Politika

Sen bija laiks: Kariņš priecājas par partiju finansējuma palielināšanu

© Sputnik / Sergey MelkonovПремьер Кришьянис Кариньш на акции протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки
Премьер Кришьянис Кариньш на акции протеста Латвийского профсоюза работников образования и науки - Sputnik Latvija
Sekot līdzi rakstam
НовостиTelegram
Katrs iegūs no tā, ka partijas saņems vairāk finansējuma no budžeta, uzskata ministru prezidents Krišjānis Kariņš.

RĪGA, 25. septembris – Sputnik. Budžetā jau sen bija jāparedz lielāks finansējums partijām, paziņoja žurnālistiem premjerministrs Krišjānis Kariņš, raksta Mixnews.lv.

Komentējot valdības lēmumu 2020. gada budžetā paredzēt 5 miljonus eiro jaunajam partiju finansēšanas modelim, premjerministrs uzsvēra, ka šāds lēmums bija jāpieņem jau pirms 25 gadiem.

Эгилс Левитс - Sputnik Latvija
Politika
Latvijas nodokļu maksātājiem liks maksāt vairāk partiju uzturēšanai

"Mūsu valstī viena no ilgstošām problēmām ir tā, ka politiķi un partijas nav bijušas neatkarīgas vai tik neatkarīgas, cik tām vajadzētu būt. Patlaban politiskās partijas ir atkarīgas no privāta finansējuma. Tas nozīmē, ka tiem cilvēkiem, kam valstī ir nauda, ir neproporcionāli liela teikšana pār tiem, kuriem nav naudas, bet skaitliski to, kam ir nauda, ir daudz mazāk nekā to, kam naudas nav," pateica premjers.

Pēc viņa domām katrs būs ieguvējs no tā, ka partijas saņems vairāk finansējuma no budžeta.

"Mēs ilgtermiņā ietaupīsim ārkārtīgi lielu naudu ar to, ka būs mazinājušies korupcijas riski, mazāk pārmaksāsim par dažādiem projektiem. Tas ir neliels ieguldījums, lai atbrīvotu partijas no ietekmes. Un ieguvēji būtu visi," uzsvēra Kariņš.

Patlaban partiju finansēšanai tiek tērēto 600 tūkstoši eiro no budžeta līdzekļiem. Saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu, dotāciju saņemšanai drīkst pretendēt tās partijas, kuras pēdējās Saeimas vēlēšanās saņēma vairāk nekā 2% vēlētāju balsu. Jo vairāk vēlētāju balsu partija ir saņēmusi, jo lielāks ir arī dotācijas apmērs, kura šobrīd sastāda 0,71 eiro gadā par katru vēlētāja balsi.

Ziņu lente
0