Politika

Levits: likums par mediķu algu palielinājumu ir jāpārraksta, lai nemuļķotu viņus

© Sputnik / Андрей ТатарчукАкция протеста медиков у здания Сейма в Риге
Акция протеста медиков у здания Сейма в Риге - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Likumu par mediķu algu palielinājumu pieņēma iepriekšējās koalīcijas deputāti, jaunā valdība atteicās izpildīt solījumus un vēlas vienkārši pārrakstīt dokumentu.

RĪGA, 20. novembris – Sputnik. Likums, kurš paredz 2020. gadā papildu finansējumu veselības aprūpei 120 miljonu eiro apmērā, ir tautas muļķošana, tādēļ tas ir jāizlabo, paziņoja Latvijas prezidents Egils Levits Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma".

Евродепутат от Латвии Андрикс Америкс - Sputnik Latvija
Politika
Nabadzībā grimstošas realitātes budžets: Ameriks uzskata, ka varasvīri melo

Saskaņā ar Medicīnas finansējuma likumu, 2020. gadā valsts finansējumam ir jāsasniedz 4% no iekšzemes kopprodukta (IKP), jeb tas jāpalielina par 120 miljoniem eiro. Taču budžetā paredzēta tikai puse no nepieciešamās summas, kas izraisīja ārstu sašutumu, kuri jau ir sarīkojuši mītiņu pie Saeimas un plāno jaunas akcijas. Veselības un sociālās aprūpes darbinieku arodbiedrības padomes sēdē 19. novembrī tika pieņemts lēmums vērsties pie prezidenta Egila Levita ar aicinājumu neizsludināt nākamā gada budžetu un atgriezt to Saeimai.

Taču, pēc Levita sacītā, viņš, visticamāk, izsludinās 2020. gada budžeta likumu, liekot veikt izmaiņas Veselības aprūpes finansēšanas likumā, kurā iekļauts solījums par medicīnas darbinieku algu palielinājumu par 20%.

"Es rūpīgi pārbaudīšu jautājumu par valsts budžetu, taču uzreiz varu teikt, ka mana prasība parlamentam būs savest kārtībā Veselības aprūpes finansēšanas likumu atbilstoši budžeta likumam," pateica Levits.

Pēc viņa sacītā, šobrīd tauta ir apmuļķota, un tas nav pareizi. Tādēļ likumā iekļautais solījums ir "jāizlabo", un tas ir jāizdara Saeimai.

Prezidents paziņoja, ka Latvijā iedzīvojies bezatbildīgs mehānisms "pieņemt likumus no gaisa" un iekļaut tajos solījumus, kuri pēcāk netiek izpildīti.

Президент Эгилс Левитс подписывает книгу у памятника Свободы в День провозглашения Латвийской Республики - Sputnik Latvija
Politika
Saeimas opozīcija lūdz prezidentu neizsludināt budžetu

Iepriekš premjerministrs Krišjānis Kariņš arī izteicās par likuma atcelšanu, kurš paredz mediķu algu palielinājumu.

"Mums ir jāatceļ visi likumi, kurus mēs nevaram izpildīt, lai mūs nevaino par to, ka mēs tos neizpildām. Pret mums pastāvīgi skan apsūdzības par to, ka netiek izpildītas kaut kādas likuma normas… Tad, varbūt, tās ir jāatceļ, lai darbs norit bez lieka trokšņa, bet pēc būtības. Es nevēlos nodarboties ar to, ko mēs nevaram īstenot," paziņoja valdības vadītājs.

Ziņu lente
0