Politika

ASV Valsts departaments atklājis valsts stratēģiju attiecībās ar Irānu

© Sputnik / Sergey MelkonovФлаг США
Флаг США - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Donalds Tramps atbalstījis protesta akcijā Teherānā sapulcējušos studentus, kuri ieradušies, lai godātu Ukrainas lidmašīnas katastrofā bojāgājušo piemiņu, taču akcija drīz vien pārvērtās par mītiņu.

RĪGA, 14. janvāris – Sputnik. ASV stratēģija pēc ģenerāļa Kasema Suleimani likvidācijas un tai sekojošajiem Irānas uzbrukumiem amerikāņu armijas bāzēm Irākā – turpmāka Irānas diplomātiska un ekonomiska izolācija līdz brīdim, kad tā sākšot "izturēties kā normāla valsts," paziņoja ASV Valsts departamenta pārstāve Morgana Ortagusa, vēsta Sputnik Baltkrievija.

Украинский пассажирский самолет потерпел крушение в Иране - Sputnik Latvija
Irānas PGA sistēma notrieca lidmašīnu, ko uzskatīja par spārnoto raķeti

"Daudzi mums vaicā, kāda ir mūsu stratēģija pēc Suleimani likvidācijas un ballistiskajiem uzbrukumiem. Mūsu stratēģija – diplomātiski un ekonomiski izolēt Irānu līdz brīdim, kad tā sāks izturēties kā normāla valsts," viņa apgalvoja telekanāla Fox News ēterā.

2. janvāra naktī ASV organizēja uzbrukumu Bagdādes lidostas rajonā pret Irānas armijas elitārās vienības komandieri ģenerāli Kasemu Suleimani un Irākas šiītu zemessargu komandiera vietnieku Abu Mahdi al Muhandisu, kurus Vašingtona vaino par uzbrukumu ASV vēstniecībai Bagdādē 31. decembrī.

Atbildot uz to, Irāna 7. janvāra naktī ar raķetēm apšaudīja bāzes Irākā, kur dislocēts ASV armijas kontingents. Vašingtonas dati liecina, ka neviens ASV pilsonis nav cietis. Savukārt pēc šī uzbrukuma ASV ieviesa sankcijas pret 17 Irānas kalnrūpniecības un metalurģijas kompānijām, kā arī ārvalstu kuģiem, kuri piedalās to produkcijas iegādē. Tāpat sankcijas vērstas arī pret astoņām Irānas amatpersonām.

Tramps atbalstījis protestu dalībniekus Irānā

ASV prezidents Donalds Tramps savā mikroblogā Twitter farsi valodā pauda atbalstu protestu dalībniekiem Irānā.

"Jau ilgi cietušajiem, taču drosmīgajiem irāņiem. Esmu jums līdzās kopš paša savas prezidentūras sākuma, un mana administrācija joprojām būs jums līdzās. Mēs ļoti uzmanīgi sekojam jūsu protestiem un smeļamies iedvesmu jūsu drosmē," Tramps stāstīja Irānas oficiālajā valodā.

Самолеты Международных авиалиний Украины - Sputnik Latvija
Irāna atzina, ka nejauši notriekusi Ukrainas Boeing

Pēc ASV prezidenta domām, Irānas valdībai ir "jāļauj tiesībsargājošajām grupām fiksēt un pavēstīt faktus" no protestu vietām valstī. "Nevar būt ne kārtējais mierīgu demonstrantu slaktiņš, ne interneta atslēgšana. Pasaule vēro," vēlāk uzrakstīja Tramps.

Sestdien pie Amira Kabira universitātes Teherānā sapulcējās simtiem studentu, lai godinātu Ukrainas lidmašīnas katastrofā bojā gājušo cilvēku piemiņu. Akcija pārvērtās par mītiņu, un tā dalībniekus izkliedēja policija, vēsta aģentūra Fars. Mierīgā sapulce pārvērtās par demonstrāciju, 700-1000 studenti sāka skandēt radikālus lozungus, pieprasīja tiesāt katastrofas vaininiekus. Aģentūra informēja, ka akcijas dalībnieki demonstratīvi saplēsuši amerikāņu uzbrukumā bojā gājušā ģenerāļa Kasema Suleimani portretu.

Ziņu lente
0