Politika

Ar Irānu noslēgtā kodoldarījuma izgāšanās negatīvi ietekmēs izejvielu un finanšu tirgu

© Sputnik / Михаил Воскресенский / Pāriet pie mediju bankasЗаместитель министра иностранных дел РФ Сергей Рябков
Заместитель министра иностранных дел РФ Сергей Рябков - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Irānas lēmums daļēji apturēt kodoldarījumā paredzētās saistības nav pretrunā Līgumam par kodolieroču neizplatīšanu un līgumam par garantijām ar IAEA, norādīja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs.

RĪGA, 10. novembris – Sputnik. Ar Irānu noslēgtās kodolvienošanās izgāšanās ietekmēs izejvielu tirgu, un Krievija cer, ka Vašingtona aptver šos riskus, pavēstīja Krievijas ārlietu ministra vietnieks Sergejs Rjabkovs, informē Sputnik Baltkrievija.

"Ne Irāna, ne ASV, ne Eiropa, ne pārējā pasaule negūs labumu, sabrūkot visaptverošajam līgumam. Spriedzes pieaugums, kas draud izvērsties atklātā konfliktā, smagi ietekmēs visu pasauli, skars ekonomiku, negatīvi ietekmēs izejvielu un finanšu tirgu," precizēja Rjabkovs kodolieroču neizplatīšanai veltītajā konferencē Maskavā.

"Gribētos cerēt, ka to apzinās arī Vašingtonā," akcentēja Rjabkovs.

Kodolvienošanās sabrukuma gadījumā

Politiķis atzīmēja, ka kodolviedošanās (vienošanās ar Irānu, ko noslēgusi valstu grupa jautājumā par Irānas kodolprogrammu) iespējamais sabrukums novedīs pie jaunas lielas krīzes Tuvajos Austrumos.

Irāna karogs - Sputnik Latvija
Politika
Kodolpašnāvība: ASV iznīcina darījumu ar Irānu un nostāda Eiropu izvēles priekšā

"Kodolvienošanās hipotētiskais galīgais sabrukums novedīs pie jaunas lielas krīzes Tuvajos Austrumos," akcentēja Rjabkovs.

Pie tam viņš atzīmēja, ka Irānas lēmums daļēji apturēt kodoldarījumā paredzētās saistības nav pretrunā Līgumam par kodolieroču neizplatīšanu un līgumam par garantijām ar IAEA.

"Šodien, kad Teherāna ir spiesta pieņemt lēmumu par savu brīvprātīgo saistību daļēju apturēšanu, kas nav ietvertas Līgumā par kodolieroču neizplatīšanu un līgumā par visaptverošajām garantijām, Irānas valdība regulāri apstiprina principiālu gatavību atgriezties pie 2015.gadā saskaņotajiem parametriem, pie tam īsā, saprātīgā termiņā, tiklīdz tiks mazinātas tās pamatotās bažas sakarā ar visaptverošās vienošanās neievērošanu no ASV un Eiropas puses," teica Rjabkovs.

Darījums var izjukt ASV prezidenta vēlēšanu dēļ

Irānas ĀM paziņoja: ja lēmums par kodoldarījumu netiks atrasts tuvākajā laikā, darījums var izjukt pirms ASV prezidenta vēlēšanām.

"Līdz vēlēšanām ASV vēl ir gads, taču, ja tuvākais mēnešos mēs neatradīsim risinājumu kodoldarījuma jautājumā un iespējas iziet no krīzes, kurā pašlaik esam, man šķiet, darījums var izjukt vairākums mēnešus pirms vēlēšanām ASV," konferencē teica Irānas ārlietu ministra vietnieks Abass Arakči.

Мохаммад Джавад Зариф - Sputnik Latvija
Irānas ārlietu ministrs: ASV nespēj noslēgt nevienu iesākto karu

Vienlaikus Irāna nekādos apstākļos necentīsies iegūt savā rīcībā kodolieročus.

Vienošanās tika panākta 2015. gadā. Tajā iesaistījās ANO Drošības padomes pastāvīgie pārstāvji – Lielbritānija, Ķīna, Francija, Krievija, ASV, kā arī Vācija un Irāna. Tā paredzēja sankciju atcelšanu, ja Teherāna iesaldēs savu kodolprogrammu.

2018. gada maijā ASV paziņoja par vienpusēju izstāšanos no līguma un sankciju ieviešanu pret Irānu. Savukārt Irāna norādīja, ka pakāpeniski ierobežos savas saistības vienošanās ietvaros. Darījuma dalībnieki Eiropā cenšas saglabāt vienošanos.

Ziņu lente
0