļas nogalē Covid-19 pandēmijas laikā mazliet piemirstais Pabriks piesaistīja sev sabiedrības uzmanību ar fotogrāfiju, kurā viņš redzams ziedoša rapša laukā. Vienus aizkaitināja ministra prieks par eksportējamo rapsi, citi brīdināja par iespējamu alerģiju, bet Urbanoviču fotogrāfija uzvedināja uz pavisam citādām domām. 

Politiķis atgādināja, ka aizsardzības ministrs ierosinājis palielināt valsts militāro budžetu laikā, kad Latvija jau saskārusies ar pandēmijas negatīvajām ekonomiskajām sekām. Pie tam tajā pašā intervijā Pabriks ierosināja samazināt citus valsts izdevumus.

"Mēs taupīsim tur, kur mēs varam taupīt, un mēs cīnīsimies, lai mums nebūtu jātaupa tur, kur mēs nedrīkstam atļauties taupīt," sacīja A. Pabriks.

"Lai dotu karavīriem vēl vairāk, nekā viņiem jau dots, acīmredzot, kādam vajadzēs atraut. Grūstošās ekonomikas apstākļos – atraut daudz, un tas būs sāpīgi. Veselības aprūpei?! Kad mediķi cīnās ar pandēmiju, kad rinda uz atliktajām vizītēm un operācijām izstiepusies uz pusgadu? Kad ārsti un medmāsas nav aizmirsuši, nav piedevuši valdošajiem "krāpšanos" ar algu pielikumu?

Международные военные учения Saber Strike в Латвии - Sputnik Latvija
Viedoklis
Baltijas reģiona militāri politiskā groteska

Izglītībai?! Kad nozari satricina nebeidzamas un pretrunīgas reformas, kad daudzi studenti apspriež iespējas mest pie malas studijas, jo tagadējos apstākļos nevar to sev atļauties?

Sociālajam atbalstam? Diezin vai to var atļauties pat Pabrika kungs," Urbanovičs konstatēja savā lapā Facebook.

Tiesa, viņš uzskata, ka pat valsts pašreizējo budžetu varētu izmantot jēdzīgāk.

"Tomēr mēs varētu atbalstīt mūsu apņēmības pilno aizsardzības ministru, tiesa, ar vienu noteikumu. Izmantot laiku starp pašreizējo un nākamo pandēmiju vai lglobālo kataklizmu un par visiem saviem 2% NATO vajadzībām uzbūvēt kara hospitāli, modernāko, tehnoloģiski nodrošinātāko, ar augstākās klases personālu. Izmantot šīs jaudas ne tikai karavīru ārstēšanai, bet gan visu Latvijas iedzīvotāju labā. Galu galā – medicīnas pakalpojumu eksportam!" novērtēja Urbanovičs.

Табличка с логотипом Международного валютного фонда на стене здания МВФ - Sputnik Latvija
SVF: Baltijas valstu vidū Latvijas ekonomika cietīs visvairāk

Starp citu, Covid-19 uzliesmojuma laikā Sāremā salā Igaunijā mediķiem palīdzīgu roku sniedza karavīri, līdzās Kuresāres slimnīcai tika izvērsts lauka hospitālis ar 20 vietām, četras no tām bija aprīkotas ar MPV aparātiem.

"Kāpēc mēs nevaram nospraust sev tādus lielus un pārdomātus mērķus? Uzsildīt Latvijas ekonomiku tā, nevis pērkot militāro tehniku, kas palikusi vēl no agrākajiem kariem, un sliktas kvalitātes zābakus…" painteresējās Urbanovičs. 

Taču aizsardzības ministra ambīcijas, pēc viņa vārdiem, nesniedzas tālāk par fotosesijām rapša laukā.

Ziņu lente
0