Politika

"Vai mēs gribam haosā valsti iedzīt": opozīcija nedod mieru nedz Pūcem, nedz viņa reformai

CC BY-SA 2.0 / Cейм Латвии / Экс-министр охраны среды и регионального развития Юрис Пуце
Экс-министр охраны среды и регионального развития Юрис Пуце - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Opozīcijas deputāti nesaprot, kā var apstiprināt administratīvi teritoriālo reformu, ja pat pats Pūce nevar lāgā izskaidrot, kas tieši būs šie otrā līmeņa reģioni; koalīcija uzskata, ka opozīcija vienkārši "bremzē procesu".

RĪGA, 11. marts – Sputnik. Otrdien, 10. martā, Saeimā turpinājās novadu reformas apspriešana, kura jau ir ievilkusies uz trim dienām. Lai gan pašas debates kļuvušas nedaudz saturīgākas, nekā pagājušajā nedēļā, neiztika bez dzēlīgiem paziņojumiem un savstarpējiem pārmetumiem, vēsta TV3.

Sēde sākās reformas iniciatora, vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministra Jura Pūces ("Attīstībai/Par!") klātbūtnē. Ministrs saskaries ar opozīcijas kritiku par "vienkāršu sēdēšanu siltā vietiņā", jo viņš sākumā neatbildēja uz opozīcijas aicinājumu uzstāties debatēs. "Aicinu jūs vienkārši nevis sēdēt siltā vietiņā, bet nākt un debatēt, un skaidrot kolēģiem jautājumus," paziņoja Saeimas deputāts Viktors Valainis (ZZS).

Колонна протестующих на спецтехнике в селе Элея - Sputnik Latvija
Zemnieki pret novadu reformu: 400 traktori bloķē autoceļus visā Latvijā

Otrdienas sēdē jau tradicionāli izteicās lielākoties opozīcija, kas izraisīja koalīcijas deputātu neapmierinātību.

"Jums, protams, ir ļoti svarīgi vilkt laiku garumā, runāt par ļoti daudz un dažādām lietām, lai kavētu attīstību un kavētu administratīvi teritoriālās reformas pieņemšanu, kas ir, manuprāt, pilnīgi nepieņemami," norādīja Administratīvi teritoriālās reformas komisijas vadītājs Artūrs Toms Plešs ("Attīstībai/Par!").

Kad deputāti bija iekarsuši, nācās par izsludināt neieplānotu pārtraukumu.

Skaidrības nav

Asākie strīdi izvērtās saistībā ar nolūku izvaidot otrā līmeņa pašvaldības. Pūce centās atkauties no opozīcijas pārmetumiem par to, ka joprojām nav nekādas skaidrības, kas tieši notiks ar šiem te jaunajiem administratīvajiem reģioniem.

"Mēs faktiski skaidri pasakām vienu lietu – Latvijā otrais teritoriālās pārvaldības līmenis būs. Turklāt mēs arī pasakām, ka tas nodarbosies ar valsts un pašvaldību funkciju kopīgu realizāciju," paziņoja Pūce sēdes laikā.

"Ko mēs šobrīd vispār lemjam? Cilvēki, es nopietni, vai mēs tiešām gribam kā Latvijas valsti kaut kādā aparātā iedzīt? Nopietni? Haosā valsti iedzīt? Tas… Es tiešām esmu šokēts," paziņoja Saeimas deputāts Didzis Šmits.

Patlaban ir izskatīta mazāk nekā trešdaļa reformas projekta grozījumu. Sēde turpinās arī šodien.

Kā jau stāstīja Sputnik Latvija, ceturtdien, 5. martā, dažādos Latvijas reģionos notika protesta akcija pret administratīvi teritoriālo reformu, kuras gaitā neapmierinātās pašvaldība izveda uz ceļiem aptuveni 400 smagās lauksaimniecības tehnikas vienību, tādējādi apgrūtinot autotransporta satiksmi.

Ziņu lente
0