Politika

Saeimas opozīcija lūdz prezidentu neizsludināt budžetu

© Sputnik / Sergey MelkonovПрезидент Эгилс Левитс подписывает книгу у памятника Свободы в День провозглашения Латвийской Республики
Президент Эгилс Левитс подписывает книгу у памятника Свободы в День провозглашения Латвийской Республики - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Deputāti lūdz iesniegt atkārtotai izskatīšanai Bērnu tiesību aizsardzības likuma, Valsts sociālās apdrošināšanas likuma, Invaliditātes likuma, Bezdarba apdrošināšanas likuma un Partiju finansējuma likuma grozījumus.

RĪGA, 20. novembris – Sputnik. Trīsdesmit seši Saeimas opozīcijas deputāti vērsās pie prezidenta Egila Levita ar lūgumu nodot atkārtotai izskatīšanai Saeimā dažus steidzamā kārtā pieņemtos likumus no budžeta paketes, tostarp likumu par partiju finansējumu palielinājumu.

Saeima aizritējušajā nedēļā pēc divu dienu debatēm atbalstīja likumprojektu paketi par Latvijas valsts budžetu 2020. gadam. Par dokumenta pieņemšanu nobalsoja 57 no 100 deputātiem, pārējie pameta Saeimas sēžu zāli protesta kārtā pret radikālām debašu reglamenta izmaiņām, kuras iniciēja koalīcija sēdes otrajā dienā.

Deputāti lūdz iesniegt atkārtotais izskatīšanai Bērnu tiesību aizsardzības likuma, Valsts sociālās apdrošināšanas likuma, Invaliditātes likuma, Uzturlīdzekļu garantiju fonda likuma, Bezdarba apdrošināšanas likuma, kā arī Partiju finansējuma likuma grozījumus.

Viņi uzskata, ka šo likumprojektu pieņemšanas laikā tika "rupji pārkāpti Latvijas Republikas kā demokrātiskas valsts pamatprincipi un tiesiskuma pamatprincipi", un lūdz prezidentu iejaukties, lai nodrošinātu konsultācijas ar sociālajiem partneriem un ņemtu vērā dažādu sociālo grupu intereses.

Tāpat opozīcija pauda bažas sakarā ar to, ka vairāku pabalstu saiknes ar minimālo algu atcelšana novedīs pie tā, ka pabalsti atsevišķām sociāli neaizsargātām grupām netiks paaugstināti līdz 2023. gadam.

Deputāti pievērš uzmanību arī tam, ka tika ierobežotas opozīcijas tiesības izteikt savu viedokli, jo uzstāšanās laiku debatēs samazināja līdz vienai minūtei.

Saskaņā ar Satversmi, prezidents var desmit dienu laikā pēc likuma pieņemšanas pieprasīt tā atkārtotu izskatīšanu, iesniedzot motivācijas vēstuli.

Ziņu lente
0