Politika

"Duncis mugurā": Babītē pirmo reizi 30 gadu laikā notiek varas maiņa

© Foto : wikipedia / RadiolovБабите, Латвия
Бабите, Латвия - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Babītes novada domes jaunie deputāti veiksmīgi sarīkoja revolūciju domē un atbrīvoja no amata ilggadējo novada vadītāju.

RĪGA, 1. maijs – Sputnik. Ilggadējais Babītes novada domes priekšsēdētājs Andrejs Ence (Latvijas Reģionu apvienība) tika atbrīvots no amata un nolēma nolikt deputāta mandātu, vēsta LSM.lv.

Lēmums par Ences nocelšanu no amata tika pieņemts aizvakar domes sēdē. Vienlaikus tika gāzts arī Babītes vicemērs Jānis Bērziņš. Iniciatīva par abu varasvīru gāšanu piederēja viņu partijas biedriem, par jauno domes priekšsēdētāju ievēlēts Aivars Osītis (Latvijas Reģionu apvienība, LRA), par viņa vietnieku kļuvusi Darja Cvetkova ("Saskaņa").

Здание Рижской думы на Ратушной площади - Sputnik Latvija
Politika
Rīgas domes pagaidu administrācija var kļūt par pastāvīgo

Osītis pastāstīja, ka laikam ritot gan viņam, gan citiem deputātiem radās iespaids, ka novadam ir jāattīstās un jākļūst par progresīvākam, taču Ences vadībā, kurš vadīja novada domi gandrīz 30 gadus, tas nebija iespējams.

"Šis nebija politisks vai emocionāls lēmums, bet gan pārdomāts. Domāju, ka šis solis pavērs mums iespējas strādāt progresīvāk un modernāk," sacīja Osītis.

Pirmā uzdevuma kārtā jaunajā amatā viņš apsolīja sakārtot novada ūdenssaimniecību.

Atzīmēsim, ka Ence nav vienkārši LRA loceklis, līdz 2018. gadam viņš vadīja "Reģionu aliansi", vienu no apvienību veidojošajām partijām.

Pēc politiķa sacītā, kuru aizskāra kolēģu lēmums, "duncis mugurā bijis negaidīts", jo līdz šim viņš nebija izteikti nekādi pārmetumi par vadības stilu un citiem darba aspektiem. Ence atzīmēja, ka arī pašvaldības darbinieki bijuši pārsteigti par domes lēmumu.

"Visi ir šokā, un tas bija politisks lēmums," paziņoja bijušais mērs.

Солнечным и ветреным субботним днем рижане потянулись на природу. Мол Мангальсалы стал прекрасным местом для прогулки - Sputnik Latvija
Un arī te koronavīruss: Latvijas iedzīvotājiem var aizliegt masveida pastaigas gar jūru

Ence nolēma pēc maija valsts svētkiem iesniegt iesniegumu par deputāta pilnvaru nolikšanu:

"Es, protams, varētu tos jaunos, rupji sakot, čakarēt sēdēs, bet esmu tādā vecumā, ka vairs negribu iesaistīties intrigās. Pēc 30 gadiem esmu nolēmis paiet malā, lai jaunie censoņi cīnās."

Tiesa, jāsaka, ka jebkurā gadījumā Encem neatlika daudz laika vadīt novada domi: šī gada janvārī Saeimas Administratīvi teritoriālās reformas komisija ar balsu vairākumu apstiprināja Babītes un Mārupes novadu apvienošanu vienā administratīvā vienībā ar Mārupi tās administtratīvā centra kārtā.

Galvaspilsētas reģionā esošā Babītes pašvaldība ir viena no bagātākajām Latvijā. Taču pēdējo gadu laikā Ences darbība novada vadītāja amatā izraisīja nopietnu neapmierinātību gan iedzīvotāju, gan Latvijas varasiestāžu vidū: ar ūdensapgādes pakalpojumiem ir nodrošināti vien 4 no 13 vietējiem ciematiem, savukārt bāreņi nesaņem likumā paredzētos dzīvokļus.

Ziņu lente
0