Irāna atzina, ka nejauši notriekusi Ukrainas Boeing

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Pāriet pie mediju bankasСамолеты "Международных авиалиний Украины"
Самолеты Международных авиалиний Украины - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Irānas Bruņoto spēku ģenerālštābs informēja, ka incidents noticis "paaugstinātas kaujas gatavības apstākļos", ņemot vērā ASV iespējamo atbildi uz raķešu uzbrukumu armijas bāzēm Irākā.

RĪGA, 11. janvāris - Sputnik. Ukrainas aviokompānijas MAU pasažieru Boeing, kas nokrita Irānas gaisa telpā, tika nejauši notriekts "cilvēciskas kļūdas" rezultātā, paziņoja Irānas Bruņoto spēku ģenerālštābs.

"Šī lidmašīna tika notriekta cilvēciskas kļūdas rezultātā un nejauši," teikts paziņojumā, ko izplatīja valsts televīzijas un radio kompānija IRIB.

Ģenerālštābs piebilda, ka lidmašīna notriekta, jo pietuvojusies svarīgam militāram objektam. Paziņojumā uzsvērs, ka incidents noticis "paaugstinātas kaujas gatavības apstākļos", ņemot vērā ASV iespējamo atbildi uz raķešu uzbrukumu armijas bāzēm Irākā, vēsta RIA Novosti.

Boeing 777  - Sputnik Latvija
Eksperts par Ukrainas lidmašīnas katastrofu: neticiet pirmajiem secinājumiem

Irānas prezidents Hasans Rouhani devis rīkojumu veikt nepieciešamos pasākumus, lai nodrošinātu kompensāciju par notriekto lidmašīnu, kā arī informēja, ka Teherāna turpinās katastrofas izmeklēšanu.

"Izmeklēšana turpināsies, lai noskaidrotu šīs lielās traģēdijas un nepiedodamās kļūdas iemeslus un piespriestu sodu pēc likuma," teikts Rouhani paziņojumā, kas publicēts Twitter. Viņš īpaši uzsvēra, ka nepieciešams novērst Irānas PGA sistēmas trūkumus.

Irānas ārlietu ministrs Džavads Zarifs pavēstīja Twitter, ka pie aviokatastrofas novedusi "cilvēciska kļūda krīzes periodā, ko izprovocējis ASV avantūrisms". Viņš pauda līdzjūtību un atvainojās katastrofā bojā gājušo cilvēku tuviniekiem.

Tāpat Irāna nodrošinājusi Ukrainas ekspertiem piekļuvi lainera "melnajām kastēm" un atlūzām, piektdien paziņoja Ukrainas ārlietu ministrs Vadims Pristaiko.

"Mēs esam saņēmuši piekļuvi gan lidmašīnas detaļām, gan katastrofas vietai... Tagad mūsu komanda saņēmusi piekļuvi arī melnajām kastēm, mēs plānojam tuvākajā laikā sākt pārrunu rekonstrukciju. Tāpat esam saņēmuši piekļuvi Teherānas lidostas lidojumu kontroles centra dispečeru pārrunām ar mūsu pilotiem," Pristaiko konstatēja brīfingā, ko translēja Ukrainas telekanāls "Naš".

Boeing-737 avārija pie Teherānas

8.janvārī Ukrainas kompānijas MAU lidmašīna Boeing 737 cieta katastrofā dažas minūtes pēc pacelšanās teherānas lidostā. Gājuši bojā 176 cilvēki: Afganistānas, Vācijas, Irānas, Kanādas, Ukrainas, Lielbritānijas un Zviedrijas pilsoņi. Avīze New York Times piektdien publicēja video, kurā, pēc viņu domām, fiksēts raķetes trāpījums Boeing.

7.janvāra naktī Irāna ar raķetēm apšaudīja ASV armijs bāzes Irākā, atmaksājot par ģenerāļa Kasema Suleimani slepkavību Bagdādē. ASV prezidents Donalds Tramps apgalvoja, ka Vašingtona nevēlas demonstrēt savu militāro spēku – tā vietā pret Irānu ieviestas jaunas sankcijas.

Ziņu lente
0