Politika

Burovs par Rīgas domes atlaišanu: nevajag spridzināt tiltus

© Sputnik / Sergey MelkonovМэр Риги Олег Буров
Мэр Риги Олег Буров - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Tuvāko divu mēnešu laikā Rīgas domi vadīs pagaidu administratori, pēc kā notiks ārkārtas vēlēšanas.

RĪGA, 17. februāris – Sputnik. Rīgas dome, kas tiks ievēlēta uz pieciem gadiem, spēs daudz ko izdarīt, pastāstīja radio Baltkom ēterā bijušais galvaspilsētas mērs Oļegs Burovs ("Gods kalpot Rīgai").

Bijušais mērs aicināja nerīkot histērijas saistībā ar domes atlaišanu un paskaidroja uzdevumus, kas ir jāveic pagaidu administrācijai.

"Pirmām kārtām vēlētos teikt, ka izskanēja viedoklis, ka domes atlaišana notiek pirmo reizi. Te nevajag rīkot traģēdiju, es, kā mērs, to nerīkoju. Žēl, protams, ka neiznāca deputātiem strādāt kopīgiem spēkiem, neiznāca strādāt koalīcijā, nepietika pieredzes, politiskās izturības. Nevajag rīkot histērijas, bet gan jāvirzās uz priekšu," paziņoja viņš.

Nākamais Rīgas domes sastāvs nostrādās piecus gadus, un Burovs ir apmierināts ar šo situāciju.

"Tas ir labi, jo, ja domi vēlētu uz pusotru gadu, tas nebūtu produktīvi – atkal būtu populisms, un tukši solījumi. Dome ir jāizvēlas uz pieciem gadiem – tas ir pareizi, daudz var paspēt izdarīt. Šobrīd dome ir jānodod administratoram uz gaidāmajiem diviem mēnešiem pirms vēlēšanām. Nevajag spridzināt tiltus un atstāt pilsētu postažā, lai atnāk administrators, kurš ķertos ar rokām pie galvas un domātu, ko lai tagad dara," pastāstīja viņš.

Pēc Burova sacītā, viņš izdeva speciālu rīkojumu, lai pilsēta normāli funkcionētu. Šis lēmums balstījās uz Latvijas likumdošanu un pilsētas budžetu2020. gadam. Tieši šis rīkojums regulēs izpildvaras darbu līdz budžeta pieņemšanai.

Политолог Филипп Раевский - Sputnik Latvija
Politika
Politiskais šahs Rīgā: eksperts novērtēja Ušakova un Burova nākotni

"Administratoriem ir lielas pilnvaras, tādas kā 60 deputātiem. Viņiem ir noteiktas zināšanas, taču viņiem nepietiek ziņu par iekšējo iekārtu un to, kādi departamenti par to atbild. Te, protams, ir nepieciešama uzticība. Un uzticības jautājums ir ļoti nopietns, ja nedod dievs, budžeta pieņemšana ievilksies, pilsēta nespēs dzīvot. Tādēļ es izdevu rīkojumu par budžeta pieņemšanu. Faktiski pēc likuma Rīga var strādāt ar 1/12 pērnā gada budžeta. Tādēļ var strādāt, nepieņemot budžetu. Tādēļ es izdevu rīkojumu, lai dome finansē tikai tās programmas, kuras tika izpildītas pagājušajā gadā. Tas ļaus palielināt darba algu, piemēram, bērnudārzu audzinātājiem un auklītēm, veikt ceļu remontdarbus un nodarboties ar citām lietām, jo šie paši darbi tika nodrošināti pērn," pastāstīja mērs.

Ceturtdien, 13. februārī, Latvijas Saeima atbalstīja likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu. Pēc tam, kad Latvijas prezidents Egils Levits apstiprinās likumprojektu, mēra funkcijas izpildīs Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrijas valsts sekretārs Edvīns Balševics.

Domes sēžu rīkošanas kārtību, lēmumu pieņemšanas procesu un citus tehniskus jautājumus nostiprinās speciālā pagaidu rīkojumā par domes darbu, kuru plānots pieņemt uzreiz pēc administrācijas norīkošanas.

Ziņu lente
0